Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rezort obrany plánuje rozsiahlejšiu modernizáciu

Ministerstvo obrany
Ministerstvo obrany

BRATISLAVA - Rezort obrany plánuje v budúcom roku s rozsiahlejšiu modernizáciu, ktorá bude zameraná predovšetkým na výstroj a výzbroj vojakov.

Ako pre agentúru SITA povedal minister obrany František Kašický koncom roku 2007 bolo vyhlásených 14 veľkých verejných súťaží, ktoré sa týkali zabezpečenia služieb a materiálu pre vojakov. "Jeden z hlavných cieľov v budúcom roku, ktorý by sa mal týkať predovšetkým vojakov je nákup nosného systému vojakov a dovybavenia výstrojom, ktoré potrebujú na plnenie úloh doma i v zahraničných misách," dodal.

Kašický ďalej povedal, že situácia v ozbrojených silách sa po prijatí legislatívy týkajúcej sa sociálneho zabezpečenia vojakov stabilizovala, záujem o službu v Ozbrojených silách sa zvýšil. Problémom je však podľa ministra pomer kvantity a kvality. Rezort pokračuje v transformácii vojenského školstva, po zlúčení by mala zostať len jedna vysoká škola. Celý proces sa podľa neho podaril odkomunikovať v pokoji tak s odborovým zväzom, učiteľmi, ale i študentmi a občianskymi zamestnancami.

Osobitnou kapitolou podľa ministra obrany sú ďalej vojenské podniky, ktorých je zhruba 20. Kým minulý rok bol v zisku len jeden, v tomto roku to vyzerá tak, že 4 až 5 by mohlo skončiť s vyrovnaním hospodárskym výsledkom prípadne v zisku. "Aj tak to nie je pre nás ešte uspokojivé," dodal Kašický s tým, že podnikom sa bude rezort intenzívnejšie venovať. "Budeme musieť prijímať ďalšie opatrenia, možno niektoré podniky, ktoré majú rovnaký predmet činnosti by sa mohli spájať," dodal.

Končiaci rok považuje Kašický za zlomový. Prvé výsledky sa podľa neho prejavili v tom, že rezort mal po prvý raz v histórii už začiatkom decembra schválený programový plán na tri roky dopredu, schválený rozpočet je rozpísaný na jednotlivé položky, rovnako je hotový aj plán centrálneho obstarávania. V rezorte sa tak nemôže nikto na nič vyhovárať, dodal minister. V budúcom roku čaká rezort príprava na euro. Medzi prvými, ktorí to v rezorte pocítia, budú vojaci v zahraničných misiách. Tým by mal rezort začať vyplácať príspevky v eurách od 1. júla. Všetky otázky prechodu na euro v rezorte obrany bude riešiť komisia po vedením štátneho tajomníka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu