Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Schôdza k vetovaným zákonom bude 2. septembra, uviedol Kollár

Predseda NR SR Boris Kollár
Predseda NR SR Boris Kollár (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR majú o zákonoch vrátených prezidentkou Zuzanou Čaputovou rokovať 2. septembra od 13.00 h. Uviedol to predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

Kollár ešte v piatok (21. 8.) ubezpečil, že v koalícii je zhoda na tom, aby sa veto prezidentky prelomilo. Dodal, že poslanci sa k vráteným zákonom ešte doposiaľ nezišli, pretože sa nenašiel ich dostatočný počet. Rozhodli sa preto, že sa schôdza uskutoční koncom prázdnin, keď je už väčšina poslancov doma z dovoleniek.

Prezidentka na konci júla oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Ak NR SR prelomí jej veto, hlava štátu sa chce obrátiť na Ústavný súd SR.

Nepodpísala ani dva zákony, ktoré boli prijaté v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR mala úprava umožniť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Druhou vetovanou je novela zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Upravuje spôsob a dôvody odvolávania osôb z týchto funkcií.

Poslanci majú riešiť kauzu Kyselicu na zasadnutí výboru 

Poslanci sa budú môcť na kauzu pôsobenia bývalého štátneho tajomníka ministerstva vnútra Lukáša Kyselicu vo Vojenskom spravodajstve (VS) počas volebnej kampane pýtať na riadnom zasadnutí Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti VS. Naplánované je na 17. septembra. Uviedla to podpredsedníčka výboru Zuzana Šebová (Sme rodina). Podnet výboru v tejto súvislosti zaslala mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS).

Na zasadnutie by mal podľa Šebovej prísť aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Podľa PS by mal Kyselica riadne odpovedať na otázky a kauzu vysvetliť. Očakáva preto, že ho minister obrany zbaví mlčanlivosti. Opozícia ešte dávnejšie avizovala, že bude iniciovať zvolanie mimoriadneho výboru. Šebová podľa svojich slov doteraz takýto podnet nedostala, preto sa budú prípadom Kyselicu zaoberať na riadnom zasadnutí výboru.

Kyselica sa už pre kauzu zúčastnil na brannobezpečnostnom výbore, ktorý bol koncom júla. Na otázky o svojom pôsobení vo VS neodpovedal. Viacerí poslanci namietali, že výbor nie je kompetentný sa témou zaoberať a mal by sa jej skôr venovať výbor na kontrolu činnosti VS. Kyselica odišiel z ministerstva vnútra po medializovaní informácie, že v čase kandidatúry do parlamentu za OĽANO pôsobil vo Vojenskom spravodajstve. V tajnej službe Ministerstva obrany SR mal pôsobiť od októbra 2019 do 19. marca 2020. Do NR SR sa vráti ako poslanec za klub OĽANO.

Viac o téme: ZákonySchôdzaBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu