Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Uznávaný vedec to povedal jasne: Slovensko musí zabrať, už sa nemôžeme spoliehať na zodpovednosť občanov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook:Pavol Cekan)

BRATISLAVA - Od začiatku pandémie ubehlo niekoľko mesiacov a čísla nakazených u nás opäť stúpajú. Verejnosť sa logicky obáva toho, čo bude. Vedec a biochemik Pavol Čekan, ktorý sa podpísal pod vznik slovenských PCR testov na koronavírus, zverejnil päť kľúčových bodov, ktorých by sa podľa neho mala držať naša krajina, aby sme boli pripravení na druhú vlnu nákazy.

Prečítajte si aj: KORONAVÍRUS Kľúčový krok pre Slovensko! 100-tisíc testov je realita: Pomôžu aj pri ďalšej pandémii

Ako Čekan vníma realitu? "Epidemiológia hlásia nedostatočné kapacity, odberové miesta hlásia preťaženie systému, o zásobách IVD certifikovaných PCR testoch vieme málo a tí, ktorí by o tom mali vedieť, si zavádzajúc zamieňajú odberové sety s PCR testami," uviedol.

Ďalej poznamenal, že o dátach o šírení infekcie nevieme nič. "Ľudia sa sťažujú, že sú malo informovaní. Každý deň tŕpneme, koľko bude pozitívnych pacientov, či ešte máme testy, či nastúpia deti do škôl, či máme dostatok masiek, rúšok, ochranných odevov, či už tu máme nekontrolované komunitné šírenie, či naozaj zvládneme druhú vlnu pandémie," vymenoval.

Uznávaný vedec to povedal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook:Pavol Cekan)

Čas sa podľa vedca kráti a situáciu by sme mali brať naozaj vážne. Je podľa neho neskoro na to, aby sa vina zvaľovala na iných. Upozornil, že je potrebné, aby sme si krok po kroku robili zásoby chýbajúcich strategických komodít, akými sú testy, lieky, vakcíny, ventilátory, ochranne odevy, masky či rukavice.

Je tiež potrebné navýšiť personálnu kapacitu Úradu verejného zdravotníctva a Regionálnych úradov verejného zdravotníctva, či iných štátnych zdravotníckych a diagnostických inštitúcií. Do boja proti pandémii by sa mali podľa Čekana zapojiť aj vedecké pracoviská. "Už sa nemôžeme spoliehať len na zodpovednosť všetkých občanov. Tento luxus je už neodvratne preč. O príčinách je zbytočné diskutovať. Treba začať konať," uzavrel veľavravne.

Päť kľúčových bodov v boji proti koronavírusu podľa Čekana

 

1. Signifikantné zvýšenie kapacity na efektívne vyhľadávanie pozitívnych pacientov a ich kontaktov aj s využitím digitálnych technológií.

2. Zvýšenie kapacity rutinného testovania, hlavne pre prichádzajúcich ľudí zo zahraničia.

3. Zavedenie automatizovaného zberu čo najväčšieho spektra dôležitých dát o šírení infekcie.

4. Zlepšenie zrozumiteľnej a informatívnej komunikácie smerom k verejnosti.

5. Dôraz na prevenciu proti vírusu - nosenie rúšok, dezinfekcia, karanténne opatrenia.

Čekan zverejnil svoje stanovisko na sociálnej sieti.
Zobraziť galériu (3)
Čekan zverejnil svoje stanovisko na sociálnej sieti.  (Zdroj: reprofoto:Facebook/Pavol Cekan)

 

Viac o téme: VedecKoronavírusPavol Čekan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu