Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Naša sloboda bola draho vykúpená životmi hrdinov SNP, povedal Naď

Pietna spomienka pri pamätníku SNP. Zobraziť galériu (3)
Pietna spomienka pri pamätníku SNP. (Zdroj: FOTO TASR - Erika Ďurčová)

KUNERAD – Obnovený pamätník Slovenského národného povstania (SNP) v Kunerade (okres Žilina) odhalili v sobotu pri príležitosti osláv 76. výročia SNP. Pamiatku padlých hrdinov protifašistického odboja si uctil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Zdôraznil, že sloboda Slovákov bola vykúpená veľmi draho – utrpením a životmi ľudí.

"Za odvahu postaviť sa za právo a slobodu vlasti a národa aj pod hrozbou smrti sú pre mňa účastníci SNP skutoční hrdinovia," vyzdvihol Naď. Podotkol, že ani v súčasnosti nie sú tieto princípy vo svete samozrejmosťou. "Práve naopak – potvrdzuje sa, že žiť v demokracii a slobode je stále veľmi vzácnou výsadou," dodal.

Pietna spomienka pri pamätníku SNP. (Zdroj: TASR/ Erika Ďurčová)

Kuneradský pamätník je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi najväčšie slovenské pamätníky pripomínajúce SNP. Postavili ho v roku 1965 a slávnostne odhalili v novembri 1966. Posledných 30 rokov chátral, starali sa oň len miestni obyvatelia a v posledných rokoch dobrovoľníci z občianskeho združenia (OZ) AKURAD.

Pietna spomienka pri pamätníku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR - Erika Ďurčová)

"V roku 2020 sme získali na obnovu pamätníka dotáciu od ministerstva obrany vo výške 5000 eur. Obnova je príkladom spolupráce súkromného vlastníka – majiteľov Kuneradského zámku, ktorým patrí aj areál pamätníka s parkom, občianskeho sektora a podpory zo strany štátu," uviedla predsedníčka združenia Petra Dubeňová. V Kuneradskom zámku mala počas SNP veliteľstvo II. slovenská partizánska brigáda Milana Rastislava Štefánika. Preto zámok 25. septembra 1944 nemecké jednotky vypálili.

Pietna spomienka pri pamätníku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR - Erika Ďurčová)

Viac o téme: SlobodaHrdinaSNPOĽaNOKuneradJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu