Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OĽaNO navrhuje nový pamätný deň: Záborská chce 24. jún ako deň pamiatky obetí komunizmu

Anna Záborská
Anna Záborská (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽANO navrhujú pripomínať si 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu. Pripomínať má dátum 24. jún 1954, keď na súde v Trenčíne počas procesu so Silvestrom Krčmérym zazneli jeho slová: "Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!". Podľa jednej z predkladateľov návrhu poslankyne Anny Záborskej (OĽANO) nastal čas uznať hrdinstvo obetí aj osobitným pamätným dňom a zákonom.

"Odvaha, nezlomnosť a odhodlanie sú tri veľké cnosti, ktoré sa zhmotnili v záverečnej reči Silvestra Krčméryho na súde, ktorý ho nespravodlivo odsúdil na dlhé roky väzenia. Tie si odsedel často bitý, ponižovaný, uzimený, ale nezlomený. Tie slová nás vyzývajú stáť na strane pravdy, slobody a ľudského života," uviedla Záborská.

Podľa Záborskej si treba obete komunizmu pripomínať nielen ako tých, ktorí trpeli, ale aj tých, ktorí zvíťazili. Predkladatelia návrhu spolu s Františkom Mikloškom, Vladimírom Palkom, Jánom Čarnogurským, Vladimírom Krčmérym a Jozefom Hajkom z občianskeho združenia Historická pamäť predstavili vo štvrtok ideu tohto pamätného dňa.

"V rokoch 1948 až 1989 odsúdili a uväznili na Slovensku vyše 70. 000 nevinných ľudí. Mnohí sa už na slobodu nevrátili a vo väzení zomreli. Neoprávnené rozsudky smrti vykonal režim nad 50 ľuďmi. Nútenými prácami prešlo vyše 13.000 našich spoluobčanov. Komunistický režim internoval takmer 5000 rehoľníčok a rehoľníkov," uviedla v stanovisku Daša Macaríková z mediálneho tímu OĽANO.

Zoznam pamätných dní by sa mohol rozšíriť aj o ďalšie dni. Koaliční poslanci predložili do parlamentu viaceré návrhy na zaradenie nových pamätných dní alebo ich úpravu.

Viac o téme: SlovenskoAnna ZáborskáOĽaNOPamätný deňDeň pamiatky obetí komunizmu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu