Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Verdikt v prípade vraždy Kuciaka: Zo slov kriminalistu mrazí! Môže to byť odkaz pre novinárov

Kriminalista Matej Snopko. Zobraziť galériu (5)
Kriminalista Matej Snopko. (Zdroj: tasr, facebook, topky)

BRATISLAVA - Vzhľadom na to, čo všetko vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyvolala v spoločnosti, je rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prekvapivý. Uviedla to rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská. Veľavravne reagoval aj bývalý kriminalista Matej Snopko.

Verdikt v prípade vraždy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Senát Špecializovaného trestného súdu vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Obžalovaného Tomáša Szabóa súd uznal vinným a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný.

Šokujúci ROZSUDOK v prípade vraždy Kuciaka: VIDEO Rozhodnutie vysvetľuje predseda súdu

Kurilovská: Oddialenie termínu nastolilo otázniky

Lucia Kurilovská uviedla, že bola aj možnosť oslobodzujúceho rozsudku. "Veľmi sa hovorilo o tom, že je veľa nepriamych dôkazov. Aj svojich študentov učím, že u nás platia nepriame dôkazy rovnako ako každý priamy dôkaz. Keď nepriame dôkazy dávajú mozaiku, že do seba zapadajú a navzájom si neodporujú, ale práve sa podporujú, tak môžeme použiť aj iba nepriame dôkazy,“ uviedla Kurilovská.

Lucia Kurilovská
Zobraziť galériu (5)
Lucia Kurilovská  (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Ako poznamenala, možností bolo viacero. „Už samotný senát tým, že oddialil termín vyhlásenia rozsudku, respektíve predĺžil záverečnú poradu, nastolil otázniky nad tým, že sú pravdepodobne v senáte nejaké nezhody, respektíve niektoré dôkazy vyhodnocujú vo všetkých súvislostiach,“ pokračovala rektorka, podľa ktorej mohol byť náhľad jednotlivých členov senátu na vyhodnotenie dôkazov rôzny.

Prečítajte si aj: Kočnerovu volavku Zsuzsovú prepustili: FOTO Dráma pred väznicou, znova v putách!

Kurilovská upozorňuje, že ide o rozsudok prvostupňového súdu, voči ktorému sa môžu zúčastnené strany odvolať. „Je pravda, že keď boli pochybnosti, platí pravidlo - v pochybnostiach v prospech páchateľa. Pravdepodobne k tomu takto pristúpil aj súd,“ uzavrela.

Snopko: Môže to byť odkaz pre novinárov

O vyjadrenie sme požiadali aj bývalého kriminalistu Mateja Snopka. Ten hneď v úvode poznamenal, že nemá k dispozícii odôvodenenie rozsudku. Reagoval preto len v krátkosti, no z jeho slov až mrazí.

Matej Snopko
Zobraziť galériu (5)
Matej Snopko  (Zdroj: Facebook/Matej Snopko)

„Nemám k dispozícii odôvodnenie rozsudku. V prípade, ak to obžalovaní, ktorí boli oslobodení spáchali, čo však zatiaľ nie je dokázané, môže to byť odkaz pre novinárov, že „teraz máte všetci po chlebe“," povedal.

Viac o téme: RozsudokKauzaSúd Lucia KurilovskáJán KuciakMartina KušnírováMatej Snopko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu