Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EXKLUZÍVNE Zásah NAKA: Štyria obvinení! Opäť je za tým Kajetán Kičura! Tanky za milióny eur

Kajetán Kičura prichádza na ŠTS v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (2)
Kajetán Kičura prichádza na ŠTS v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Elitní policajti Národnej kriminálnej agentúry včera zasahovali v súvislosti s akciou s krycím názvom REZERVA. Podľa našich zistení zásah NAKA súvisel so zmluvou medzi Správou štátnych hmotných rezerv a MSM Martin s.r.o. na nákup troch uvoľňovacích tankov v hodnote viac ako 3 milióny eur. Policajti v týchto chvíľach podľa našich informácií vypočúvajú predstaviteľov spoločnosti aj bývalého šéfa SŠHR Kajetána Kičuru a ešte v priebehu dnešného dňa majú jednotlivé zdržané osoby obviniť. O tom nakoniec polícia aj informovala.

Aktualizované o 16:00

Krátko po zverejnení nášho článku, hovorca Michal Slivka informoval o tom, že vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry dnes po vykonaní potrebných procesných úkonov v súvislosti s akciou s REZERVA 2 obvinil štyri fyzické a jednu právnickú osobu pre viacero skutkov kvalifikovaných ako porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizáciu príjmu z trestnej činnosti a podplácanie. Jedným z obvinených má byť aj bývalý šéf štátnych hmotných rezer Kajetán Kičura.

Predtým, než Kajetán Kičura skončil koncom marca vo svojej funkcii, stihol ešte za Správu štátnych hmotných rezerv, ako ich šéf podpísať zmluvu na kúpu troch uvoľňovacích tankov v hodnote tri milióny šesťdesiattisíc eur. Správa štátnych hmotných rezerv tento nákup iniciovala na základe požiadavky ministerstva vnútra z roku 2018.

Kúpna zmluva na uvoľňovacie tanky, podpísaná s MSM Martin s.r.o., sa však nepozdávala novému vedeniu Správy štátnych hmotných rezerv, ktoré po odchode Kičuru prišlo. V apríli tohto roka od zmluvy na uvoľňovacie tanky SŠHR odstúpili s tým, že boli porušené zmluvné podmienky. Firma MSM Martin pritom vo verejnom obstarávaní súťažila sama.

Sme súčinní s políciou

V tej iste dobe, v apríli 2020, keď SŠHR zrušili miliónovú zmluvu na uvoľňovacie tanky, navštívili SŠHR elitní policajti NAKA, ktorí si vyžiadali originál zmluvy medzi SŠHR a MSM Martin s.r.o., ktorá mala tanky dodávať. „Nakoľko vyšetrovanie celej záležitosti stále trvá, SŠHR SR z tohto dôvodu nemôže uvádzať žiadne podrobnosti. SŠHR SR v celej záležitosti poskytuje súčinnosť, prezradil nám poradca pre komunikáciu a média SŠHR Igor Rabatin.

No a práve v tejto súvislosti sa mal podľa našich informácií odohrať aj včerajší (stredajší) policajný zásah„Polícia pokračuje vo vyšetrovaní prípadu z prostredia Správy štátnych hmotných rezerv a od rána vykonáva zaisťovacie úkony v Žilinskom a Trenčianskom kraji,“ napísali v deň zásahu policajti. Ďalšie informácie však k zásahu neposkytli.

Podľa zdrojov blízkych polícii skončili v putách minimálne štyri osoby. V súvislosti s akciou REZERVA sme oslovili aj spoločnosť MSM Martin. Riaditeľka marketingu MSM Group Lucia Ollé informácie o zadržaní viacerých osôb nemala, na zásah NAKA vo firme reagovala takto: „Sme plne súčinní s políciou, v tomto štádiu vyšetrovanie nebudeme celú vec komentovať“. 

Zdroje blízke polícii nám potvrdili, že práve v týchto chvíľach vypočúvajú zadržané osoby a postupne vznášajú obvinenia. Medzi nimi je podľa nášho zdroja blízkeho vyšetrovaniu aj bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura. 

Viac o téme: ZásahPolícia NAKAKajetán KičuraREZERVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu