Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

TROPICKÉ dni sa vracajú, teploty budú atakovať tridsiatky: Má to však háčik!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovensko posledné dni súžilo nepriaznivé počasie. Intenzívna vlna zrážok spôsobila povodne, zdvihla hladiny riek a poškodila domy. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) aj tento týždeň treba rátať s prehánkami alebo dažďom, ojedinele aj s búrkami. V druhej polovici týždňa sa však citeľne oteplí.

Počasie podľa lokality nájdete na Predpovede.sk

Utorok

Od západu k nám bude zasahovať okraj tlakovej výše a po jej prednej strane k nám začne prúdiť od severu o niečo chladnejší vzduch.

Rátajte s malou, miestami prechodne zväčšenou oblačnosťou. V noci miestami – najmä vo východnej polovici územia, cez deň ojedinele - najmä na severe – hrozia prehánky alebo dážď. Meteorológovia avizujú veterno. Do rána sa ochladí na 18 až 13, v údoliach ojedinele na okolo 11 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 21 až 26, v severnej polovici územia väčšinou 16 až 21 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 15 až 40 km/h, v nárazoch miestami okolo 60 km/h. V Banskobystrickom kraji sa miestami objaví len slabý vietor. Na horách spočiatku treba počítať s búrlivým vetrom až víchricou.

Streda

V prízemnom tlakovom poli bude v chladnejšom vzduchu zasahovať od severozápadu do strednej Európy okraj tlakovej výše. Zároveň sa bude vo vyšších vrstvách ovzdušia presúvať tlaková níž z Poľska nad naše územie.

Bude premenlivá, v noci aj zmenšená oblačnosť. V noci ojedinele, cez deň miestami - najmä v západnej polovici územia – sa očakávajú prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Zrána sa v údoliach bude ojedinele tvoriť hmla.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 14 až 9, v údoliach ojedinele na cca 7 stupňov. Počas dňa sa oteplí na 19 až 24, na severe miestami na okolo 17 stupňov. Fúkať bude slabý, na západe a spočiatku aj na východe prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 25 km/h.

Štvrtok

Od severu bude do našej oblasti zasahovať tlaková výš so stredom v baltskej oblasti a po jej južnom okraji k nám začne od juhovýchodu prúdiť teplejší vzduch. Zároveň sa bude vo vyšších vrstvách ovzdušia nad strednou Európou udržiavať tlaková níž.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Bude polooblačno až oblačno, miestami - najmä na západe – treba znova počítať s prehánkami alebo búrkami. Do rána sa ochladí na 14 až 8 stupňov, pričom v údoliach bude ojedinele aj chladnejšie. Maximálna denná teplota sa vyšplhá na  20 až 25, na východe do 27 stupňov.

Piatok

Stred tlakovej výše sa bude naďalej udržiavať v oblasti Pobaltia. Zároveň bude počasie nad naším územím čiastočne ovplyvňovať tlaková níž vo vyšších vrstvách ovzdušia.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Očakáva sa polooblačné až oblačné, miestami prechodne až zamračené počasie. Na viacerých sa objavia miestach prehánky, dážď a miestami búrky - aj intenzívne. Najnižšia nočná teplota poklesne na 16 až 10 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 22 až 28 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahyPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu