Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skaza po prívalových dažďoch je obrovská: FOTO Pichne prosia o pomoc, vyčíňanie počasia ešte neutíchlo

Škody po vyčíňaní počasia Zobraziť galériu (8)
Škody po vyčíňaní počasia (Zdroj: TASR/Roman Hanc, FB/Pichne v starých fotografiách a dnes)

SLOVENSKO – Nepriaznivé počasie si vyžiadalo svoju daň. Hasiči boli v pohotovosti počas noci v Tatranskom regióne, v obci Stará Lesná vykonávali opatrenia na zabránenie vzniku škôd. Najväčšej skaze však čelí obec severovýchodná obec Pichne, ktorá prosí o pomoc.

Pichne sa spamätávajú z katastrofy

Obec Pichne sa severovýchode Slovenska čelí obrovskej skaze. Prívalové dažde ju niekoľkokrát zatopili. 

Čítajte aj: Zúfalstvo! Ľudia sa bezmocne prizerajú skaze: VIDEO Pichne stále nevyhrali, živel dáva ďalšiu ranu

Tamojším už nezostáva nič iné, len dúfať, že zrážky ustanú. Aj na facebookovom účte Pichne v starých fotografiách a dnes sa v utorok ráno objavila snímka tmavej oblohy. „Čierňava nad dedinkou, slabý dážď a vietor... Zvony už zvonia... Snáď to prejde...“ stojí v príspevku.    

Pichne,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Pichne v starých fotografiách a dnes)

Na stránke je zverejnený aj transparentný účet, ktorý je určený na pomoc obci. Pomocnú ruku pri zvládnutí následkov prívalovej vlny prisľúbili aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO), ktorí Pichne v sobotu navštívili osobne. Obci tiež poskytli okamžitý finančný dar, ktorý má pomôcť najviac postihnutým domácnostiam bez poistenia.

Pichne,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Pichne v starých fotografiách a dnes)

Počasie je naďalej nepriaznivé

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) naďalej upozorňuje na nepriaznivú situáciu. V okrese Liptovský Mikuláš do dnešnej 10. hodiny platila druhostupňová výstraha pred povodňou z trvalého dažďa.

Skaza po prívalových dažďoch
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Vzhľadom na očakávané intenzívne zrážky a vysokú nasýtenosť povodí predchádzajúcimi zrážkami je predpoklad vzostupu vodných hladín hlavne na pravostraných prítokoch Váhu, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ varoval SHMÚ.

Aj v obci Stará Lesná, kde bol vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity, stále zostávajú profesionálni a dobrovoľní hasiči.

Skaza po prívalových dažďoch
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

„Včera večer boli vykonané opatrenia na zabránenie vzniku škôd, ktoré spočívali v spevňovaní brehu toku kameninou a stavbe protipovodňových bariér. Počas noci bol vykonávaný monitoring výšky vodného toku, ktorá do ranných hodín klesla o cca 30 cm,“ povedala o situácii hovorkyňa HAZZ Zuzana Farkašová s tým, že monitoring toku zabezpečujú profesionálni hasiči z Kežmarku a členovia DHZO Stará Lesná.

Skaza po prívalových dažďoch
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HaZZ)

V súvislosti s lokálnymi záplavami po intenzívnych dažďoch bolo v pondelok (22. 6.) na Slovensku v teréne viac ako 160 vodohospodárov, 75 kusov ťažkej techniky a bolo použitých ďalších 1500 ton lomového kameňa na spevnenie brehov. 

„Na Dunajci, v povodí Popradu a na hornej Topli je vzostup, na ostatných tokoch východného Slovenska je ustálenosť vodných stavov. Na dolnom Hornáde a dolnom Laborci sú vodné stavy ovplyvnené aj manipuláciami na vodných stavbách,“ povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Tretí stupeň povodňovej aktivity v utorok ráno platil v obciach Pichne, Žipov, Zubné, Kvačany, Nižný Komárnik, Olšavka, Stará Lesná, Tatranská Javorina a hraničný tok Biela voda.

Druhý platil v obciach Zborov, Bertotovce, Hrabovec, Železník, Veľká Franková, Hažlín, Varadka, Vyšný Tvarožec, Nechválová Polianka, Krajná Bystrá, Krajné Čierno, Klenová, Nižná Polianka, Osadné, Kolonica, Ondavské Matiašovce, Pčoliné, Kalná Roztoka a v mestách Podolínec a Snina.

„Na Hrone, Ipli, Slanej a Rimave prevláda ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. Priebeh vodných hladín je v povodí Hrona, Slatiny a Slanej ovplyvnený ich reguláciou prostredníctvom vodných stavieb,“ uviedol hovorca SVP.

„V utorok k 6.00 h bol obcami vyhlásený druhý SPA na toku Suchý jarok v Očovej, Vôdka a Hutná v Ľubietovej, ďalej na Slatinskom a Rybnom potoku vo Zvolenskej Slatine, potoku Litava v obci Litava. Na základe množstva vody z povrchových odtokov sú vyhlásené druhé stupne povodňovej aktivity v obci Vigľaš, Podzámčok, Bzovská Lehôtka a Dudince,“ doplnil Bocák.

V utorok bude veterno najmä na východe krajiny. Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre niektoré okresy Prešovského a Košického kraja od 7.00 h do 20.00 h. V týchto okresoch sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne ojedinele v nárazoch rýchlosť 65 až 70 kilometrov za hodinu.

Skaza po prívalových dažďoch
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa meteorológov by malo byť do 10.00 h veterno aj na horách. V tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa pred vetrom na horách, ktorá platí pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. V týchto lokalitách sa v polohách nad 1000 metrov ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu.

 

Viac o téme: PovodneŠkodyVýstrahyPichne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu