Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúce odhalenie! V Kičurovom sejfe našli zlaté tehličky v obrovskej hodnote

Kajetán Kičura Zobraziť galériu (5)
Kajetán Kičura (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Bývalému šéfovi Správy štátnych hmotných rezerv Kajetánovi Kičurovi zaistila polícia zlaté tehličky. Objavili ich v jeho bezpečnostnej schránke. A hodnota tohto pokladu? Rozhodne nejde o malú sumu, pohybuje sa okolo pol milióna eur.

Kičura je už druhý mesiac vo vyšetrovacej väzbe. Dôvodom sú úplatky, niekdajší šéf hmotných rezerv čelí obvineniu z korupcie a prania špinavých peňazí. 

O nezvyčajnom úlovku polície informoval portál aktuality.sk. Podľa viacerých dôveryhodných zdrojov mal Kičura desiatky zlatých tehličiek v hodnote približne pol milióna eur vo svojej bezpečnostnej schránke.

Akcia Rezervy

Neskôr nasledovala aj reakcie polície. "Národná kriminálna agentúra pokračuje vo vyšetrovaní prípadu z prostredia Správy štátnych hmotných rezerv SR. V rámci akcie "REZERVY" v Bratislave vykonala zaisťovacie úkony, v rámci ktorých z bezpečnostnej schránky patricej osobe K.K. zaistila 20 ks zlatých tehál o hmotnosti 250 g," spresnili ochrancovia zákona.

Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli bližšie informácie nie je možné poskytnúť, dodala polícia. 

Reakcie politikov

K skutočnosti sa už vyjadril aj súčasný premiér Igor Matovič. "Štátne hmotné rezervy sa našli v trezore Kajetána Kičuru," poznamenal na úvod.

Šokujúce odhalenie! V Kičurovom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook-Igor Matovic)

Juraj Šeliga zo strany Za ľudí reagoval aj otázkou, odkiaľ mal Kičura na zlaté tehly. "Z platu riaditeľa štátnych hmotných rezerv?" napísal. "Som presvedčený, že Kičurom to nekončí, že tieto prepojenia idú ďalej. Polícia má dnes rozviazané ruky a všetci čakáme na to, aby boli presne takéto činy vyšetrené," dodal.

Na tlačovej konferencii sa k nálezu vyjadril aj Peter Pellegrini. "Vidíte, čo sa z toho pána vykľulo. Ja som ho zdedil ako predseda vlády. Nemal som ani tušenia," povedal s tým, že je prekvapený, čo "sa zase našlo". "Ak je to pravda, je to samozrejme obrovský škandál, ktorý treba odsúdiť," dodal bývalý premiér. Celé jeho vyjadrenie nájdete vo videu.

Pellegrini odhalil mená ďalších poslancov, ktorí odchádzajú zo Smeru (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prekvapená Kolíková aj exministerka Saková

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za prekvapivé, že štatutár pre rezervy si robí doma rezervy v takomto rozsahu. Reagovala tak na informáciu, že polícia zaistila v bezpečnostnej schránke bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána K. zlaté tehly.

Šokujúce odhalenie! V Kičurovom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Určite aj členovia vlády majú dôvodné podozrenia a aj ja ako ministerka spravodlivosti, že to nadobudnutie majetku nemuselo súvisieť s legálnym príjmom z trestnej činnosti. Potenciálne je tu podozrenie, že je to výnos z trestnej činnosti," komentovala šéfka rezortu justície. Za zákrok pochválila orgány činné v trestnom konaní.

Z dnešného odhalenia je prekvapená aj exministerka vnútra Denisa Saková. "Nikdy by mi nenapadlo, že v banke bude mať ich exšéf "zlatú baňu". Som z toho prekvapená, sama som toľko zlata videla len na záberoch o Národnej banke Slovenska," píše Saková v statuse.

Šokujúce odhalenie! V Kičurovom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková)

Keby nebolo koronavírusu...

Bývalého predsedu hmotných rezerv Kajetána Kičuru vláda odvolala koncom marca pre pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Polícia obvinila bývalého šéfa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/ Polícia Slovenskej republiky)

Kičuru od konca apríla pre obvinenia z iných trestných činov väzobne vyšetruje Národná kriminálna agentúra a momentálne je už stíhaný aj väzobne. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR, ktorý tak zamietol sťažnosť obvineného voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu ako nedôvodnú.

Meno Kičura je pre Slovensko známe aj pre kauzu predaja lukratívnych bytov v centre Bratislavy. Tie mal jeho syn nakúpiť značne pod cenu. Jána Hečka, ktorý mu ich predal, našli v máji obeseného na jeho chate v Oščadnici. Nebohý mohol byť dôležitým svedkom v prípade ostro sledovaného prípadu. Viac si prečítate tu.

Viac o téme: TehlyZlatoOdhalenieKajetán Kičura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu