Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vymretá Bratislava očami fotografa: VIDEO Unikátna výstava približuje život počas pandémie

Peter Korček pri svojich fotografiách.
Peter Korček pri svojich fotografiách. (Zdroj: FB/Peter Korček)

BRATISLAVA - Pandémia, ktorú spôsobil nový koronavírus, ovplyvnila najmä život vo veľkých mestách. Takými sú rozhodne aj Bratislava a Praha. Dvojica fotografov sa rozhodla zachytiť život počas mimoriadnych opatrení a v týchto dňoch si ich diela môžete pozrieť na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Len málo ľudí si vie predstaviť prázdny Most SNP, po ktorom za normálnych okolností premávajú stovky áut. Mestá bez nás je názov vonkajšej výstavy veľkoformátových dokumentárnych fotografií, ktorú sprístupnili od 13. mája do 10. júna na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Podujatie ukazuje výber z prác fotografov Karla Cudlína a Petra Korčeka z posledných týždňov.

Slovensko je definitívne otvorené! FOTOREPORTÁŽ Prvý deň po koronakríze: Nákupné centrá aj kultúra ožívajú

Panely s fotografiami sú umiestnené medzi stromami oproti budove ambasády. Čiernobiele fotky českého fotografa Cudlína zachytávajú pražské námestia a zákutia, farebné snímky slovenského autora Korčeka zasa ulice vyľudnenej Bratislavy.

"Výstava je kombinovaná, je to nápad českej ambasády a českého centra, ktorí si všimli, že som začal fotiť súbor fotiek Tiché mesto (Peter Korček ich uvereňoval na svojom facebooku, pozn. red.) a potom ma oslovili na spoluprácu. Je to kombinácia môjho Tichého mesta a fotografií Karla Cudlína," hovorí Peter Korček.

Výstava sa inštalovala v čase, keď sa prísne opatrenia začali postupne uvoľňovať. V deň, keď sme s jedným z autorov, Petrom Korčekom, robili rozhovor, už bolo námestie takmer plné ľudí. A o fotografie je skutočne záujem! Okoloidúci sa pristavovali a zábery si aj fotili. V čom však bolo fotenie ľudoprázdnych ulíc iné? Nielen to sa dozviete v našom videorozhovore.

Peter Korček o výstave Mestá bez nás (Zdroj: Maarty)

Peter Korček, narodený 1980. Fotograf, pedagóg, doktorand na Inštitúte tvorivej fotografie Sliezskej univerzity v Opave. Vo svojej voľnej tvorbe sa venuje dokumentárnej fotografii. Zameriava sa prevažne skúmanie vzťahov mestského človeka a prostredia, ktoré ho obklopuje a ktoré svojou činnosťou aj formuje. Profesne pôsobil vyše dvanásť rokov ako fotoreportér v rôznych slovenských vydavateľstvách. Za svoju prácu získal viacero ocenení v rámci súťaží Slovak Press Photo a Czech Press Photo.

Galéria: Unikátna výstava fotografií v Bratislave

Karel Cudlín, narodený 1960, je český fotograf a pedagóg. Vyštudoval na FAMU v Prahe. Do povedomia verejnosti sa dostal ako jeden z osobných fotografov prezidenta Václava Havla. V svojich cykloch dokumentoval odsun sovietskych vojsk, Ukrajinu, Rómov, alebo povstanie vo Valdickej väznici. Venuje sa utečeneckej téme aj politickým konfliktom v Izraeli. Získal množstvo ocenení vo fotografickej súťaži Czech Press Photo. Pravidelne vystavuje a jeho fotografie sú v galerijných zbierkach po celom svete.

Viac o téme: MestoVýstava BratislavaPrahaPeter Korček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu