Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Koaličný spor! Nicholsonová kritizuje časť Matovičových poslancov: Tí pripravujú zákon o interupciách

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Zmeny interrupčných zákonov, ktoré avizujú poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu OĽaNO pôsobiaci v mimoparlamentnej Kresťanskej únii (KÚ), vedú k obmedzeniu práv ženy slobodne a zodpovedne sa rozhodnúť, kedy sa stane matkou. V otvorenom liste adresovanom poslancom z KÚ to tvrdí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

Poslanci Anna Záborská a Richard Vašečka (obaja klub OĽaNO) na list reagovali tým, že pracujú na úprave zákona, ktorý má zlepšiť informovanosť a vytvoriť podporné opatrenia pre ženy, ktoré zvažujú potrat. Ďuriš Nicholsonová skonštatovala, že medzinárodné dohovory i Rada Európy hovoria o potrebe reformovať zákony, politiky a postupy, ktoré obmedzujú či odmietajú ženám prístup k zdravotnej starostlivosti, alebo im iným spôsobom prekážajú pri výkone práva na sexuálne a reprodukčné zdravie. Tvrdí, že poslanci z KÚ sa chcú vybrať opačným smerom, teda k obmedzeniu práva ženy slobodne a zodpovedne sa rozhodnúť.


Hrozí sprísnenie interrupcií? Otvorený list Nicholsonovej poslancom: Uberáte sa zlým smerom


Rovnako uviedla, že reštrikcie neznamenajú, že sa potraty nebudú vykonávať. Zákaz interrupcií podľa nej vedie k vzniku nelegálneho trhu. Poukázala aj na pokles vykonávania interrupcií na Slovensku. Myslí si preto, že namiesto prípravy zákona, ktorý obmedzuje slobodu a ohrozujú zdravie žien, či namiesto rozdeľovania spoločnosti ideologickými debatami, by sa mali venovať najmä hľadaniu riešení súčasnej krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu a jej dôsledkom. "A nie hľadaniu ideologických rozbušiek v spoločnosti," podotkla.

Poslanci z KÚ zdôraznili, že doposiaľ nepredložili žiadny návrh zákona, ktorý by zakazoval interrupcie. Tvrdia, že pracujú na úprave a po dohode s klubom OĽaNO plánujú predložiť návrh do parlamentu. Zdôraznili, že jeho cieľom má byť zlepšenie informovanosti a vytvorenie podporných opatrení pre ženy. "Úprava zákona má dať žene reálnu možnosť zmeniť svoju rozhodnutie s nezvratným dôsledkom," podotkli.

Viac o téme: PotratySaSOĽaNOLucia Ďuriš NicholsonováKresťanská únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu