Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

O platnosti zmluvy medzi mestom a EEI bude opäť rozhodovať okresný súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE – Košický krajský súd zrušil medzitýmny rozsudok okresného súdu, ktorý pôvodne rozhodol o tom, aby parkovacia firma EEI vypratala nehnuteľnosti a mestu Košice zaplatila finančnú náhradu za bezdôvodné obohatenie sa. Informovala o tom spoločnosť EEI.

Krajský súd skonštatoval, že pre nesprávny procesný postup súdu prvej inštancie došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces. „Jediným možným prostriedkom nápravy porušených procesných práv je tak zrušenie odvolaním napadnutého medzitýmneho rozsudku a vrátenie veci súdu prvej inštancie na ďalšie konanie a nové rozhodnutie, ktoré už bude zodpovedať požiadavkám spravodlivého súdneho procesu,“ uvádza sa v uznesení z 11. augusta.

Spoločnosť EEI prevádzkuje verejné platené parkoviská a výber parkovného v Košiciach v zmysle nájomnej zmluvy z júla 2012 a jej dodatkov. Mesto tvrdí, že zmluva je neplatná. Vlani v októbri to potvrdil aj Okresný súd Košice I. Išlo o takzvaný medzitýmny rozsudok, podľa ktorého „nájomný vzťah nie je“. Parkovacia spoločnosť vyjadrila pochybnosti o zákonnosti tohto súdneho konania. Najnovšie sa k tomu priklonil aj krajský súd, ktorý prípad vrátil okresnému súdu.

„EEI dôsledne plní záväzky vyplývajúce zo zmluvy vrátane odvodu pravidelných platieb mestu Košice,“ tvrdí parkovacia firma s tým, že má záujem na riadnom prevádzkovaní parkovacích miest a je pripravená s mestom Košice aj naďalej rokovať o zlepšeniach parkovania v meste a usporiadaní vzájomných vzťahov. „Na prelome rokov 2019 a 2020 sa uskutočnilo viacero rokovaní, ktoré po prestávke spôsobenej pandémiou v prvom polroku roku 2020 mesto zatiaľ neobnovilo. Spoločnosť EEI mestu Košice predostrela viacero návrhov na zlepšenie situácie s parkovaním a naďalej očakáva odpoveď mesta Košice na tieto návrhy,“ dodáva.

Mesto Košice v reakcii uviedlo, že rozhodnutie krajského súdu považuje za prekvapujúce a nesúhlasí s jeho právnym názorom. V súčasnosti uvedené uznesenie vyhodnocuje a následne rozhodne o ďalšom postupe. Magistrát je zároveň presvedčený, že aj v ďalšej časti konania príslušné súdy dospejú k záveru o neplatnosti nájomnej zmluvy.

Zároveň pripomína, že rokovania s EEI o mimosúdnom vysporiadaní vzájomného vzťahu boli „do určitej miery zavŕšené návrhom nezáväzného memoranda o usporiadaní spoločných vzťahov“. Ako povedal hovorca mesta Košice Vladimír Fabian, firma EEI ho doteraz nepodpísala a ani neuviedla žiaden dôvod, prečo k tomu nepristúpila. „Takisto ani oficiálne neoznámila mestu, že odstupuje od zámeru podpísať memorandum,“ spresnil. Podstatou memoranda malo byť podľa neho oddelenie otázky prevádzkovania parkovacích miest a s tým spojenej otázky odkúpenia investícii realizovaných EEI od otázky potenciálnej neplatnosti nájomnej zmluvy a s tým spojeného prípadného nároku EEI na odstupné, respektíve na náhradu škody v podobe ušlého zisku.

Mesto Košice prevzalo od 1. januára 2019 parkovací systém na základe všeobecne záväzného nariadenia, a to napriek nesúhlasu EEI ako prevádzkovateľa parkovacích miest v zóne plateného parkovania. Obe strany sa v spore obrátili na súd.

Viac o téme: ZmluvaFirmaOkresný súdEEI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu