Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Finále MEGAPROCESU sprevádzali silné emócie: Szabó neudržal slzy! Zsuzsová rečnila takmer 3 hodiny

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PEZINOK - Po vyše dvoch rokoch sa blíži rozsudok v najväčšom procese v histórii Slovenska. Na poslednom pojednávaní predniesli svoje záverečné reči obžalovaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. A niektorí sa neubránili ani slzám.

V posledný júlový deň sme si vypočuli záverečné reči obhajoby a obžalovaných v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, pričom obžalovaní dostali aj právo na posledné slovo. Rodina Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej si ich vypočuť neprišli. Najdlhšiu záverečnú reč mala bezpochyby obžalovaná Alena Zsuzsová, ktorá rečila takmer tri hodiny. 

VRAŽDA KUCIAKA Najdlhšia reč Zsuzsovej! Chrapúň Andruskó, obula sa aj do senátu: O vine je rozhodnuté

To, že jej reč bude dlhá, avizovala už na začiatku, keď požiadala senát o dostatočný priestor. Vyjadrovala sa totiž aj k dôkazom, ktoré boli vykonané a predovšetkým k osobe Zoltána Andruskóa. Ten je už v prípade vraždy odsúdený a v procese s Kočnerom, Zsuzsovou a so Szabóom vystupoval ako svedok.

Zoltán Andruskó
Zobraziť galériu (5)
Zoltán Andruskó  (Zdroj: TASR)

Krivá výpoveď

Zsuzsová vo svojej priamej reči niekoľkokrát uviedla, že podľa nej je Zoltán Andruskó klamár a klamal aj pod prísahou. Obvinila ho aj z krivej výpovede. Ako dôkaz na svoje tvrdenia prečítala niekoľko výpovedí Andruskóa, ktoré podľa nej menil a prispôsoboval procesu. 

Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (5)
Alena Zsuzsová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okrem toho, Zsuzsová tvrdí, že bol zo strany vyšetrovateľov na ňu vyvíjaný nátlak, aby usvedčila Mariana Kočnera z vraždy. "Celý tento proces je vykonštruovaný a politický. Skutočný objednávateľ je vonku, sleduje to a smeje sa na tom, ako všetkých oklamal," povedala Zsuzsová. 

Zsuzsová obhajovala aj obžalovaného Kočnera a tvrdila, že motáky, ktoré mal posielať cez svojich advokátov z väzby, boli sfalšované. To, že ide o písmo Mariana Kočnera pritom potvrdil znalec. Obžalovaná sa obula aj do senátu, ktorému predsedá sudkyňa Ružena Sabová. 

"Viem, že tento senát už rozhodol o mojej vine," je presvedčená obžalovaná. Rozsudok si však vypočuť nepríde, požiadala o konanie v neprítomnosti. 

Szabóov plač

Aj Tomáš Szabó, ktorý bol zo začiatku považovaný za strelca, trvá na svojej nevine. Vo svojej záverečnej reči vyjadril ľútosť nad stratou poškodených. "Je mi to úprimne ľúto a viem čo teraz prežívajú. Pretože aj ja som počas toho, ako som vo väzbe, stratil môjho milovaného otca," povedal Szabó. 

Tomáš Szabó
Zobraziť galériu (5)
Tomáš Szabó  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Počas toho sa mu niekoľkokrát zlomil hlas a neudržal ani slzy. Vinu priznáva len z nedovoleného ozbrojovania, ale trvá na tom, že nikoho nezabil a o žiadnej vražde nevedel. "Celý život som si ľudský život vážil a venoval som sa jeho ochrane aj ako príslušník policajného zboru," povedal Szabó. Aj on požiadal senát o konanie v jeho neprítomnosti, takže rozsudok si vypočuť nepríde. 

Kočner sa prirovnal k Milade Horákovej

Obžalovaný z objednávky vraždy Marian Kočner prirovnal tento proces na začiatku svojej záverečnej reči k procesu s Miladou Horákovou. Väčšinu času venoval médiám a ich kritike. "Niekoľkokrát som mal pocit, keď som si večer prečítal výstupy, že som sedel na inom pojednávaní, ako verejnosť a médiá," povedal Kočner. 

Marian Kočner
Zobraziť galériu (5)
Marian Kočner  (Zdroj: TASR)

Podľa neho médiá účelovo klamú a zavádzajú. Tvrdil, že Ján Kuciak ho nijako neohrozoval a nenapísal o ňom nič nové. "Tento proces je len politicky vykonštruovaný," tvrdil aj Kočner. Spolu so Zsuzsovou sú presvedčení, že so správami z aplikácie Threema sa manipulovalo, boli dopĺňané a aj odstránené.

Rozhodnutie, ktoré bude 5. augusta, si príde vypočuť len Marian Kočner. Prokurátor obžalovaným navrhol trest vo výške 25 rokov. O tento proces je obrovský záujem aj v médiách, na rozhodnutie prídu novinári aj zo zahraničia. 

 

Viac o téme: VraždaObžalovaníPojednávaniaSúd Ján KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu