Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší HOAX, Slovákov majú zdierať: Testy na KORONAVÍRUS v Nemecku sú lacnejšie! Je to lož

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

BRATISLAVA - Sociálnymi sieťami sa šíri ďalší hoax. Jedna z internetových stránok uvádza, že testy na koronavírus sú v Nemecku lacnejšie a Slováci sú zdieraní. Ide o falošnú správu, ktorá však mala viac ako 13-tisíc zdieľaní. Upozornili na to policajti na stránke Hoaxy a podvody- Polícia SR.

Hoax šírila stránka „Prečo médiá mlčia“, v minulosti bola známa pod názvom „Nitra Iba Nitra“. Zverejnila údajnú faktúru za test na koronavírus, ktorý mal byť vyhotovený v Nemecku. „Cena za tento "test" mala byť podľa sprievodného textu 30 eur, z čoho podľa autora vyplýva, že Slováci sú zdieraní, keď musia platiť raz tak viac,“ uviedla polícia. 

Ide o pochybný status

Následne polícia status zaslala Úradu verejného zdravotníctva SR. Status pochybnej stránky mal viac ako 13-tisíc zdieľaní. „To, čo vidieť na účte, je cena za návštevu u lekára, vstupné vyšetrenia a odber biologického materiálu (u nás hradené zo zdravotného poistenia), nie je to cena za laboratórnu diagnostiku (ak je indikovaná, občan si ju nehradí). Z uvedeného dokumentu nie je možné zistiť, akou metódou bol biologický materiál vyšetrený a ani aký bol výsledok,“ uviedol ÚVZ SR. 

Ďalší HOAX, Slovákov majú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Z uvedeného vyplýva, že osoba, ktorá faktúru zaplatila, si vlastne zaplatila za to, čo by na Slovensku dostala zadarmo. „Pripomíname, že testy u osôb s podozrením na ochorenie COVID-19 (v prípade príznakov) sú na Slovensku zadarmo. Občania si hradia iba tie testy, na ktoré idú z vlastného, slobodného rozhodnutia,“ pripomenula polícia. 

Autor statusu nevie, aká je situácia na Slovensku

Polícia uviedla, že dôvod, prečo daná stránka zverejnila takýto klamlivý status je možné hľadať v tom, že jej administrátor žije v Rakúsku. „Teda nemá relevantné informácie o tom, aká je reálna situácia na Slovensku. To ho však neospravedlňuje zo šírenia nebezpečnej dezinformácie, ktorá zbytočne vyvoláva napätie a nervozitu u ľudí, ktorí nemajú čas si danú informáciu overiť,“ upozorňuje polícia. 

Polícia dodala, že „Prečo média mlčia“ dlhodobo publikuje nenávistný obsah, alternatívne zdôvodnenia udalostí a ďalší rad dezinformácií. „Jej predošlý názov „Nitra Iba Nitra“ nemal nič spoločné so zdieľaným obsahom. Aj pri tejto časti charakteristiky stránky je potrebné znovu si pripomenúť, že jej alternatívny obsah o dianí na Slovensku publikuje osoba žijúca mimo hraníc SR.“

Viac o téme: Test HoaxNemeckoSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu