Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Veľké priznanie Černáka a Kaštana k vraždám: Súd schválil dohodu o vine

Mikuláš Černák Zobraziť galériu (3)
Mikuláš Černák (Zdroj: TASR - Ivan Kríž)

BANSKÁ BYSTRICA - Okresný súd v Banskej Bystrici schválil v utorok dohodu o vine a treste, ktorú bývalý bos banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák uzatvoril na Okresnej prokuratúre v Martine koncom vlaňajšieho roka. Na základe nej sa priznal k 16 starším skutkom, z toho 14 vraždám. Od uloženia trestu sa upustilo, keďže si odpykáva doživotný trest odňatia slobody s možnosťou podmienečného prepustenia.

Súd schválil dohodu o vine a treste aj v prípade jeho niekdajšej pravej ruky Miloša Kaštana. Priznal svoj podiel viny na šiestich skutkoch, z toho piatich vraždách z 90. rokov. Namiesto 14 rokov a šiestich mesiacov si odpyká súhrnný nepodmienečný trest 20 rokov a jeden mesiac. Rozsudok je právoplatný. Obaja vinu priznali a vzdali sa možnosti na verejný proces a aj odvolania voči verdiktu.

Miloš Kaštan
Zobraziť galériu (3)
Miloš Kaštan  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ani jeden z nich sa na verejnom zasadnutí osobne nezúčastnil. Senát sa s nimi spojil pomocou videokonferenčného hovoru. Prokurátor čítal návrh dohody pre oboch takmer dve hodiny. V súdnej sieni sedeli aj viacerí príbuzní obetí.

"Hanbím sa za skutky, ktoré som spáchal. Poškodeným sa ospravedlňujem," uviedol z väzenia v Leopoldove prostredníctvom obrazovky Černák. "Ospravedlňujem sa poškodeným a širokej verejnosti, je mi ľúto, čoho som sa v minulosti dopustil," povedal Kaštan, ktorého preradili do väzenia s najvyšším stupňom stráženia.

Ako zhrnul prokurátor OP v Martine Martin Kováč, súd odsúdil Černáka pre 16 skutkových konaní právne kvalifikovaných v 14 prípadoch ako trestný čin vraždy a v dvoch ako trestný čin všeobecného ohrozenia. Tohto konania sa dopustil v štádiu prípravy a v štádiu pokusu.

MIMORIADNE Veľké priznanie Černáka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

"Čo sa týka Miloša K., ten bol súdom odsúdený pre šesť skutkových konaní, v piatich prípadoch kvalifikovaných ako trestné činy vraždy a v jednom ako trestný čin všeobecného ohrozenia. Jedného konania sa dopustil v štádiu pokusu," potvrdil Kováč.

Nevydarený pokus sa týka Petra Steinhübela, prezývaného Žaluď, ktorého Černák a Kaštan chceli zlikvidovať za pomoci nástražného výbušného systému umiestneného pod jeho autom. K výbuchu došlo skôr, než k nemu Steinhübel prišiel.

Viac o téme: TrestSúd Mikuláš ČernákMiloš Kaštan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu