Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tragická smrť Petra (†34) po páde autom z mosta: Prekliaty úsek pri Ružomberku? Na cestu si posvietia

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

LIKAVKA - V pondelok došlo v obci Likavka (okres Ružomberok) k skutočne desivej nehode. Z mosta sa zrútilo auto, v ktorom sedeli dve osoby. Vodič Peter (†34) vážnym zraneniam na mieste podľahol. Verejnosť okamžite reagovala, že rozhodne nejde o prvé nešťastie na tomto mieste... Potvrdila to aj polícia a starosta obce.

Po tom, ako hasiči informovali o desivom nešťastí na sociálnej sieti, sa v komentároch začali množiť reakcie na to, že bez ohľadu na okolnosti s daným úsekom niečo nie je v poriadku. "Fúha, koľká už takáto nehoda presne na tom mieste?" znela jedna z reakcií. Iní zas upozorňovali na zlú kvalitu nového asfaltu či nedostatočné zabezpečenie okrajov mosta.

Tragická smrť Petra (†34)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

„Od začiatku tohto roka eviduje polícia v Ružomberku v predmetnom úseku dve dopravné nehody a jednu škodovú udalosť. Pri poslednej dopravnej nehode vyhasol ľudský život. Táto dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania, preto vyjadriť sa k príčine v tejto chvíli nie je možné," vyjadrila sa pre topky.sk žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Pod predchádzajúcu dopravnú nehodu aj spomínanú škodovú udalosť sa podľa jej slov podpísalo nevenovanie pozornosti vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke zo strany vodičov.

Prečítajte si aj: Tragická nehoda pri Ružomberku, jeden mŕtvy (†34)! Auto sa zrútilo z mosta, desivé FOTO

Ak sa pozrieme ešte viac do minulosti, od septembra minulého roka ružomberská polícia na danom mieste eviduje tri dopravné nehody. "V jednom prípade bolo príčinou dopravnej nehody prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti zo strany vodiča,  v druhom prípade išlo o nevenovanie pozornosti vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke a v treťom prípade bolo primárnou príčinou dopravnej nehody nedanie prednosti v jazde," dodala Balogová.

Okresný dopravný inšpektorát v Ružomberku už podľa nej inicioval stretnutie so správcom uvedenej cesty za účelom zvýšenia bezpečnosti cestnej premávky v tomto úseku. A to najmä z hľadiska dopravno-technického riešenia komunikácie. 

Tragická smrť Petra (†34)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

V súvislosti s "prekliatym úsekom" sme oslovili aj starostu obce Likavka Mariána Javorku. Ten priznal, že sám úsekom denne prechádza. Ide podľa neho o frekventované a poriadne zradné miesto. Prečo? Ako vysvetlil, vodiči sa cestou často rozhodnú ísť preto, že sa chcú vyhnúť iným úsekom, kde ich zdržuje svetelná signalizácia.

Mnohí tu navyše radi "dupnú na plyn", mierna pravotočivá zákruta pri tom vynáša a ak sa všetko spojí s nepriaznivým počasím a mokrou vozovkou, nešťastie môže byť ľahko na svete. Javorka ale zdôraznil, že ak šoféri dodržiavajú všetky predpisy a dávajú pozor na cestu, nemyslí si, že by ich niečo ohrozovalo. V pamäti má ale veľmi veľa nehôd. Pomôcť by podľa neho mohol krok zo strany správcu uvedeného úseku.

December 2019: Vozidlo, v ktorom sedeli aj dve deti, sa z mosta zrútilo aj koncom roka. Našťastie celá posádka prežila.
Zobraziť galériu (5)
December 2019: Vozidlo, v ktorom sedeli aj dve deti, sa z mosta zrútilo aj koncom roka. Našťastie celá posádka prežila.  (Zdroj: Facebook/Prezídium HaZZ)

Daný most aj cestný úsek je prvej triedy, a teda spadá pod Slovenskú správu ciest. "Slovenská správa ciest bezodkladne preverí laboratórne drsnosť vozovky a zabezpečí dodávateľa na osadenie chýbajúceho zábradlia," reagovala hovorkyňa SSC Lucia Karelová s tým, že zábralie je nutné vyrobiť.

Ak podľa jej slov skúšky drsnosti nebudú podľa normových požiadaviek, plánujú pristúpiť k oprave vozovky. "Buď frézovaním alebo mikrokobercom," uzavrela. Na cestu si teda už v najbližšej dobe "posvietia". Na otázku, kedy presne, už Karelová nereagovala. Isté je, že aj na tom najkvalitnejšom povrchu cesty si treba dávať pozor.

Viac o téme: NehodaMostSmrťLikavka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu