Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ambulantní lekári sú sklamaní: Odmeny za pandémiu sú zatiaľ len sľubom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Daina Le Hardic, Pool Photo via AP)

BRATISLAVA - Ambulantní lekári sú sklamaní, že téma odmeňovania zdravotníkov za poskytovanie zdravotnej starostlivosti počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu ostala zatiaľ len pri sľuboch. "Dnes sa už hovorí o druhej vlne pandémie, ale o téme odmenenia zdravotníkov pracujúcich počas pandémie je ticho," povedal prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth.

S potrebou odmien súhlasí aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP). "Ak chce minister zdravotníctva deklarovať pacientom dostupnú, kvalitnú a modernú zdravotnú starostlivosť, musia byť mimoriadne odmeny pre všetkých zdravotníkov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb jeho povinnosťou a diskusia by sa mala viesť len o jej výške," uviedla výkonná riaditeľka zväzu Zuzana Dolinková.

Rezorty zdravotníctva, sociálnych vecí a financií minulý týždeň potvrdili, že rokujú o mimoriadnom finančnom ohodnotení lekárov, zdravotníkov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktorí pracovali aj počas pandémie nového koronavírusu. Rezorty ozrejmili, že nastavujú konkrétne návrhy odmien aj spôsob ich vyplatenia.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

ASL aj ZAP zároveň poukazujú na potrebu dofinancovania zdravotníctva. Šóth pripomína, že jeho nevyhnutnosť bola známa už v januári. "Treba brať do úvahy, že počas pandémie došlo k výrazným zmenám v spôsobe práce a manažovaní pacientov v ambulanciách. To malo samozrejme výrazný dopad na úhrady pre ambulancie, ktoré sú už beztak finančne podhodnotené," skonštatoval s tým, že ambulancie tiež zaťažili enormne vysoké náklady na ochranné pracovné prostriedky a dezinfekciu.

"Tak ako tomu bolo aj v uplynulých rokoch, ani tento rok neprežije slovenské zdravotníctvo bez dodatočnej finančnej injekcie," skonštatovala Dolinková. Mrzí ju, že so ZAP-om nikto z kompetentných nekomunikuje o výške či spôsobe mimoriadnej odmeny počas pandémie, ale ani o iných koncepčných a zásadných zmenách v zdravotníctve.

Viac o téme: SklamanieLekáriPandémiaOdmenySľubyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu