Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Budúci manželia sa búria! Rušenie svadieb: Veľká výzva Matovičovi, nepokazte nám najkrajší deň v živote

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Svadobčania majú problém. Pandemická komisia schválila viaceré opatrenia, ktoré sa týkajú obmedzenia počtu ľudí na hromadných akciách. Počet hostí sa radikálne zníži. Viaceré páry v tom vidia obrovský problém a nebudú to vedieť finančne utiahnuť. Petíciu na zachovanie svadieb už podpísalo viac ako 22-tisíc ľudí.

S prosbou o pomoc sa na nás obrátila aj Michaela z Banskej Bystrice. Viacerí svadobčania sú totiž nespokojní. Počet ľudí na svadbe by sa totiž mal obmedziť na 30. "Pre všetky budúce nevesty je nereálne usporiadať hostinu pre 30 ľudí, keď pozvaných máme ďaleko viac. Ja konkrétne 85 ľudí," uviedla nespokojná budúca nevesta. 

Aktualizované 16:34 Stanovisko ministerstva zdravotníctva

"Pandemická komisia Vlády SR sa k tomuto odporučeniu rozhodla z dôvodu ochrany zdravia ľudí. Maximálny počet 30 ľudí je nastavený z dôvodu zabránenia šírenia ochorenia COVID-19. Na Slovensku situáciu zvládame veľmi dobre, naším cieľom je ochrániť zdravie Slovákov. V tejto chvíli zároveň rokuje Ústredný krízový štáb, prosíme preto, aby ste si odsledovali jeho závery pre prípad možnosti aktualizácie tohto odporučenia," reagovala pre Topky hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 

Svadbu sme plánovali vyše roka

Svadby sa plánujú niekoľko mesiacov, a v niektorých prípadoch aj niekoľko rokov, dopredu. Michaela plánovala svadbu rok a pol. "Stoja veľa financií, nehovoriac o tom, koľko úsilia sa vkladá do prípravy. Pri zrušení alebo presunutí svadieb môžeme všetci prísť o už dávno vyplatené zálohy, ktoré sa pohybujú v stovkách eur," opísala zronená banskobystričanka. Podľa jej slov sú si budúci manželia vedomí aj toho, že riziko nákazy je veľké a nakaziť sa je možné všade. 

"No na hostine sa v 90 percentách prípadov stretávajú ľudia, ktorí sú v kontakte často. Vieme, koho pozývame, vieme, ako zabezpečiť presný zoznam pozvaných a v prípade nákazy vieme poskytnúť zoznam zúčastnených pre dohľadanie prípadného šírenia," hovorí Michaela. Na hostinách pritom zabezpečujú všetky spôsoby ochrany ako časté vetranie, prekryté horné dýchacie cesty v čase mimo konzumácie jedál, antibakteriálne mydlá na toaletách, antibakteriálne gély vo všetkých priestoroch či dodržiavanie zásad pri kašľaní alebo kýchaní. 

Výzva premiérovi i hlavnému hygienikovi

Na webovej stránke spustili občania aj petíciu za zachovanie svadieb do 150 ľudí, ktorú spravuje autorka Barbora Križanová. "Touto petíciou žiadame premiéra Slovenskej republiky, hlavného hygienika a všetkých ktorí rozhodujú o protipandemických opatreniach na území Slovenskej republiky, aby prehodnotili svoj zámer od 1. 10. 2020 zakázať svadby nad 30 ľudí. Máme za to, že za dodržaní určitých nariadení (častá dezinfekcia priestorov, dezinfekcia rúk, prekrytie horných dýchacích ciest počas sobáša, ...) dokážeme zmenšiť riziko prenosu nákazy," píše sa v petícii. 

Prichádzame o peniaze

Ďalším dôvodom je podľa nespokojných svadobčanov fakt, že na svadbe sa zúčastňujú rodinní príslušníci a priatelia, ktorí sú v kontakte aj v bežné dni. "V neposlednom rade sa nám budúcim manželom, manželkám a svadobným dodávateľom nepáči, že prichádzame kvôli takýmto nariadeniam o nemalé peniaze a v konečnom dôsledku aj o prácu, čo spôsobuje, že sa dostávame do zlej životnej situácie," uviedla autorka v petícii. 

"Chápeme situáciu a urobíme na svojich svadbách všetko pre bezpečnosť ľudí. Žiadame, aby sa svadby, ktoré sme tak dlho plánovali a chystali mohli uskutočniť s hosťami do 150 ľudí, prípadne aspoň 100 ľudí. Veríme, že vypočujete hlas ľudu a prehodnotíte svoj návrh," dodala. 

Viac o téme: OpatreniaPetíciaSvadbyIgor MatovičKoronavírusJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu