Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sprievod na pomoc pre cestovný ruch sa bude konať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, v súvislosti s novými opatreniami na zamedzenia šírenia vírusu v Bratislave, potvrdzuje, že bude organizovať sprievod a zhromaždenie, ktoré sa uskutoční zajtra, v stredu 16. septembra 2020. Začiatok sprievodu je o 11:30 na Hodžovom námestí a účastníci sa presunú na Námestie Slobody, kde bude zhromaždenie.

„Účastníkov sprievodu bude podľa stanovených limitov, aby sme neporušili prijaté pravidlá pre počet osôb v exteriéri,“ uviedol generálny manažér AHRS Marek Harbuľák. Z dôvodu obmedzenia počtu účastníkov na 50 osôb v interiéri sme boli nútení zrušiť mimoriadne Valné zhromaždenie v Hoteli Crowne Plaza v Bratislave. „MZV AHRS by za takýchto obmedzení počtu účastníkov nebolo uznášaniaschopné,“ doplnil M. Harbuľák k zrušeniu MZV AHRS.

Cieľom sprievodu a zhromaždenia je poukázať na negatívne dopady prijatých opatrení v súvislosti so zamedzením šírenia ochorenia COVID-19 a prijatie okamžitej pomoci na podporu odvetvia cestovného ruchu. Hotely, penzióny, reštaurácie boli kvôli dodržiavania zákazu poskytovania služieb prijatého vládou viac ako dva mesiace zatvorené a zatiaľ za toto obdobie nedostali žiadnu kompenzáciu.

Situácia je po postupnom otváraní prevádzok stále kritická, odvetvie zaznamenalo na začiatku leta výrazný pokles záujmu domácich a takmer úplný prepad zahraničných turistov. Napriek miernemu zlepšeniu v júli a v auguste v niektorých turistických strediskách, je výhľad na nasledujúce mesiace a budúci rok zlý. Potvrdzuje sa výrazný prepad dopytu spôsobený poklesom domácich a zahraničných individuálnych turistov, rušením kongresov i konferencií, či iných športových a kultúrnych podujatí, od ktorých sú tieto služby závislé.

Cestovný ruch je najviac postihnutým odvetvím nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Potvrdzujú to údaje zverejnené Štatistickým úradom SR i informácie z analýz a prieskumov. Európske krajiny prijali, okrem plošnej pomoci, viacero špecifických opatrení zameraných na vlastný cestovný ruch. Vláda SR v reakcii na koronakrízu zaviedla síce plošné opatrenia na pomoc podnikateľom, ale veľká časť prevádzok cestovného ruchu nedokázala túto pomoc efektívne čerpať. Spoločné návrhy, ktoré branža definovala, už v júli predložil Zväz cestovného ruchu SR, ktorý zastupuje aj AHRS, príslušným rezortom a predsedovi vlády.

Absencia špecifických nástrojov na pomoc cestovnému ruchu spôsobuje prepúšťanie v ubytovacích a stravovacích zariadeniach. Kríza sa prejavuje aj v rozpočtoch miest a obcí, a to výrazným prepadom vybranej dane z ubytovania. Ten môže mať za následok aj pokles príjmov oblastných a krajských organizácií cestovného ruchu a útlm propagácie a prezentácie regiónov Slovenska. Ohrozená je tiež odborná príprava študentov v systéme duálneho vzdelávanie pre služby gastronómie a hotelierstva, v ktorom sa v súčasnosti pripravuje približne tisíc študentov.

AHRS, spolu s ďalšími profesijnými združeniami, chce upozorniť na kritickú situáciu a žiada, aby Vláda SR cielene pomohla odvetviu, ktoré dáva prácu viac ako 160 tisíc zamestnancom a vytvára ďalšie desiatky tisíc pracovných miest v nadväzujúcich odvetviach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu