Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Slovenskí vedci majú v rukáve tromf: Covid od chrípky ľahko odlíšia špeciálnym testom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Slovenská vedecká obec si počas jednej z najrozsiahlejších pandémii v modernej histórii pripísala na svoje konto ďalší úspech. Keďže sa blíži chladné obdobie, ktoré je známe respiračnými ochoreniami a predovšetkým chrípkou, bolo potrebné konať. Covid-19 sa totiž od spomínanej chrípky odlišuje len mierne, no naši vedci teraz prichádzajú s testom, ktorý koronavírus jednoznačne potvrdí alebo vyvráti, a tak si ho s chrípkou nezmýlime.

Jeseň, ktorá sa nezadržateľne blíži môže spôsobiť to, že ochorenia chrípky a Covidu prídu súčasne a môžu sa dokonca skombinovať. O novom teste, ktorý ich dokáže odlíšiť rozprával vedec Pavol Čekan pre tvnoviny.sk"My sme vyvinuli PCR test, ktorý v jednom kroku, respektíve v jednom teste, dokáže rozlíšiť chrípku od Covidu-19," prezradil Čekan.

KORONAVÍRUS Slovenskí vedci majú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Varovný prst

Lekári aj vedecká obec majú však s príchodom jesene jasno v jednom. Ak nás prepadne chrípka aj Covid-19 súčasne, priebehy týchto ochorení môžu byť veľmi závažné a komplikované, no bez testu bežný človek aj tak nerozozná, aký vírus konkrétne v tele nosí. Základnými príznakmi, na základe ktorých sme považovaní za podozrivého z infikovania koronavírusom zostávajú kašeľ, hlieny, horúčky či bolesti hlavy.

Ak prebehne test a vyjde negatívny, lekár stále ešte nemôže stopercentne tvrdiť, či ide o vírus chrípky. "Takýto test dokáže rozlíšiť, či má chrípku alebo COVID-19 alebo, či ide o tzv. superinfekciu a má aj chrípku, aj COVID-19," pokračuje vedec Čekan.

Nebezpečná kombinácia

Práve v prípade skombinovania oboch ochorení bude lekár na základe takéhoto testu vedieť, či má pacientovi venovať podrobnejšiu pozornosť. Ide o klasický PCR test, a teda odber vzorky prebieha úplne rovnako ako pri Covid-19. Ide teda o výter nosa a hltana. Vedci vo svete ale aj u nás už však teraz usilovne pracujú na tom, aby bol výter nahradený napríklad vzorkami slín.

Testy slovenského pôvodu ešte čaká záverečná skúška, ktorá spočíva v preskúšaní a udelení certifikácie v štátnom ústave pre kontrolu liečiv. Je teda pravdepodobné, že už počas tejto jesene sa test bude aktívne využívať. Laboratórne testovanie už prebieha a predpoklad je, že skutoční prví pacienti si test vyskúšajú už o pár týždňov.

Viac o téme: ChrípkaKoronavírusPCR test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu