Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sanitárny deň v nedeľu? Úrad verejného zdravotníctva otvorí túto tému na zasadnutí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR plánuje na tohtotýždňovom zasadnutí odborného konzília otvoriť tému sanitárneho dňa v nedeľu. Chce nájsť riešenie, pri ktorom budú zachované podmienky dôkladnej a častejšej sanitácie priestorov prevádzok. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

"Predstavitelia ÚVZ SR a členovia odborného konzília pravidelne sledujú a vyhodnocujú epidemiologickú situáciu a na základe jej vývoja a v závislosti od aktuálnych poznatkov prehodnocujú platné opatrenia," spresnila Račková s tým, že k uvoľňovaniu pristupujú postupne, pretože každé jedno uvoľňovanie opatrení v aktuálnej situácii v čase pandémie ochorenia COVID-19 znamená istú mieru rizika a na sledovanie efektu a dôsledkov v rámci uvoľňovania opatrení je potrebný časový odstup.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok uviedla, že nepovažuje obmedzenie nedeľného predaja z dôvodu sanitárneho dňa za primerané a dôvodné. Sanitárne opatrenia totiž môžu majitelia prevádzok realizovať kedykoľvek. Pripomína, že povinnosť sa navyše týka len obchodov, a nie napríklad gastroprevádzok, v ktorých počas týždňa tiež prichádza k veľkej koncentrácii ľudí.

Obmedzenie kritizujú aj poslanci Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál, Radovan Kazda (obaja SaS) a Ján Benčík (Za ľudí), ktorí v pondelok (15. 6.) požiadali hlavného hygienika SR Jána Mikasa o zrušenie zákazu nedeľného predaja. Upozornili na možnú protiústavnosť opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorým sa zakázal nedeľný maloobchodný predaj. Rozhodnutie, aby sanitárnym dňom bola práve nedeľa, vnímajú poslanci ako politické dôvody.

Viac o téme: NedeľaZasadnutieSlovenskoÚrad verejného zdravotníctvaSanitárny deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu