Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jankovská zostáva vo väzbe: Sudca jej predĺžil lehotu väzby do 11. marca budúceho roka

Na snímke obvinenú bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti SR za Smer-SD Moniku Jankovskú odvádzajú zo Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, ktorý má rozhodnúť o predĺžení väzby.
Na snímke obvinenú bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti SR za Smer-SD Moniku Jankovskú odvádzajú zo Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, ktorý má rozhodnúť o predĺžení väzby. (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA – Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J., obvinená z trestných činov podplácania a prijímania úplatku v kauze Búrka, má zostať vo väzbe do 11. marca budúceho roka. Rozhodol o tom v pondelok sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Obvinená podala sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Ako po jej výsluchu konštatoval advokát Peter Erdős, návrh dozorujúcej prokurátorky považuje za nedôvodný. "Je čisto všeobecným konštatovaním, že v tejto veci sa vyšetruje. Od zadržania mojej klientky ubehlo 131 pracovných dní a 101 pracovných dní sa v tejto trestnej veci nevykonal žiadny vyšetrovací úkon, čo považujem za výrazné prieťahy v trestnom konaní, ktoré nemôžu byť na ujmu a obmedzenie osobnej slobody mojej klientky," reagoval pre médiá Erdős.

Pripomenul, že Monike Jankovskej končí základná lehota sedemmesačnej väzby a podľa neho prokurátorka údajne nevykonáva dostatočný dozor, aby sa táto vec vyšetrila v základnej lehote. V súvislosti s pokračujúcou hladovkou svojej klientky Erdős dodal, že je to posledná forma jej protestu v situácii, v ktorej sa nachádza.

Cvikovej končí väzba

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica nevyhovel návrhu na predĺženie lehoty trvania väzby Denisy C., sudkyne obvinenej z prijímania úplatku v kauze Búrka. Tá sa jej končí v októbri. Prokurátor podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Sudcovi Richardovi M. predĺžili lehotu trvania väzby do 11. marca

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, predĺžil lehotu trvania väzby v prípade sudcu Richarda M., obvineného v korupčnej kauze Búrka, do 11. marca budúceho roka. Obvinený podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

„V tejto trestnej veci, čo sa týka vyšetrovania, neprebieha urýchlene a plynulo tak, ako to vyžaduje trestný poriadok. Môžeme jednoznačne povedať, že sú prieťahy v tomto trestnom konaní. Aj sudca pre prípravné konanie konštatoval, že vyšetrovanie neprebieha plánovite a plynulo. Nevyhovel návrhu prokurátora ÚŠP a nepredĺžil lehotu trvania väzby o sedem mesiacov, ale o päť,“ konštatoval právny zástupca Moniky J. Peter Erdős s tým, že podľa neho nie sú splnené podmienky na predĺženie väzby.

Viac o téme: SudcaMonika JankovskáKauza Búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu