Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najvyšší súd po troch rokoch vyhovel dovolaniu exministerky Žitňanskej v prípade Salmanovcov

Salmanovci predvedení na súd
Salmanovci predvedení na súd (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Päťčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) vyhovel mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucii Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad podnikateľmi Alexandrom a Sergejom Salmanovcami. Vecou sa bude opätovne zaoberať Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Dovolanie podala Žitňanská v roku 2017.

Podnikatelia si podľa obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443-tisíc eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť práve Klvaňa. Úplatok mal exriaditeľ prevziať osobne. Z titulu svojej funkcie mal zabezpečiť bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov, a zároveň včas poskytovať služobné informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a polície.

"Môžem len potvrdiť, že dnešné rozhodnutie je prejavom toho, že len trpezlivosť prokuratúry a čas dokáže napraviť takéto pochybenia súdov, ktoré konali minimálne v tomto prípade či už na úrovni ŠTS alebo NS SR. Konštatoval to aj tento dovolací súd, kedy jednoznačne vyslovil, že zákon bol porušený či už v postupoch, alebo priamo v rozhodnutiach podriadených súdov. To najmä preto, že nesprávnym spôsobom boli vyhodnocované jednotlivé dôkazy, či už samostatne alebo vo vzájomných súvislostiach," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko.

Bývalého riaditeľa však NS SR v decembri 2015 odsúdil na sedemročný trest odňatia slobody práve za úplatky od ruských podnikateľov. Potvrdil tak verdikt Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica z roku 2014, ktorý exriaditeľa okrem spomínaného sedemročného trestu odsúdil aj na peňažný trest vo výške 30.000 eur.

V apríli 2015 senát NS SR uznal Salmanovcov za vinných v inom prípade, a to z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. NS SR tak potvrdil verdikt ŠTS z roku 2014. Podľa obžaloby prokurátora ÚŠP podnikatelia Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vrátenia DPH rovnako desať percent z uplatnených odpočtov. Mária Z. dostala úplatok 40-tisíc eur v hotovosti. Ďalších 250-tisíc eur si nechala na ďalšie zhodnotenie u podnikateľov s tým, že si ich môže kedykoľvek vyžiadať.

Sergeja Salmanova odsúdili v tomto prípade na sedem rokov a jeho syna Alexandra na šesťročný trest odňatia slobody. Obaja si ich mali odpykať vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Alexandra z výkonu trestu odňatia slobody podmienečne prepustili v roku 2017. Následne prepustili aj jeho otca v roku 2018.

Viac o téme: DovolanieSúd Lucia ŽitňanskáSlovenskoNajvyšší súdSalmanovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu