Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dostupnosť vakcín proti chrípke intenzívne riešime, odkazuje ministerstvo ľuďom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Blíži sa očkovacia sezóna proti chrípke a ministerstvo zdravotníctva situáciu ohľadom dostupnosti vakcín iniciatívne rieši a monitoruje. Vakcíny sú a budú dodávané na Slovensko vo viacerých vlnách. Po preverení nám jeden z výrobcov dokonca garantoval pre Slovensko takmer o 20% väčšiu pripravenosť z hľadiska počtu očkovacích látok ako vlani. V prípade potreby vie trh takisto operatívne zareagovať.

Rezort zároveň rezolútne odmieta dezinformácie o svojej nečinnosti v tejto oblasti zverejnené napríklad na tomto uvedenom linku. „Práve naopak. Vďaka ministerstvu zdravotníctva bude táto dôležitá prevencia vo forme očkovacích látok proti chrípke dostupná aj formou tejto vakcíny. Stojíme za pacientom aj pri dostupnosti týchto vakcín a situáciu iniciatívne riešime,“ povedala Jana Ježíková, štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva SR.

„Vďaka našej iniciatíve bola farmaceutická firma, ktorá je výrobcom jednej z vakcín proti chrípke dostupnej na slovenskom trhu, upozornená na chybný administratívny krok z jej strany. Uvedená spoločnosť to označila ako zlyhanie ľudského faktora v jej radoch,“ vysvetlil Peter Mrva, generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR.

Ministerstvo zdravotníctva z dôvodu zabezpečenia dostupnosti očkovacej látky preto aktívne konalo a v prípade, že výrobca danej vakcíny splní zákonom stanovené náležitosti, bude vakcína od 16. októbra opäť hradená z verejného zdravotného poistenia. Záleží nám na dostupnosti prevencie pre ľudí a očkovanie proti chrípke je účinnou prevenciou aj vzhľadom na obdobie boja s ochorením COVID-19.

Dostupnosť vakcín proti chrípke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ministerstvo zdravotníctva preto situáciu dôsledne monitoruje a v prípade potreby aktívne komunikuje s výrobcami vakcín, hoci nákup týchto očkovacích látok nie je postavený na báze centrálneho nákupu, lekárne si ich objednávajú od výrobcov.

Aj v prípade očkovania proti chrípke je vhodné, aby pacienti uprednostnili telefonickú konzultáciu o možnosti zaočkovania proti chrípke so svojím ošetrujúcim lekárom a taktiež, aby využívali e-recepty. Telefonická konzultácia je taktiež možná aj s lekárnikom, ktorý pacientovi poskytne informácie, či vakcínu proti chrípke majú na sklade, prípadne, kedy bude v danej lekárni dostupná.

Dve vakcíny proti chrípke hradené z verejného poistenia

Na Slovensku budú dve vakcíny proti chrípke hradné z verejného zdravotného poistenia. Jedna z nich omylom od októbra vypadla zo zoznamu liekov a liečiv, ktoré preplácajú poisťovne. Vakcína by sa však od 16. októbra mala opäť uhrádzať. Potvrdilo to Ministerstvo zdravotníctva (MV) SR.

"Vďaka našej iniciatíve bola farmaceutická firma, ktorá je výrobcom jednej z vakcín proti chrípke dostupnej na slovenskom trhu, upozornená na chybný administratívny krok z jej strany. Uvedená spoločnosť to označila ako zlyhanie ľudského faktora v jej radoch," vysvetlil generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ Peter Mrva. Podľa Slovenskej lekárnickej komory išlo o výpadok vakcíny Vaxigrip Tetra.

Dostupnosť vakcín proti chrípke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rezort vysvetlil, že keď výrobca danej vakcíny splní zákonom stanovené náležitosti, bude od 16. októbra opäť hradená z verejného zdravotného poistenia. Dodal, že očkovanie proti chrípke je tiež účinnou prevenciou aj v súvislosti s bojom proti ochoreniu COVID-19.

Viac o téme: ChrípkaOčkovanieVakcínaVyjadrenieSlovenskoMinisterstvo zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu