Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalší zásah NAKA v kauze lustrácie novinárov: Vorobjov strávi noc v cele!

Pavol Vorobjov
Pavol Vorobjov (Zdroj: Ivan Mego)

BRATISLAVA - Polícia zadržala bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavla Vorobjova. Je podozrivý z nezákonného lustrovania novinárov, vrátane Jána Kuciaka.

V súvislosti s vyšetrovaním prípadu tzv. „lustrácií novinárov“, v ktorom vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vedie trestné stíhanie vo veci, dnes nastal výrazný posun. Príslušníci úradu dnes zadržali bývalého vysokého funkcionára PZ a vyšetrovateľ ho zároveň obvinil zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. V trestnom konaní vedenom pre neoprávnené lustrácie novinárov vystupuje 168 poškodených. Z toho je 28 novinárov a 140 iných osôb. Ide aj o prípad lustrácie zavraždeného Jána Kuciaka.

Funkcionári NAKA skončili v putách: Vorobjov lustroval novinárov, Kočner si písal o dohode s Milanom

"Okrem tohto obvinenia bolo dnes zadržanému doručené aj obvinenie zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi v súvislosti s lustrovaním ďalších osôb, ktoré nie sú súčasťou novinárskej obce, ale ku ktorým bližšie informácie poskytnúť v súčasnosti nie je možné," informovalo ministerstvo vnútra.

Obvinený Pavol Vorobjov, ktorý je v súčasnosti postavený mimo službu, do dnešného dňa čelil jednému obvineniu, pre podozrenie zo spáchania rovnakých skutkov (neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi a zneužitie právomoci verejného činiteľa), v súvislosti s lustrovaním nebohého Jána Kuciaka.

"V súčasnosti vyšetrovateľ vykonáva potrebné procesné úkony. Aby nedošlo k zmareniu vykonávaného vyšetrovania, nie je v súčasnosti možné poskytnúť v tejto veci žiadne bližšie informácie," dodal rezort vnútra. 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vníma zadržanie Pavla Vorobjova ako prirodzený vývoj vyšetrovania. Je rád, že sa to takto posunulo vpred. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. Mikulec verí, že už boli prijaté opatrenia, aby nedochádzalo v budúcnosti k ďalším lustráciám. Nevedel však konkretizovať, o aké konkrétne opatrenia ide.

"Boli prijaté mnohé opatrenia k tomu, aby tie lustrácie nemohli byť robené len tak svojvoľne a aby ich niekto nemohol vykonávať spôsobom, akým to robil Pavol V.," podotkol minister.

Viac o téme: SledovanieNAKAJán KuciakPavol VorobjovLustrácia novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu