Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Policajný zbor by sa nemal posudzovať na základe zlyhania jednotlivca, hovorí Mikulec

Roman Mikulec Zobraziť galériu (2)
Roman Mikulec (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Policajný zbor by sa nemal posudzovať na základe zlyhania jednotlivca alebo pár ľudí. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v súvislosti s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v kauze policajnej razie v rómskej osade v Moldave nad Bodvou. Zároveň rešpektuje rozhodnutie európskeho súdu.

V súvislosti s prípadom Mikulec podotkol, že policajné zásahy sú oblasťou, ktorú bude treba prehodnotiť, posunúť dopredu a zmeniť policajný výcvik. K zásahu ako takému v Moldave nad Bodvou sa Mikulec nechcel vyjadrovať. Podotkol, že v tom čase bol ministrom vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa má k tomu vyjadriť. Do budúcna chce minister vnútra presadzovať aj odevné kamery pre policajtov, aby sa zabezpečilo objektívnejšie posúdenie zásahov.

"Od začiatku som si myslel, že reči Roberta Kaliňáka a Roberta Fica, ktorý ho obhajoval pri tomto zásahu, nie sú úplne v súlade s pravdou. Rozsudok ESĽP napovedá, že títo ľudia nám zrejme klamali," povedal premiér Igor Matovič (OĽANO). ESĽP v utorok (1. 9.) rozhodol v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Rozhodnutie sa má týkať porušenia ľudských práv obetí počas policajnej razie a jej preskúmavania.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Po policajnom zásahu 19. júna 2013 na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou obžalovali šiestich Rómov, ktorí uviedli, že ich policajti bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra SR, ktorá zásah preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietajú a celý proces vnímajú ako nespravodlivý.

Kovařík chce zlepšiť existujúci stav polície, personálne zmeny nechystá

Prioritou dočasného prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka je zlepšiť existujúci stav polície s cieľom zvýšiť dôveru občanov. Priestor na zmeny vidí v prípravnom konaní či v dopravnej polícii, klásť dôraz chce aj na vyšetrovanie ekonomickej kriminality a korupcie. Ako dodal vo videu na sociálnej sieti, personálne zmeny sa robiť nechystá.

Kovařík hovorí, že chce stavať, nie búrať. "Mojou prioritou je zlepšiť existujúci stav," uviedol. V prípravnom konaní sa mu napríklad nepáčia opakované vypočúvania svedkov. Uvedomuje si však, že prípadné zmeny si budú vyžadovať koordináciu s prokuratúrou a súdnym systémom. Dočasný šéf polície odmieta tiež obchádzanie a zatĺkanie trestnej činnosti, akou je ekonomická kriminalita a korupcia.

Sociálne istoty pre policajtov by mali byť podľa Kovaříka zachované. "Uvedomujem si, že policajná práca je náročná a nemôžeme si dovoliť stratiť dôveru vo vnútri polície," vysvetlil. Zároveň vyzval príslušníkov polície, aby vykonávali svoju prácu poriadne. Kovařík sa stal dočasným prezidentom Policajného zboru od 1. septembra. Vo funkcii vystriedal Milana Lučanského, ktorý skončil 31. augusta, keďže k tomuto dňu požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru.

Viac o téme: ZlyhaniePolícia Roman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu