Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Podnikateľa Jozefa Majského zadržali v nemocnici v susednom Česku

Jozef Majský Zobraziť galériu (3)
Jozef Majský (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

BRATISLAVA/ŠUMPERK - Najvyšší súd mal vydať zatykač na podnikateľa Jozefa Majského. Podľa dostupných informácií už skončil v rukách polície, a to v nemocnici v českom meste Šumperk. Na spomínanom mieste bol hospitalizovaný.

Správu priniesla televízia Markíza, ktorej informáciu o zadržaní Majského potvrdili viaceré dôveryhodné zdroje. Najvyšší súd už vytýčil nové pojednávanie s Majským v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia. 

Jozef Majský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

"V súvislosti s Jozefom M. a blížiacim sa súdným pojednávaním začala NAKA proaktívne vykonávať operatívne previerky ohľadom jeho osoby, pričom boli zistené informácie o jeho hospitalizácii v Českej republike," reagovala neskôr polícia.

Čaká na operačný zákrok

Polícia upresnila, že Odbor cieľového pátrania Prezídia PZ kontaktoval českých kolegov v rámci medzinárodnej spolupráce ENFAST. "Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Najvyšším súdom SR bola osoba zadržaná dnes ráno v nemocnici v ČR," potvrdili.

Majský podľa polície momentálne čaká na operačný zákrok a je strážený príslušníkmi českej polície. O jej vydaní na Slovensko budú rozhodovať mieste orgány.

Najvyšší súd SR vytýčil termín verejného zasadnutia vo veci podnikateľa Jozefa Majského v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia na 1. júla. Má rozhodovať o odvolaní obžalovaného. Uviedla to Alexandra Važanová z referátu pre komunikáciu s verejnosťou NS SR. Súd sa však k vydaniu zatykača na podnikateľa zatiaľ nevyjadril.

MIMORIADNE Podnikateľa Jozefa Majského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto:MINV)

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ale v stredu potvrdila, že má informáciu, že na podnikateľa bol vydaný európsky zatýkací rozkaz, na základe ktorého príslušný justičný orgán bude rozhodovať. "Následne predpokladám, že nebudú dôvody na odmietnutie. Mal by byť odovzdaný našim orgánom. Súd bude ďalej konať v tejto veci," povedala.

Advokát Majského označil zadržanie jeho klienta za hrubo nezákonné. O termíne zasadnutia na NS SR nebol zatiaľ oficiálne informovaný.

"Pokiaľ je pravda, že mal obmedzenú osobnú slobodu na mieste, ktoré som súdu ja osobne oznámil, pretože by orgány činné v trestnom konaní nevedeli kam majú ísť, tak potom je to hrubo nezákonné. Súdu som oznámil miesto, pretože sa môj klient nachádzal na inom mieste, aké bolo doteraz oznámené OČTK. Oznámil som ho preto, aby nedošlo ku komplikáciám, že kde sa nachádza a aby niekto nepovedal, že sa nachádza niekde, kde nemá," uviedol obhajca Peter Filip.

Zlý zdravotný stav

Predsedníčka senátu NS SR Gabriela Šimonová vylúčila Majského 28. marca 2018 pre zlý zdravotný stav na samostatné konanie. Príčinou bola ťažká choroba obžalovaného, nemohol sa postaviť pred súd. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo pribratie štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia, a znalecké dokazovanie s cieľom preveriť, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí.

Senát NS SR sa mal pravidelne, každých šesť mesiacov, informovať o zdravotnom stave podnikateľa. V októbri senát NS SR opäť vyzval znalcov, aby sa vyjadrili k zdravotnému stavu obžalovaného s cieľom zistiť, či dôvody prerušenia trestného stíhania naďalej trvajú alebo pominuli. Viac si prečítajte aj tu.

Rovnako 28. marca 2018 senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných v kauze podvodu na BMG Invest a Horizont Slovakia na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika P. na sedem rokov. Brtva je už podmienečne prepustený na slobodu. Trojicu v minulosti už dva razy neprávoplatne odsúdil v kauze podvodu voči nebankovým subjektom ŠTS v Pezinku.

Pomoc od Kočnera

Majský sa trestu vyhýba už dlhých osemnásť rokov. Najnovšie informácie, ktoré v stredu zverejnil denník Sme na svojom webe odhaľujú, že podnikateľ sa mohol spoľahnúť na pomoc mafiána Mariana Kočnera. 

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Ten na oplátku očakával, že Majský bude svedčiť v prospech Pavla Ruska v kauze zmeniek televízie Markíza. Vyplýva to z komunikácie cez iMessages medzi Kočnerom a Majského dcérou Evou. Komunikácia je v rukách polície.

Viac o téme: ČeskoZadržanieJozef Majský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu