Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na e-kolobežkách sa premávajú aj deti: Podmienka však znie, od 18 rokov! Je potrebný aj vodičák?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Na zelených elektrických kolobežkách firmy Bolt sa ľudia vo veľkom premávajú po hlavnom meste aj Košiciach. Ich prenájom je jednoduchý, možno aj preto mnohým učarovali a stali sa hitom sezóny. Aj keď na nich neraz zazriete aj mladšie ročníky, podmienka je jasná - minimálny vek na zapožičanie je 18 rokov. Je však potrebný aj vodičský preukaz?

Portál Bratislavské noviny vo štvrtok upozornil na to, že využívanie elektrokolobežiek má isté pravidlá, no v hlavnom meste sa akosi nedodržiavajú. Vyzdvihli, že v globálnych pravidlách pre využitie zdieľaných elektrických kolobežiek patriacich spoločnosti Bolt je jasne stanovené, že osoba musí byť plnoletá a musí vlastniť vodičský preukaz.

Vodičský preukaz potrebovať nebudete: Napriek tomu je isté, že jazdu na elektrickej kolobežke nie je dobré podceniť.
Zobraziť galériu (3)
Vodičský preukaz potrebovať nebudete: Napriek tomu je isté, že jazdu na elektrickej kolobežke nie je dobré podceniť.  (Zdroj: Reprofoto:bratislavskenoviny.sk)

Web nezabudol ani na novelu zákona o cestnej premávke, ktorú poslanci schválili v roku 2019. "Samovyvažovacie vozidlo smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny viesť len osoba staršia ako 15 rokov," prečítate si v ňom, pričom je tiež spomenuté, že ustanovenia o jazde na samovyvažovacom vozidle platia aj na jazdu na kolobežke s pomocným motorčekom.

Vodičšký preukaz? Nie je potrebný

Na sociálnych sieťach sa mnohí sťažujú a upozorňujú práve na to, že na kolobežkách vidia neraz jazdiť mladistvých, ktorí myslia len na zábavu. Veková hranica je však jasne stanovená. Čo sa týka kolobežiek spoločnosti Bolt, jednou z podmienok je skutočne aj minimálny vek 18 rokov. Toto pravidlo však nie je náročné obísť, takže to zostáva na zodpovednosti rodičov či samotných tínedžerov.

No isté je, že vodičský preukaz potrebovať nebudete. Pre topky.sk to potvrdil Roman Sysel, regionálny manažér spoločnosti Bolt pre strednú Európu.

Bolt na sociálnej sieti opísal, čo robiť, ak si chcete užiť jazdu na kolobežke: Informácie o vekovom obmedzení nájdete až po kliknutí na odkaz v príspevku.
Zobraziť galériu (3)
Bolt na sociálnej sieti opísal, čo robiť, ak si chcete užiť jazdu na kolobežke: Informácie o vekovom obmedzení nájdete až po kliknutí na odkaz v príspevku.  (Zdroj: reprofoto:facebook/Bolt)

"Pravidlá, ktoré sú užívateľom dostupné, sú prekladom globálnych užívateľských podmienok, ktoré zohľadňujú to, že v niektorých krajinách je povinnosťou užívateľa mať vodičský preukaz. Na Slovensku však táto povinnosť nie je. Užívatelia zdieľaných elektrických kolobežiek Bolt musia spĺňať podmienku veku, čo je minimálny vek 18 rokov," vysvetlil. 

Sysel tiež dodal, že podmienka týkajúca sa vodičského oprávnenia, na ktorú upozornil práve spomínaný portál, sa "tam dostala po preklade nedopatrením", za čo sa spoločnosť ospravedlnila. "Túto chybu určite napravíme a pravidlá používania kolobežiek aktualizujeme," uzavrel. 

Viac o téme: Vodičský preukazKolobežkyBolt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu