Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

(Ne)nosenie rúšok vyvoláva emócie! V autobuse nebolo ďaleko od bitky, za všetko môže HOAX

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Peter cestoval bratislavskou MHD a všimol si, že mladík neďaleko neho nemá na tvári rúško. Pristúpil k nemu a požiadal ho, aby si ho nasadil. No takú reakciu nečakal. Mladý muž začal nevrlo odvrkovať, že "nebude dýchať CO2." Konverzácia nemala dobrý spád, Peter napokon vystúpil.

Tínedžera, ktorý inak neuviedol žiadny dôvod na to, aby si tvár nezakryl rúškom alebo aspoň šatkou, nevedel presvedčiť o tom, že tvárové rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá dopad na jeho zdravie.

Ilustračná foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračná foto  (Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

"Vzhľadom na to, že bežne používané rúška nepriliehajú k tvári nepriedušne, nevzniká v oblasti zakrytej rúškom vysoká koncentrácia CO2, ktorá by mohla mať negatívny dopad na zdravie," upozornila aj polícia, ktorá na svojej facebookovej stránke pravidelne vyvracia HOAXY zo sociálnych sietí.

HOAX O NÁSLEDKOCH NOSENIA RÚŠKA Zistili sme stanovisko od Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky a Úrad...

Uverejnil používateľ Hoaxy a podvody - Polícia SR Štvrtok 20. augusta 2020

Zavádzajúci príspevok s tvrdením, že nosenie rúška spôsobuje vdychovanie veľkej koncentrácie CO2 a oslabuje imunitu polícia vyvrátila s odvolaním sa na vyjadrenie Ministerstva zdravotníctva SR a Úradu verejného zdravotníctva SR.

Isté je, že aj o rúška sa musíte primerane starať. Poškodené, špinavé či vlhké rúško treba podľa odporúčaní vymieňať za nové a jednorazové používať naozaj iba raz.

Zásada ROR

Podľa Polície SR je na nosenie rúšok potrebné nazerať ako na jeden z dôležitých nástrojov, ktorým sa chránia ľudia a zamedzuje sa šíreniu ochorenia COVID-19. Rúška zabraňujú, aby človek, ktorý je potenciálne nakazený, šíril vírus ďalej do okolia. Polícia tiež pripomína základnú zásadu ROR: Rúško-odstup-ruky/dezinfekcia.

(Ne)nosenie rúšok vyvoláva emócie!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vždy sa nájdu výnimky

Polícia tiež dodáva, že na svete sa môže nachádzať človek, ktorý môže byť alergický na materiál, z ktorého je rúško vyrobené a jeho nosenie tak môže spustiť alergickú reakciu.

Ide však o veľmi individuálne prípady. Na tie podľa polície šíritelia hoaxov o rúškach v skutočnosti nepoukazujú. "Šíria nepravdivé informácie vo všeobecnosti a zo zásady sú odporcovia nosenia rúšok," uzatvára polícia.

V prípade nosenia rúšok navyše platia aj výnimky. "Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky týmto opatrením rozšíril výnimky týkajúce sa prekrytia horných dýchacích ciest pre osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a osoby s kožnými ochoreniami tváre, u ktorých by nosenie rúška mohlo viesť k zhoršeniu stavu," znie v opatreniach, ktoré vydal ÚVZ.

ÚVZ SR: RÚŠKA NEBUDÚ MUSIEŤ NOSIŤ ĽUDIA S NIEKTORÝMI OCHORENIAMI Od soboty 4. júla od 6:00 sa výnimka z povinného...

Uverejnil používateľ Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Piatok 3. júla 2020
Viac o téme: RúškaHoaxKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu