Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemocnice bojujú s KORONAVÍRUSOM! V ružomberskej nemocnici sa nakazilo 14 zamestnancov

Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku Zobraziť galériu (3)
Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku (Zdroj: Topky.sk)

RUŽOMBEROK – Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku má 14 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom u svojho zdravotníckeho personálu. Žiadny z nich nie je hospitalizovaný. Uviedol to v piatok riaditeľ ÚVN, brigádny generál Vladimír Lengvarský.

"Dokončujú domácu karanténu, po negatívnom teste budú zaradení späť do pracovnej činnosti," doplnil riaditeľ. Nemocnica tiež redukuje plánované operácie. Podľa vývoja situácie ich bude rušiť úplne. "Budeme sa tým však zaoberať, lebo aj plánovaná zdravotná starostlivosť je dôležitá," dodal Lengvarský.

Aktualizované 17:13 Nový koronavírus potvrdili ďalších trom zamestnancom Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Rovnako ako pred časom ide o pracovníkov technicko-hospodárskeho úseku. Informovala o tom v piatok regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

Aktualizované 17:12 Ďalšie prípady nového koronavírusu zistili hygienici i v CSS v Nitrianskom Pravne. "V prípade CCS sme zistili pozitívnu pacientku, ktorá ležala v NsP v Bojniciach. Na základe toho sme špecifikovali úzke kontakty a vyšla nám tam jedna zamestnankyňa a ešte jedna pacientka pozitívna. Naďalej tam je epidemiologické šetrenie a čakáme na výsledky," spresnila Tornócziová.

Za štvrtok (1. 10.) zistili hygienici v okrese Prievidza 38 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus, Tornócziová konkretizovala, že väčšina prípadov sa týka dohľadaných kontaktov z predošlých ohnísk, ako bola svadba so 100 účastníkmi, ako i kontaktov nahlásených cez e-hranicu. "Máme nové malé ohniská," podotkla.

Bojnická nemocnica spustí filter

Bojnická nemocnica opätovne zavedie triáž pacientov pred vstupom. O súčinnosť požiadala Slovenský Červený kríž, územný spolok Prievidza vzhľadom na mimoriadnu situáciu, ozrejmila riaditeľka spolku Renáta Lukáčiová. "Filter bude spustený v pondelok 5. októbra od 7.00 h, k dispozícii bude do 19.00 h. Budeme zabezpečovať púšťanie pacientov do nemocnice, merať im teplotu, viesť ich evidenciu, budeme ich označovať páskami na ruke s aktuálnym dátumom. V prípade, že bude mať pacient cestovateľskú a kontaktnú anamnézu, bude odklonený a bude sa riešiť individuálne," priblížila Lukáčiová. Filter sa podľa nej zatiaľ netýka zamestnancov nemocnice, ale len pacientov.

Dvanásť nakazených v prešovskej nemocnici

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana eviduje štyroch lekárov a osem zdravotných sestier pozitívnych na ochorenie COVID-19. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková s tým, že ide o údaje za september. V nemocnici je podľa jej slov hospitalizovaných 23 pacientov na COVID oddelení. "Ďalší štyria pacienti sú hospitalizovaní na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny s podporou umelej pľúcnej ventilácie," povedala Cenková s tým, že nemocnica aktuálne disponuje 40 covidovými lôžkami.

Fakultná nemocnica s poliklinikou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

"V rámci prvej vlny do 24. apríla sme evidovali štyri úmrtia, počas druhej vlny zatiaľ evidujeme desať úmrtí s diagnózou COVID-19," skonštatovala hovorkyňa nemocnice. V nemocnici dlhodobo platí zákaz návštev, prebieha triáž pacientov a priebežne zaškoľujú podľa Cenkovej personál na prácu na oddelení infektológie a v oblasti intenzivistickej starostlivosti. "V súvislosti s ochorením COVID-19 pravidelne monitorujeme zdravotný stav pacientov a personálu," povedala Cenková. Pacienti s ochorením COVID-19 majú do budovy samostatný vstup a výťah, ktoré sú odizolované od vstupu pre iných pacientov.

Desať lekárov pozitívnych v banskobystrickej nemocnici

Desať lekárov z troch oddelení v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici malo pozitívny test na ochorenie COVID-19. K nakazeniu zamestnancov došlo počas víkendu z 19. na 20. septembra. V stredu o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje s tým, že prvú informáciu o pozitivite dostala ústavná epidemiologička 25. septembra.

Celé cvičenie prebehlo pod
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Maťašeje zdôraznila, že vzniknutá situácia poskytovanie zdravotnej starostlivosti zatiaľ neovplyvnila a všetci pozitívni lekári sú v karanténe. "Počnúc týmto dátumom sme začali realizovať opatrenia v zmysle odporúčaní hlavného hygienika a ministerstva zdravotníctva. Do tohto dátumu neexistovala príčinná súvislosť prijímať akékoľvek opatrenia. Podotýkame, že našou hlavnou úlohou je zabezpečiť plynulé poskytovanie zdravotnej starostlivosti, keďže dlhodobo zabezpečujeme koncovú starostlivosť v celom Banskobystrickom samosprávnom kraji. Nedovolí nám princíp samotného povolania, aby sme, pokiaľ to je možné, žiadnym spôsobom neobmedzili poskytovanie zdravotnej starostlivosti," reagovala hovorkyňa nemocnice.

Rooseveltova nemocnica už situáciu konzultovala s hygienikom, infektológom, epidemiológom a mikrobiológom. Postupovala v zmysle usmernenia hlavného hygienika v súvislosti s ochorením COVID-19. "Ústavný epidemiológ prešetril a prešetruje kontakty. Zamestnanci, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s pozitívnymi lekármi, sú postupne testovaní. Všetci pracovníci boli opätovne poučení a inštruovaní o dodržiavaní hygienicko-epidemiologických opatrení," dodala Maťašeje.

Nový koronavírus aj v bojnickej nemocnici

Nový koronavírus potvrdili testy u deviatich zamestnancov Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Ide o technicko-hospodárskych a administratívnych pracovníkov, poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak ohrozené nie je. Informoval o tom v stredu námestník liečebno-preventívnej starostlivosti Milan Henčel.

"Zatiaľ sme pretestovali 45 zamestnancov, z toho nám vyšlo deväť pozitívnych. Ešte čakáme na ďalšie výsledky jednotlivých vyšetrení," uviedol Henčel. Chod zdravotníckeho zariadenia v prípade starostlivosti o pacientov podľa neho nie je ohrozený a nemocnica v nej pokračuje ďalej v plnom rozsahu. "Niektoré oddelenia však majú obmedzenú prevádzku plánovaných operácií a plánovaných hospitalizácií, ale zdravotná starostlivosť je zabezpečená," ozrejmil.

Hygienici za utorok (29. 9.) odhalili v okrese Prievidza 21 pozitívnych ľudí na nový koronavírus. Pozitívne testovaných zistili v troch ohniskách. "Okrem technicko-hospodárskeho úseku v nemocnici, kde nejde o zdravotníkov, je to svadba, na ktorej sa zúčastnilo približne 100 ľudí. Tá sa konala už dávnejšie, preto tam končí už inkubačná doba. Ďalší pozitívne testovaní sú dohľadané kontakty," spresnila regionálna hygienička Zuzana Tornócziová. Potvrdila, že v prípade pozitívne testovaných zamestnancov nemocnice hygienici otestovali všetky úzke kontakty a čakajú na výsledky. "Je predpoklad, že ešte zistíme ďalších pozitívnych," dodala.

Viac o téme: ZamestnanciVojenská nemocnicaRužomberokKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu