Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS NKÚ podrobí Slovensko veľkej previerke: Boli sme pripravení na pandémiu?

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík.
Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík. (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad SR v nadchádzajúcich mesiacoch preverí, ako bolo Slovensko pripravené na pandémiu spôsobenú ochorením COVID-19. Medzi kontrolovanými subjektmi tak bude popri Správe štátnych hmotných rezerv SR aj Úrad verejného zdravotníctva SR. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ SR Janka Burdová.

Predseda NKÚ SR Karol Mitrík na základe rizikovej analýzy zaradil do tohtoročného plánu činnosti úradu kontrolu riadenia a fungovania Správy štátnych hmotných rezerv SR v čase mimoriadnej situácie. V rámci už otvorenej kontrolnej akcie sa budú zo strany kontrolórov zisťovať nielen kompetencie jednej z kľúčových inštitúcií štátu, ale taktiež proces tvorby pohotovostných rezerv určených na okamžitú pomoc zo strany štátu.

"Vláde i parlamentu ponúkneme obraz o tom, ako bola naša krajina pripravená zvládnuť mimoriadnu situáciu a či sme mali v rámci štátnych hmotných rezerv vytvorené zásoby na spustenie okamžitej pomoci na záchranu životov, zdravia obyvateľov, ako aj na technickú i materiálnu pomoc lekárom a záchranárom," uviedol Mitrík.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Druhá akcia NKÚ ponúkne zodpovedným inštitúciám odpoveď na otázky pripravenosti Slovenska na mimoriadne situácie. Kontrolóri preveria, ako je nastavený systém riadenia v rámci štátnych i verejných organizácií na zvládanie situácií po vypuknutí epidémie či pandémie. Tému ochrany obyvateľstva pred infekčnými chorobami úrad plánoval už v závere minulého roka.

Burdová uviedla, že NKÚ vedie tím európskych kontrolných inštitúcií, ktoré v rámci spoločnej kontroly preveria riziká vzniku a prenosu nebezpečných infekčných ochorení. Zároveň skontrolujú pripravenosť národných a medzinárodných spoločenstiev účinne reagovať na vznikajúce krízové situácie. V rámci rizík budú slovenskí kontrolóri auditovať aj oblasť prevencie a kontroly, ktorú garantuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Viac o téme: ZdraviePripravenosťKontrola NKÚKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu