Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VRAŽDA KUCIAKA Najdlhšia reč Zsuzsovej! Chrapúň Andruskó, obula sa aj do senátu: O vine je rozhodnuté

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Zobraziť galériu (11)
Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Dokazovanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka je ukončené. Na poslednom pojednávaní predniesli svoje záverečné reči prokurátor a splnomocnenci poškodených. Dnes sú na rade obhajcovia obžalovaných aj samotní obžalovaní.

  • na súde vypovedal kriminalista a znalec z odboru IT Dušan Mikulaj, znalca navrhol prokurátor,
  • obhajoba a obžalovaní súhlasili po výpovedi znalca bolo predložených niekoľko dôkazov,
  • po porade senát zamietol všetky dôkazy a dokazovanie bolo skončené, prednášali sa záverečné reči
  • opäť vypovedal Zoltán Andruskó, ktorý je právoplatne odsúdený za sprostredkovanie vraždy
  • Andruskó znova poprel, že by obžalovanej Alene Zsuzsovej dlhoval peniaze
  • Andruskó vypovedal, že obvinený nitriansky podnikateľ Norbert Bödör mal byť tým, ktorý chcel zahladiť stopy po vražde
  • obhajca Zsuzsovej požiadal senát, aby predvolal Dušana Kracinu, ktorý sa mal podľa Andruskóa angažovať v hľadaní bieleho koňa, ktorý by na popud práve Bödöra zobral na seba vinu
  • v kauze vraždy novinára Zsuzsová nazvala Andruskóa "debilko" a hlasno sa smiala na Andruskóových slovách a na sarkastických poznámkach Kočnera
  • v prípade je neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, ktorý sa priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára

                                                                                                                   

18:28 Hlavné pojednávanie je prerušené do 5. augusta, kedy by mal súd vyniesť rozsudok. 

18:26 O konanie v neprítomnosti požiadala aj obžalovaná Zsuzsová. Senát im vyhovel. 

18:24 Zsuzsová aj Kočner sa pridŕžajú toho, čo povedali v záverečných rečiach a trvajú na svojej nevine. 

18:23 Szabó požiadal konanie v jeho neprítomnosti na 5. augusta. Posledného slova sa vzdal.

18:22 "Na záver by som chcel uviesť, že mi je úprimne ľúto pozostalých a viem sa vcítiť do ich kože, pretože mi nedávno zomrel môj milovaný otec," hovorí Szabó a niekoľkokrát sa zasekne, pretože sa rozplakal. 

18:21 Szabó hovorí, že celý svoj život venoval ochrane ľudského života aj ako príslušník policajného zboru. Tvrdí, že nebol nikdy trestaný, je kľudnej a vyrovnanej povahy a nikdy by sa nenechal nahovoriť na konanie, ktoré je mu kladené za vinu. 

18:19 "V prvom rade si dovoľujem vyjadriť úprimnú ľútosť nad tým, čo sa stalo. Hoci v tomto konaní vystupujem ako obžalovaný, trvám na svojej nevine vo vzťahu k vraždám, ktoré sú mi kladené za vinu. Priznávam sa však k nedovolenému ozbrojovaniu," hovorí Szabó. Uviedol, že sa plne stotožňuje so záverečnými rečami svojich obhajcov. 

18:17 Zsuzsová po viac ako dve a pol hodinách skončila svoju výpoveď. Na rade je Tomáš Szabó. 

18:15 "Skutočný objednávateľ je vonku, celý tento proces sleduje a neskutočne sa baví na tom, ako všetkých oklamal," povedala Zsuzsová s tým, že nemá dôvod nič uhrádzať ako náhradu škody, lebo škodu nikomu nespôsobila. "Práve naopak, škoda bola spôsobená mne," hovorí Zsuzsová. 

18:11 "Je to len nenávisť voči pánovi Kočnerovi a snaha urobiť z pána Kočnera vraha. Nikto nechce ani len počuť o možnosti, že by to mohlo byť inak. Že ani motív ani objednávateľ nesúvisí s pánom Kočnerom. Mám pocit, že som snáď jediná, komu na tom záleží, aby sa objasnilo, čo sa tam v ten večer stalo. Keď sa tento akt pomsty dokoná a pán Kočner bude odsúdený za vraždu, ktorú nespáchal, budú všetci spokojní?" pýta sa Zsuzsová. 

18:03 Podľa môjho dôvodu sa Miroslav Marček priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej preto, že naozaj zabil Petra Molnára a bál sa, že dostane doživotie. "Preto, aby sa vyhol doživotiu, vyhodnotil situáciu tak, že jedna vražda či dve, matematika nepustí, keď sa prizná k tomu čo nespáchal, tak dostane menej," hovorí Zsuzsová s tým, že je presvedčená, že Marček ani Szabó podľa nej skutok nespáchali. 

17:59 Podľa Zsuzsovej je nespochybniteľné, že Miroslav Marček "o niečom vie".

17:57 "Neverím tomu, že pán Szabó prijal nejakú objednávku na vraždu pána Kuciaka. Prijal objednávku na zbitie Kuciaka, od Andruskóa, ktorú posunul Marčekovi. Ale neverím tomu, že by prijal objednávku, že ho idú zabiť," zastáva sa Szabóa Zsuzsová.

17:55 Obžalovaná spomína aj motáky Mariana Kočnera. "Motáky pána Kočnera sú hlúposť. Nesedí písmo a je to len napodobnenina," hovorí Zsuzsová.

17:53 Zsuzsová hovorí, že sen o vypadnutých zuboch, o ktorých si písala s Kočnerom, dokazuje len to, že mala zlý sen. 

17:46 Zsuzsová vo svojej záverečnej reči hovorí aj o tom, že podľa nej, tento senát už rozhodol o jej vide. 

17:43 Obžalovaná sa vyjadruje aj k svedkovi Mikulajovi, kriminalistovi a znalcovi z odboru IT, ktorý na súde vypovedal trikrát.

17:32 Alena Zsuzsová hovorí o tom, že od začiatku namietali pravosť Threemy a o tom, že ju žiadali vykonať celú, len im to nebolo umožnené. 

"Ani vo sne by mi nenapadlo, že budem musieť vysvetlovať, že sneh je sneh a nemám ho rada a šmýka sa. Že sen je sen a na svete sa sníva miliarde ľudí. Že svrbivka je choroba, že založiť politickú stranu niečo stojí. Nemala som problém predvolať robotníkov, ktorí prerábali dcérinu izbu, aby som dokázala, že to naozaj robili. Ale už aj tak som bola neustále okrikovaná predsedníčkou senátu a verím, že toto by mi neumožnila," sťažuje sa Zsuzsová. 

17:27 Zsuzsová sa dostala k pojednávaniu, na ktorom naposledy vypovedal aj Zoltán Andruskó. Tam Andruskó povedal, že správy, ktoré mu Zsuzsová posielala, ani nečítal. "Ale komunikácia, ktorú som čítala, dokazuje, že klame, pretože mi odpisoval," hovorí Zsuzsová. 

17:21 Obžalovaná číta výpovede Zoltána Andruskóa, z ktorých vyplýva, ako ich časom menil. Podľa nej Andruskó klamal pod prísahou a obvinila ho z krivej výpovede. "Má charakter bezcitného chrapúňa," povedala. 

17:02 Alena Zsuzsová stále hovorí o Zoltánovi Andruskóovi. Či'ta jeho výpovede a rozoberá ich.

16:47 Alena Zsuzsová sa už hodinu a pol vyjadruje k Zoltánovi Andruskóovi a jeho výpovediam. Už na začiatku svojej záverečnej reči avizovala, že sa vyjadrí aj k dkazom, ku ktorým sa nemohla vyjadriť počas hlavného pojednávania.

16:17 Obžalovaná číta aj komunikáciu medzi ňou a Zoltánom Andruskóom o tom, ako jej mal vrátiť dlžný úrok 10-tisíc za päť mesiacov. 

16:13 Zsuzsová cituje aj z výpovedí Zoltána Andruskóa. Snaží sa dokázať, že Andruskó klamal. Podľa nej je objednávateľom vraždy len on, pretože Kuciak ho mohol ohrozovať svojimi článkami.

16:07 Zsuzsová hovorí, že bol na ňu vyvíjaný nátlak, aby obvinila z vraždy Mariana Kočnera. 

16:05 Zsuzsová na súde prečítala aj list Zoltána Andruskóa. V ňom sa sťažuje, že dostal vyšší trest a že ho obvinili. 

16:02 Zsuzsová opäť hovorí o tom, že jej OČTK mali ukradnúť dva mobilné telefóny. "A našli u mňa aj peniaze, ktoré som im dobrovoľne vydala ešte pred začatím trestného stíhania," hovorí Zsuzsová. 

15:52 Zsuzsová hovorí, že Andruskó mal plán, vedel koho obviniť. "Evidentne ho vôbec netrápi to, že zomreli dvaja mladí ľudia, že má na rukách krv. Ani to mu nevadí, že plánoval ďalšie vraždy. Žiadal od pána Krescika výbušninu, pričom mu vôbec nevadilo, že by sa pri výbuchu mohli zraniť aj iné osoby, ako len prokurátor Šufliarsky," hovorí Zsuzsová. 

15:40 Zsuzsová tvrdí, že Andruskó poslal list všetkým kompetentným orgánom, vrátane prezidentky. V ňom sa mal priznať k dohode s OČTK.

15:33 Zsuzsová hovorí o Zoltánovi Andruskóovi, ktorého označila za objednávateľa vraždy. Tvrdí, že je nedôveryhodný.

15:30 Nasleduje záverečná reč obžalovanej Aleny Zsuzsovej. Tá na začiatku požiadala súd o dostatočný priestor na vyjadrenie. "V prvom rade by som chcela povedať, že skutok, ktorý mi je kladený za vinu, som nespáchala a žiadnu vraždu som si nikdy neobjednala," povedala Zsuzsová. 

15:15 Predsedníčka senátu vyhlásila krátku prestávku.

15:14 "Verím, že rozhodnete na základe nespochybniteľných faktov," povedal Kočner senátu na záver svojej reči. 

15:11 Kočner hovorí, že sa nikdy nepísalo o tom, aké mali jeho firmy obraty. "Nenájde sa jeden zamestnanec, jeden robotník, ktorému by som nevyplatil alebo ostal niečo dlžný. Dokonca som bol jeden z mála, ktorý platil faktúry pred splatnosťou," hovorí Kočner. 

15:07 "Možno nie som najlepší životný partner, ani najlepší šéf. Nie som ani šofér, ktorý 100% dodržiava predpisy. Ale platím pokuty. Určite som ale človek, ktorý si tvrdo presadzuje svoj názor, keď som presvedčený, že mám pravdu. Je pravda, že v komunikácii často používam expresívne výrazy. Nie som svätec, ale nie som ani vrah. A určite nie som neinteligentný hlupák, aby osm si neuvedomoval, čo spôsobí vražda novinára. S plným vedomím tu vyhlasujem, že kauza zmenky a kauza vraždy jedna druhú dopĺňajú," hovorí obžalovaný Marian Kočner.

14:46 Kočner spomína aj Čistý deň, o ktorom vo svojej záverečnej reči hovoril Daniel Lipšic. "Pán Lipšic asi nemá poslednú informáciu, že súd zrušil rozhodnutie ministra Richtera a Čistý deň má opäť akreditáciu," povedal Kočner. 

Podľa denníka SME to pravda nie, reagovala im zakladateľka Čistého dňa Zuzana Tománková. Podľa portálu sa žaloba proti odobratiu stále rieši na súde. 

14:22 "Tóth tvrdí, že telefón s logom Bentley odovzdal vyšetrovateľovi Juhásovi. Ale telefón sa nachádzal vo vozidle KIA Rio, ktoré bolo zapečatené," hovorí Kočner. 

14:05 Obžalovaný opakuje, že správy do aplikácie Threema boli vymazané a aj dopĺňané. Argumentuje práve pavúkom, ktorý bol vypracovaný na Jána Kuciaka. "Je tam len Veľká Mača, Galanta. Kde tam vidíte 558?" pýta sa Kočner. Naráža na správu, ktorú mal poslať Petrovi Tóthovi s adresou Jána Kuciaka a aj so súpisným číslom. 

"Mal som to mať z lustrácie Jána Kuciaka. Ak som to mal odtiaľ, kde sa tam zobralo to číslo? Veď tam je len Veľká Mača, Galanta," hovorí Kočner. 

14:03 Aj Marian Kočner pri svojej reči využíva obrazovku a ukazuje na nej obrázok, na ktorom je vzťahový diagram. Ide o "pavúka", ktorý mal podľa Kočnera urobiť Pavol Vorobjov na Jána Kuciaka. 

Ďalší zásah NAKA v kauze lustrácie novinárov: Vorobjov strávi noc v cele!

Pavol Vorobjov
Zobraziť galériu (11)
Pavol Vorobjov  (Zdroj: Ivan Mego)

13:58 "Ak by sme mali páchať to, čo uvádza pán prokurátor, nestretávala by sme sa na verejnosti," hovorí Kočner o Alene Zsuzsovej. Venuje sa aj Petrovi Tóthovi a jeho výpovedi. 

13:47 Kočner tvrdí, že nie je pravda, že Ján Kuciak o ňom napísal 26 článkov. "Ján Kuciak o mne napísal deväť článkov. Všetky ostatné boli o iných osobách, ale moje meno bolo v titulku, lebo moje meno predáva," tvrdí Kočner s tým, že Ján Kuciak mu nijako neprekážal. 

13:45 Kočner začína svoju reč kritikou médií. "Na jednom z posledných pojednávaní, keď senát vylúčil verejnosť a povedal, prečo ju vylučuje, jeden z novinárov uverejnil, že sa na súde prehrávajú moje telefonáty nahrávané OČTK ešte pred mojím zadržaním. To však nebola pravda," hovorí Kočner. 

13:43 Nasleduje reč obžalovaného Mariana Kočnera.

13:42 "Som presvedčený, že súd bude rozhodovať o vine alebo nevine môjho klienta bez toho, aby podľahol neuveriteľnéu tlaku médií, ktoré, podľa môjho názoru, v tomto konaní výrazne ovplyvňujú jeho priebeh," ukončil Beresecký. 

13:34 "Predovšetkým chcem uviesť, že môj klient sa na vykonávaní vraždy priamo nepodieľal," hovorí obhajca.

13:33 Beresecký sa prikláňa k záverečnej reči svojej kolegyne Kochanskej. Nad rámec sa vyjadrí len k trestu navrhnutým prokurátorom v prípade uznania Szabóovej viny.

13:31 Pojednávanie po obedňajšej prestávke pokračuje. Záverečnú reč ešte prednesie druhý obhajca Tomáša Szabóa, advokát Beresecký. Svoju reč by mali potom predniesť obžalovaní, ako prvý Marian Kočner. 

12:30 Pojednávanie je prerušené do 13:30 za účelom obedňajšej prestávky.

12:29 Obhajkyňa hovorí, že obvinenie z vraždy Petra Molnára, považuje za vykonštruované. "Na základe vykonaného dokazovania som presvedčená, že neboli vykonané dôkazy na to, že obžalovaný Szabó vykonal vraždy Kuciaka, Kušnírovej a Molnára. Chcem zdôrazniť, že moje presvedčenie je založené na dôkazoch, nie na emóciach," povedala Kochanská. 

12:17 Kochanská hovorí aj o vražde Petra Molnára, z ktorej je tiež Szabó obžalovaný. Aj pri tomto skutku tvrdí, že Szabó je nevinný.

12:01 Szabóova obhajkyňa teraz cituje z výpovedí Miroslava Marčeka o tom, ako opísal priebeh vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

11:45 Kochanská tvrdí, že Szabó doteraz neoznačil Marčeka za vraha Kuciaka a Kušnírovej, pretože o tom nevedel. "Vedel o tom, že ho tam má ísť zbiť. Keď sa však Marček vrátil zablatený, tvrdil, že už boli Kuciak s Kušnírovou mŕtvi. Môj klient mu uveril, preto doteraz neoznačil Marčeka za vraha," prednáša Szabóova obhajoba.

11:43 "Za to, že Tomáš Szabó zaviezol Miroslava Marčeka do Veľkej Mače, dnes stojí pred súdom. Pričom môj klient nevedel o tom, že Marček ide zavraždiť Jána Kuciaka a už vôbec nemal ani tušenie o tom, že zavraždí aj Martinu Kušnírovú," hovorí obhajkyňa. 

11:29 Nasleduje obhajkyňa Tomáša Szabóa Ivana Kochanská.

11:26 "Na základe vykonaného dokazovania preto navrhujem, aby súd oslobodil moju klientku spod obžaloby v plnom rozsahu," ukončila Vestenická. 

11:20 Aj Zsuzsovej obhajkyňa hovorí o tom, že v tomto prípade bola porušená prezumpcia neviny. 

11:08 "Priebeh celého konania zbavil aj mňa, optimistu, v akúkoľvek dôveru v zákonné dokazovanie a spravodlivosť procesu," povedala Vestenická. 

11:02 Vestenická ďalej tvrdí, že so správami z aplikácie Threema bolo manipulované. "Ako je možné, že komunikácia z roku 2013 bola podľa Europolu vyextrahovaná z mobilu iPhone 7, ktorý ani neexistoval?" pýta sa Vestenická. 

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

11:00 Portál Aktuality, v ktorom Kuciak pracoval, zverejnil celú zvukovú nahrávku.

(...)

Kuciak: Nemáte pravdu.

Kočner: Mám, mám, mám. Tak ako vy nemáte pravdu v ničom, viete, tak ja si myslím, že mám. Ale môžete si byť istý, že začnem sa vám osobne, pán Kuciak, špeciálne venovať.

Kuciak: To je vyhrážka?

Kočner: Prečo? Pokojne vám to hovorím. Začnem sa špeciálne venovať vám a vašej osobe, vašej matke, otcovi a vašim súrodencom.

Kuciak: Viete, kto zaťahuje do takýchto sporov rodinu?

Kočner: Ale choďte mi do riti s vašimi názormi, prosím vás! Vy tiež zaťahujete do týchto vecí moju rodinu a ani o tom neviete a ja vám poviem len jedno.

Kuciak: Nerobím to úmyselne.

Kočner: Akonáhle zistím nejakú špinu, nejaké prešľapy u vás, u celej vašej rodiny, ešte raz, nejakú špinu, prešľapy, trestné činy u vás a vašej rodiny, každý má niečo za nechtami, buďte si istý, že to takisto zverejním ako vy, ale takisto s dôkazmi, bez dôkazov nie, len s dôkazmi, takže budem, pán Kuciak, hľadať. Budete prvý, ktorý bude uverejnený na mojej internetovej stránke, venujem vám ako prvému novinárovi čestné miesto. Ak ste slušný a čestný, tak tam nebudete, ale ja si to nemyslím.

Kuciak: Dúfam, že tam nebudem.

Kočner: Dovidenia. Verte tomu, že budete.

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

10:56 Vestenická spomína aj nahrávku telefonátu medzi Jánom Kuciakom a Marianom Kočner. "Pán Kočner mu položil otázku: Ako by sa vám páčilo, ak by som sa ja začal zaujímať o vašu rodinu? Ide o otázku, nie o vyhrážku," hovorí vo svoje záverečnej reči Zsuzsovej obhajkyňa. 

V skutočnosti Kočner okrem tejto otázky Kuciakovi povedal, že sa bude venovaj jemu, špeciálne jeho rodine a uprednostní aj Tódovú. 

10:41 "Chcem zdôrazniť, že pokiaľ išlo o vyjadrenia Aleny Zsuzsovej, tieto sa nikdy nemenili," povedala Vestenická. Obhajkyňa spomína aj znesenie námietky voči zloženiu senátu. "Nemožno sa stotožniť ani s postupom súdu, ktorý mojej klientke neumožnil vyjadriť sa k dôkazom, ktoré boli vykonané v jej neprítomnosti," hovorí Vestenická. 

10:38 "Je potrebné podotknúť, že základné informácie o stave konania, mali za cieľ len navodiť dojem o vine obžalovaných. Išlo o jednostranné informovanie zo strany médií," hovorí Zsuzsovej obhajkyňa. Podľa nej médiá informovali aj v prípade ONLINE prenosov len jednostranne a pokiaľ vyplynulo niečo v prospech obhajoby, to zamlčali. 

10:26 Aj Zsuzsovej obhajkyňa hovorí o sporných výpovediach Zoltána Andruskóova a o tom, že jeho osoba je nedôveryhodná. 

10:22 Po krátkej prestávke nasleduje záverečná reč obhajkyne Aleny Zsuzsovej, doktorky Vestenickej. 

Tá, rovnako ako Para, zdôrazňuje, že na proces je vyvíjaný obrovský tlak médií. "Ide o vykonštruovaný politický proces, ktorý sprevádza obrovská nenávisť verejnosti," hovorí Vestenická.

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

10:09 Podľa Kočnerovho obhajcu, splnomocnenci poškodených a aj niektorí vyšetrovatelia, porušili prezumpciu neviny Mariana Kočnera. "Vzhľadom na uvedené navrhujem, oslobodiť môjho klienta spod obžaloby, nakoľko sa preukázala jeho nevina a iný záver ani neprichádza do úvahy," končí svoju reč Marek Para. 

Pokiaľ ide o náboje, ktoré mal Kočner doma a nemal ich nahlásené, Para navrhuje podmienečný trest.

10:07 "Pri všetkej úcte k poškodenému, sme na pojednávaní preukázali aj to, že Ján Kuciak bral základ svojich článkov z už známych skutočností. O mojom klientovi sa píše od roku 1998 a aj sa písať bude. Čo sa týka komunikácie Threema, ja si dovolím povedať, že doslova vyviňuje môjho klienta," hovorí Marek Para. 

10:05 Kočnerov obhajca tvrdí, že Andruskó bežne zabezpečoval biele kone na rôzne trestné činy súvisiace s podvodmi DPH. Podľa Paru sa týmto téma venoval Ján Kuciak ešte v čase, keď pôsobil v Hospodárskych novinách. 

10:00 Marek Para opäť spochybňuje výpoveď Zoltána Andruskóa. "Prokuratúra dala reálne pánovi Andruskóovi nezákonnú výhodu, ktorú súd neschválil," hovorí Para. "Čo už iné potom ostávalo pánovi Andruskóovi ako zotrvať na svojich tvrdeniach?" pýta sa Para.

09:54 Marek Para spomína aj komunikáciu v aplikácií Threema. Podľa neho zo záverečnej reči prokurátora a splnomocnencov vyplýva, že by si mohol z Kočnerovej Threemy vybrať hocijaké slovo a tvrdiť, že je to šifra a znamená niečo iné. 

09:45 "Dňa 22.2. 2018 pán Andruskó veľmi neštandardne vypovedal o záznamoch z BTS. Pán Andruskó povedal, že doobeda dostal odmenu v dopoludňajších hodinách. Je to pochybné preto, lebo pán Andruskó popisuje svoj deň úplne inak, ako ukazujú záznamy z BTS," hovorí Para. 

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

09:42 "To, čo nesedelo na tom, čo som vnímal na tej fotke, ktorú mi ukazoval pán Andruskó, bolo, že človek v tých dverách bol chudší," cituje Para Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal k vražde Kuciaka, Kušnírovej aj Petra Molnára. "Pokiaľ takto pán Andruskó vnímal fotky takto, tak nemohol opoznať fotky z paparazzovania Jána Kuciaka. Ak to bolo takto, tak je jasné, že ich cieľom bolo vojsť do domu a zavraždiť hocikoho, kto sa v dome nachádza," hovorí Para. 

09:30 Marek Para sa stále vyjadruje k osobe Zoltána Andruskóa. Na monitore v pojednávacej miestnosti sa zobrazujú fotografie zo sledovania novinára Jána Kuciaka. Para spochybňuje to, ako prebehlo opoznanie fotografie Andruskóom.

Talianska televízia Rai 1
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Reprofoto/rai.it)

09:25 Para ďalej spochybňuje výpoveď odsúdeného Zoltána Andruskóoa. "Mal by sa vziať do úvahy a byť preskúmané aj osobné dôvody na vykonanie tohto skutku," hovorí Para. 

09:22 Para ďalej kritizoval aj médiá, že vyvolali efekt "želaného rozsudku". Ďalej kritizoval aj to, že prokurátor podľa neho vo svojej záverečnej reči poukázal na dôkazy, ktoré neboli na hlavnom pojednávaní vykonané. 

09:14 "Pokiaľ pán prokurátor porušil prezumpciu neviny a označil ako subjekt zodpovedný za toto porušenie označil médiá, musím povedať, že médiá pokrývajú proces tak, ako im to diktujú procesné strany," hovorí vo svojej záverečnej reči Kočnerov obhajca. 

09:13 Ako prvý záverečnú reč prednesie obhajca obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para. 

09:09 Na pojednávaní nie je prítomný ani splnomocnenec rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic. Ten svoju záverečnú reč predniesol minulý týždeň. 

Zastupuje ho advokátka, ktorej udelil substitučné splnomocenstvo. Substitučné plnomocenstvo spočíva v tom, že oprávňuje splnomocnenca k tomu aby sa pri konaní za splnomocniteľa nechal zastúpiť treťou osobou.

09:05 Predsedníčka senátu otvorila hlavné pojednávanie. Lavice poškodených sú prázdne. Prišla len sestra zavraždeného Petra Molnára. Toho mal tiež podľa obžaloby zavraždiť neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček spolu s Tomášom Szabóom. 

08:58 V pojednávacej miestnosti sú už prítomní obžalovaní, ich obhajcovia aj splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. 

Advokát Roman Kvasnica
Zobraziť galériu (11)
Advokát Roman Kvasnica  (Zdroj: Maarty)

08:54 Dnes sa očakávajú záverečné reči obhajcov obžalovaných, aj samotných obžalovaných. 

Obhajcovia Tomáša Szabóa
Zobraziť galériu (11)
Obhajcovia Tomáša Szabóa  (Zdroj: Maarty)

08:52 Pokračuje hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Senát ŠTS ukonči dokazovanie v kauze vraždy novinára. Nasledovali tak záverečné reči, ktoré niekoľko hodín prednášali prokurátor Vladimír Turan a následne advokáti Lipšic a Kvasnica. Prokurátor navrhuje všetkým obžalovaným 25-ročný trest odňatia slobody.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Viac o téme: VraždaPojednávanieSúd Ján KuciakMartina KučnírováAlena ZsuzsováMiroslav MarčekMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu