Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšia zlá správa pre Bratislavu: Nebezpečná voda v studniach! Na Zlatých Pieskoch objavili pesticídy

Istrochem Zobraziť galériu (3)
Istrochem (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Rozbory vody ukázali, že znečistenie z Istrochemu sa už rozšírilo aj do vzdialenejších častí Bratislavy. Informuje o tom mimoparlamentná strana SPOLU, ktorá zároveň vyzýva štátne orgány, aby chránili zdravie obyvateľov a dôsledne monitorovali situáciu.

Rozbor vody na prírodnom kúpalisku na Zlatých Pieskoch ukázal prítomnosť pesticídov v malých množstvách. Testy si dala spraviť mimoparlamentná strana SPOLU. Tá upozornila na odtajnenú správu o environmentálnej záťaži v areáli Istrochemu. Matematické modely v odtajnenej správe upozorňovali, že v prípade nečinnosti môže znečistenie postupovať mimo areálu až k zdrojom pitnej vody na Žitnom ostrove. Prenikanie znečistenia sa teraz zrejme potvrdilo.

Areál Istrochemu bol plný jedov: Mesto vo veľkom testuje podzemné vody! MAPA najviac ohrozených miest

“Objavili sme pesticídy a ich metabolity, ktoré sa vyrábali v Istrocheme, našli sa aj v studni Mierovej kolónii. Dnes sú všetky zakázané, posledný sa zakazoval v roku 2007, čiže pravdepodobnosť, že znečistenie pochádza zo záťaže z Istrochemu je veľká,” hovorí odborníčka na životné prostredie strany SPOLU Tamara Stohlová.

Pri tomto druhu nájdených pesticídov platí, že sú lipofilné, teda ľahkoprechádzajú pokožkou a ovplyvňujú hormonálnu sústavu. “Problémom pri pesticídoch je, že aj malé množstvá môžu byť škodlivé. Hlavne pre zraniteľné skupiny ako tehotné ženy či deti. Vo vode na kúpanie by sa tieto látky nemali nachádzať,” vysvetľuje Stohlová.

Strana SPOLU vidí problém v tom, že Úrad pre verejné zdravotníctvo prítomnosť pesticídov nemeria a to ani v okolí toxických envirozáťaží ako je Istrochem. Napriek tomu vodu na Zlatých Pieskoch označil za vyhovujúcu.

Voda na Zlatých Pieskoch je podľa Úradu verejného zdravotníctva SR na kúpanie vyhovujúca
Zobraziť galériu (3)
Voda na Zlatých Pieskoch je podľa Úradu verejného zdravotníctva SR na kúpanie vyhovujúca  (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

Pesticídy sa vo vode určenej na kúpanie nevyšetrujú, prípadná úprava príslušnej legislatívy patrí do výlučnej kompetencie Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR," povedala pre Topky Katarína Nosáľová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Dodala, že kvalita vody určenej na kúpanie na prírodnom jazere Zlaté Piesky v Bratislave sa sleduje počas kúpacej sezóny v pravidelných 2-týždňových intervaloch podľa požiadaviek vyhl. MZ SR č. 308/2012 Z. z. o požiadavkách na kvalitu vody, kontrolu kvality vody a o požiadavkách na prevádzku, vybavenie prevádzkových plôch, priestorov a zariadení na prírodnom kúpalisku a na umelom kúpalisku, v ktorej sú určené ukazovatele kvality vody určenej na kúpanie, ako aj vyhl. č. 309/2012 Z.z. o požiadavkách na vodu určenú na kúpanie a taktiež podľa každoročne vydávaných pokynov Úradu verejného zdravotníctva SR na zabezpečenie kúpacej sezóny.

"Podľa tejto legislatívy sa sledujú mikrobiologické a biologické ukazovatele Escherichia coli, Črevné enterokoky, Cyanobaktérie, Chlorofyl – alfa, prípadne pri výskyte vodného kvetu akútna ekotoxicita a 1x pred začiatkom a 1x počas sezóny sa vyšetrujú chemické ukazovatele a to celkový dusík, celkový fosfor, TOC, nasýtenie vody kyslíkom, pH a farba. Doteraz všetky vykonané rozbory vzoriek vody z prírodného jazera Zlaté Piesky (v r. 2020 i v predchádzajúcich rokoch) boli vyhovujúce a v súlade s cit. legislatívou, voda je vhodná na kúpanie," napísala Nosáľová.

Škodlivé látky v studniach

Magistrát hlavného mesta varuje ľudí pred konzumáciou vody zo studní v okolí Istrochemu, v ktorých indikačné preskúmanie na podnet poslancov mestského zastupiteľstva Petra Strapáka a Martina Vlačikiho odhalilo prítomnosť pesticídov, ťažkých kovov a iných škodlivých chemických látok. Tieto látky majú škodlivý vplyv na ľudský organizmus a sú potenciálne karcinogénne.

Bratislavská vodárenská spoločnosť však zdôrazňuje, že zdroje pitnej vody v skúmaných oblastiach mesta nie sú zasiahnuté. „Pitná voda je nezávadná a bezpečná. Jej zdroje sú ďaleko od chemických závodov aj skládky vo Vrakuni. Pravidelne ju kontroluje naše akreditované laboratórium aj regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ hovorí Alena Trančíková zo sekcie kvality, ochrany vôd a životného prostredia BVS. „Vodu zo súkromných studní na záhradách ľudia podľa nášho prieskumu zväčša využívajú len na zavlažovanie a veľká väčšina účastníkov prieskumu vie o tom, že voda sa nesmie využívať na pitie,“ dodala.

Časť bývalých závodov je v katastrofálnom stave
Zobraziť galériu (3)
Časť bývalých závodov je v katastrofálnom stave  (Zdroj: Polčas rozpadu)

Poslanci však poukázali na to, že voda nie je vhodná ani na polievanie ovocia a zeleniny. Najbezpečnejšie je aj podľa BVS využívať vodu z verejného vodovodu. Na základe poslaneckého návrhu sa uskutočnilo 15 odberov a rozborov vôd v lokalitách Mierová kolónia, Žabí majer, Trnávka a Nové Mesto v bezprostrednom okolí starších environmentálnych záťaží evidovaných v registri environmentálnych záťaží v Bratislave. Mali podozrenie na možné znečistenie podzemných vôd, a teda aj vôd v studniach v dotknutej lokalite.

V odobratých vzorkách boli stanovené vybrané fyzikálne a chemické ukazovatele, kovy, pesticídy a ďalšie. Odbery vôd zo studní sa konali v prvých dvoch augustových týždňoch. Dve vzorky nemali prekročenú žiadnu limitnú hodnotu v sledovaných ukazovateľoch. V ďalších boli prekročené limitné hodnoty pesticídov, kovov a prchavých organických látok, prípadne železa, mangánu, dusitanov a ďalších.

Mesto apeluje na Ministerstvo životného prostredia SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, Úrad verejného zdravotníctva SR aj ostatné kompetentné orgány, aby tejto situácii venovali zvýšenú pozornosť, pátrali po príčine tak nebezpečného znečistenia vody v studniach a uskutočnili ďalšie kroky smerujúce k riešeniu stavu v dotknutej lokalite a tiež k ďalšiemu informovaniu verejnosti o vplyve na obyvateľov týchto oblastí.

Neúspešný kandidát na poslanca za Trnávku a Ružinov Ivor Švihran priložil aj mapu, na ktorej sú zakreslené nebezpečné vody. 

🚱🧪 TOTO JE ZÁVAŽNÁ INFORMÁCIA! 🧪🚱 Pred pár týždňami som upozorňoval na závažnosť témy kontaminácie podzemných vôd v...

Uverejnil používateľ Ivor Švihran Streda 19. augusta 2020
Viac o téme: VodaZnečistenieBratislavaRozborZlaté piesky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu