Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci sa sťažujú: Prišla mi SMS, no na teste som nebol! Rezort zdravotníctva má riešenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Prišla vám esemeska s výsledkom testu na covid-19, no na žiadnom teste ste neboli? Ministerstvo zdravotníctva SR si spolu s Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) posvietili na takého prípady a majú vysvetlenie.

Na sociálnej sieti Facebook kolujú podľa rezortu zdravotníctva viaceré statusy o tom, ako niekomu prišiel výsledok testu, ale na žiadnom teste pritom nebol/nebola. „Ľudia majú tendenciu o tom špekulovať a spochybňovať kvôli tomu systém testovania, preto je dôležité sa tomu venovať,“ uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti s tým, že podobné prípady preverovali s NCZI.

VEĽKÝ PREHĽAD opatrení, ktoré platia oddnes: Boj s KORONAVÍRUSOM sa opäť začína zákazmi

„Vysvetlenie pre väčšinu podobných prípadov je jednoduché: ľudia niekedy robia preklepy pri zadávaní svojho telefónneho čísla, preto sa môže stať, že SMS-ka príde na číslo niekoho iného,“ zdôvodnil rezort.

Čo robiť, ak vám príde správa s negatívnym výsledkom testu a na teste ste neboli?

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že ľudia, ktorí neabsolvovali test na koronavírus, no napriek tomu dostali esemesku s výsledkom testu, spravia najlepšie, ak budú správu ignorovať. „My sa za chybu ospravedlňujeme, vy môžete byť pokojní,“ uviedol rezort. Zároveň pripomenul, že na správy s pozitívnym výsledkom testu reaguje úrad verejného zdravotníctva. „Ak by vám náhodou prišla SMS-ka s pozitívnym výsledkom testu a na teste ste neboli, bude vám ešte volať ÚVZ, s ktorým si vysvetlíte, že pravdepodobne došlo k chybe pri zadávaní čísla - ÚVZ potom dohľadá osobu, ktorej daný test prislúcha,“ skonštatovalo ministerstvo v statuse.

Rezort v tomto súvise apeluje na ľudí, aby nevytvárali špekulácie. „V každom prípade, nie je dôvod vytvárať hneď konšpiračné teórie. Systém rozposiela SMS-ky automaticky, pri vysokom počte testov sa chyby a preklepy stávajú. Mrzí nás to, aj preto sa snažíme podobné situácie objasniť aj týmto spôsobom,“ dodalo MZ SR.

Slováci sa sťažujú: Prišla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Viac o téme: SlovenskoSMSTestCovid-19KoronavírusVýsledok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu