Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Státisícové škody po apokalypse na východe Slovenska! Lejaky bičujú aj Česko, FOTO a VIDEO živelnej skazy

Škody sú obrovské. Zobraziť galériu (2)
Škody sú obrovské. (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - V totálnom šoku sa v piatok celé Slovensko prizeralo skaze na východe našej krajiny, o ktorú sa postarali búrky a lejaky. Zo záberov, o ktoré sa verejnosť podelila na sociálnej sieti, bolo vopred jasné, že škody budú obrovské. O deň neskôr je známe, že ich budú počítať v státisícoch. Kritickú situáciu však hlási aj susedné Česko.

Prívalová vlna, ktorá v piatok popoludní zasiahla obec Pichne v Sninskom okrese, spôsobila len na hlavnej cestnej komunikácii škody vo výške približne 500.000 eur. Uviedol to starosta obce Július Baník.

Búrka v obci Pichne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V obci Zubné v okrese Humenné strhla voda most na miestnej komunikácii, v Snine zaplavilo rodinné domy a pozemky v mestskej časti Bramhora.

Hasiči odstraňujú následky včerajších
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

"Cesta je zničená, chodníky sú zničené, odvodňovacie kanály sú zničené, ploty sú pováľané, budovy sú pováľané," priblížil Baník situáciu v sobotu s tým, že hlavná cestná komunikácia je zničená v dĺžke približne jedného kilometra, obecné chodníky spolu v rozsahu asi troch kilometrov.

Zaplavené sú podľa jeho slov pivnice vo všetkých domoch. Očakávaná druhá vlna v nočných hodinách obec nezasiahla, keďže však v Pichniach prší aj v sobotu, dobrovoľní hasiči z troch obcí okrem odčerpávania vody z pivníc rodinných domov spriechodňujú toky miestnych potokov.

Podľa Baníkových slov podobnú situáciu v obci ešte nemali. "Naposledy asi v roku 1998, ale vtedy bralo strechy. Také ako teraz, to tu ešte nebolo," uzavrel.

Strhlo aj most

V obci Zubné v Humenskom okrese podľa slov starostky Michaely Vasilenkovej v piatok pršalo málo, obec však zasiahla prívalová vlna z Pichní. "Mali sme zaplavený celý areál pri obecnom úrade a strhlo nám tu celý most a značnú časť miestnej komunikácie," opísala situáciu v obci s tým, že strhnutý most odrezal od prístupu tri firmy a miestnu reštauráciu.

Aj keď sa bude obec snažiť od vojska zabezpečiť na miesto most pontónový, je podľa nej otázne, či uspeje, keďže cesta nevedie k obytnej zóne. Ako doplnila, voda tiež začína podmývať cestnú komunikáciu, preto sa bude musieť situáciou zaoberať aj správca vodných tokov.

Sila vody

Prívalová vlna z toku Pichoňky zatopila aj rodinné domy s pozemkami v sninskej mestskej časti Bramhora. Podľa slov primátorky Daniely Grandovej tiež voda čiastočne poobnažovala piliere miestnych mostov a postrhávala panelové dosky z koryta. "Bola to veľká sila vody," zhrnula s tým, že obyvatelia a dobrovoľní hasiči z okolitých obcí stavali pieskové zátarasy do 2.00 h.

Napáchané škody zatiaľ vyčísliť nevedela. Ako doplnila, prívalová vlna skomplikovala aj plány s otvorením rekreačnej oblasti Sninské rybníky, rozsah škôd však nešpecifikovala. Spôsobenú situáciu, ktorú obyvatelia Bramhory zažili podľa jej slov už štvrtýkrát, pripisuje nesprávne nastavenému hospodáreniu v lesoch, a tiež vodozádržným opatreniam v rámci intravilánov obcí.

"Tým, že sa vybetónujú potoky, dávajú priestor na priamy náhon na obec či mesto. Veľmi pekne to bolo vidno u nás, kde máme koryto Cirochy, ktoré nemá takú reguláciu a voda sa tam pekne rozliala na široké brehy," uzavrela.

Lejaky bičujú aj Česko

Povodné ohrozujú aj susednú Českú republiku. Ako na sociálnej sieti priblížil Český hydrometeorologický ústav, na hrebeni Jizerských hôr spadlo až 100 milimetrov zrážok za 24 hodín.

Pršať však neprestáva a hladiny riek stúpajú. V prípade povodia rieky Smědé už vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Očakávajú ho aj na iných miestach. Extrémne zrážky sú aj v Libereckom kraji. Tretí stupeň povodňovej aktivity platí aj pre povodie rieky Labe.

Niektoré komunikácie sú zaplavené, iné cesty úplne uzavreli. Pozdĺž rieky v meste Raspenava je uzavretá diaľnica, pre veľkú vodu museli evakuovať štyroch ľudí. Život ľuďom v regióne Frýdlantsko aj v oblasti Liberca komlikujú aj výpadky elektriny. 

V teréne pomáhajú desiatky hasičov. Napríklad tí z Moravskosliezskeho kraja zasahovali v súvislosti s dažďom už v 328 prípadoch. 

Viac o téme: PovodnePočasieŠkodyBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu