Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Politici spomínajú na Štefánika: Pre Pellegriniho je inšpiráciou, podľa Danka zmenil sny na skutočnosť

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/ Maarty)

BRATISLAVA - Milan Rastislav Štefánik je pre súčasníkov inšpiráciou geniálneho politického talentu, výkonnej diplomacie a služby k národu, myslí si nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini.

Podľa bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka je živým odkazom, ako sa dajú úprimne naplniť činmi slová práca, láska, statočnosť, ktoré boli Štefánikovým životným heslom. V deň 140. výročia Štefánikovho narodenia to uviedli na sociálnej sieti.

"Vedel sa orientovať v zložitých labyrintoch európskej politiky a svojou diplomatickou skúsenosťou je pre nás inšpiráciou, ako profesionálne zastupovať záujmy malého národa vo svete vtedajšej mocenskej politiky," zhodnotil Pellegrini. Štefánik podľa neho významne prispel k vytvoreniu československej štátnosti, z ktorej demokratickej tradície čerpá aj naša moderná štátnosť. "Ctime si jeho odkaz a pokorne slúžme ľuďom žijúcim v Slovenskej republike," vyzval.

Pohľad na nášivku na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Štefánik bol asi jednou z najvýraznejších osobností, ktorá Československo preslávila, hovorí nezaradený poslanec Richard Raši. "Bola to jedna veľká osobnosť, charakterná a doteraz nikým nespochybňovaná. V dnešnej dobe je takýchto vzácnych osobností stále menej," skonštatoval.

"Som rád, že aj po 140 rokoch od jeho narodenia je Štefánikov odkaz pre slovenský národ stále aktuálny. Zakladateľ česko-slovenskej štátnosti, astronóm a generál. Muž, ktorý svoje sny premenil na skutočnosť," povedal o Štefánikovi Danko.

Štefánik patrí k najvýznamnejším osobnostiam Slovenska aj podľa člena predsedníctva mimoparlamentného KDH Mareka Cimbalu. "Štefánik sa veľkou mierou zaslúžil o vznik prvej Československej republiky a tým aj o vymanenie Slovákov z pazúrov tvrdých maďarizačných snáh uhorskej vlády," ocenil historickú osobnosť Cimbala. "Národ, ktorý nepozná a nectí si svoju históriu, je odsúdený prežiť ju znova. Je správne novým generáciám pripomínať významné osobnosti nášho národa, ktoré budovali našu históriu," uviedol. Verí, že Štefánikov odkaz bude naďalej žiť.

Ministri si pripomínajú Štefánika

Ministri koalície Igora Matoviča si pripomínajú na sociálnej sieti Milana Rastislava Štefánika pri príležitosti 140. výročia jeho narodenín. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si myslí, že by sme si mali pripomínať jeho múdrosť, odvahu aj národnú hrdosť. Minister vnútra Roman Mikulec ocenil jeho pracovitosť a priebojnosť.

Ministerka Kolíková uviedla, že prvýkrát zaregistrovala Štefánika ako študentka strednej školy. „Úprimne, niečím ma opantal, záujem o hviezdy a súčasne bojovník za slobodu v prvej svetovej vojne, Slovák dušou, presadzovateľ samostatného štátu,“ uviedla Kolíková. Štefánika by sme si podľa nej mali pripomínať s úctou za jeho múdrosť, odvahu a národnú hrdosť.

Pohľad na pamätník M.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Minister Mikulec Štefánika zase považuje za osobnosť, ktorá sa významným spôsobom zapísala do slovenských dejín. „Štefánik nevyrastal v ľahkých podmienkach, no svojou pracovitosťou a priebojnosťou sa stal kľúčovou osobnosťou, a to hneď vo viacerých oblastiach života,“ dodal minister. Podľa neho nám môže byť Štefánik príkladom svojím zanietením aj pokorou.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová si myslí, že je Štefánik najlepším dôkazom, aký ľudský potenciál sa skrýva v našich regiónoch a že aj z tej "najzapadnutejšej dedinky môže vzísť velikán".

Ministerka kultúry Natália Milanová považuje Štefánika za politika nielen slovenského, ale aj európskeho a svetového formátu. Minister obrany Jaroslav Naď zase vyzdvihol významné zásluhy Štefánika na vzniku Československej republiky aj jeho prínos pri budovaní československých légií.

Viac o téme: Andrej DankoPeter PellegriniMilan Rastislav Štefánik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu