Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Akcia Šašovia má dohru, Rogelovi hrozí väzba: FOTO Pozrite sa, akú zbierku zaistila NAKA

Plagáty či knihy s nacistickou tematikou: Aj to našla polícia počas domových prehliadok. Zobraziť galériu (12)
Plagáty či knihy s nacistickou tematikou: Aj to našla polícia počas domových prehliadok. (Zdroj: tip čitateľa, polícia SR)

BRATISLAVA - Rastislav Rogel, herec a spevák extrémistickej hudobnej skupiny Krátky proces, skončil uplynulý utorok v rukách elitnej polície. Prokurátor už podal návrh na jeho väzobné stíhanie. V rámci akcie Šašovia, ktorá súvisí s extrémizmom, zadržali aj ďalších osem ľudí. Čo objavila NAKA pri domových prehliadkach?

Prečítajte si aj: NAKA zadržala exmanžela Zuzany Vačkovej: PRVÉ SLOVÁ prekvapenej herečky!

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal uplynulú stredu vo večerných hodinách na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici návrh na vzatie do väzby troch obvinených členov extrémistickej skupiny. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Ide práve o už spomínaného herca a speváka extrémistickej hudobnej skupiny Krátky proces Rastislava Rogela a ďalších členov skupiny Karola Pruknera a Tomáša Ferenca. Polícia ich zadržala v rámci akcie Šašovia, ktorá prebehla v utorok.

Rastislav Rogel
Zobraziť galériu (12)
Rastislav Rogel

Sú obvinení zo zločinu výroby extrémistických materiálov. Mali sa podieľať na výrobe hudobných albumov s extrémistickou tematikou. V prípade je obvinených dovedna deväť osôb. Z toho osem občanov SR a jeden občan Českej republiky. Na Slovensku bolo zadržaných osem osôb, päť prepustil vyšetrovateľ so súhlasom prokurátora na slobodu.

Medzi zadržanými bol aj člen kapely Horkýže Slíže Marek Viršík (vľavo).
Zobraziť galériu (12)
Medzi zadržanými bol aj člen kapely Horkýže Slíže Marek Viršík (vľavo).  (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, polícia vykonala aj domové prehliadky. Zaistili predmety a veci s extrémistickou tematikou. A išlo o poriadnu zbierku. (zábery si môžete pozrieť na konci článku, pozn. red.)

Prokurátor podal podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby pre troch zo zadržaných. Viršík medzi nimi nie je, stíhať ho budú na slobode. Kapela zverejnila na sociálnej sieti toto stanovisko.
Zobraziť galériu (12)
Prokurátor podal podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby pre troch zo zadržaných. Viršík medzi nimi nie je, stíhať ho budú na slobode. Kapela zverejnila na sociálnej sieti toto stanovisko.  (Zdroj: reprofoto:facebook-Horkýže Slíže)

Prečítajte si aj: Obrovské razie NAKA proti extrémistom: Zadržali bubeníka Horkýže Slíže aj Rogela

Fanúšik Hitlera

Rogelova minulosť je pestrá. Okrem iného sa neslávne zviditeľnil napríklad po útoku v jednom z klubov v hlavnom meste. Došlo k nemu v roku 2008. "Zabijeme vás, vy židovské svine, my sme Juden Mord!" - tieto slová mal počas roztržky smerovať k ľuďom v podniku Obluda.

Nič mu však nedokázali, svedkovia si na počudovanie na pokriky nespomenuli. "Obžalovaní do podniku síce vošli. Ani jeden svedok však nevypovedal, že by v podniku došlo k akémukoľvek fyzickému či verbálnym extrémistickým útokom. Okresný súd Bratislava III správne rozhodol, že skutok sa nestal,"  znelo zdôvodnenie rozsudku. Rogel bol po odvolaní oslobodený.

Herca Rogela právoplatne oslobodili v kauze bitky v klube Obluda

Bývalý spevák neonacistických hudobných skupín Juden Mord (v preklade: vraždenie židov) a Krátky proces svoju náklonnosť k Adolfovi Hitlerovi (ide o najznámejšieho diktátora z čias druhej svetovej vojny, ktorý má na svedomí milióny životov) ale vôbec neskrýval. Dôkazom sú mnohé fotografie.

Rogelov svetonázor napríklad podčiarkuje záber, na ktorom je vidieť jeho tetovanie - hákový kríž. Adolfa Hitlera mal dokonca aj na tričku počas koncertu. 

Akcia Šašovia má dohru,
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

V roku 2016 sa objavil na kandidátke strany ĽSNS a to s číslom 44. Aj toto číslo sa radí medzi nacistickú symboliku, používalo sa ako označenie pre jednotky SS. 

Rogel kandidoval aj na poslanca Bratislavského samosprávneho kraja.
Zobraziť galériu (12)
Rogel kandidoval aj na poslanca Bratislavského samosprávneho kraja.  (Zdroj: blbec.online)

Akcia s krycím názvom Šašovia sa netýkala len Slovenskej republiky. Zásah prebiehal aj v susednom Česku, konkrétne v meste Děčín. Tam podľa dostupných informácií vykonali prehliadku u bubeníka kapely Krátky proces Jozefa Pokorného.

"Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa v súčasnosti k veci bližšie nie je možné vyjadrovať," znelo posledné vyjadrenie polície. 

Pozrite si, aké predmety polícia zadržala počas domových prehliadok

Akcia Šašovia má dohru,
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Prezídium PZ)
Akcia Šašovia má dohru,
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Prezídium PZ)
Akcia Šašovia má dohru,
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Prezídium PZ)
Akcia Šašovia má dohru,
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Prezídium PZ)
Akcia Šašovia má dohru,
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Prezídium PZ)

Viac o téme: ExtrémizmusNAKARastislav Rogel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu