Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Ján Podmanický odchádza zo Smeru

Ján Podmanický
Ján Podmanický (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Poslanec Ján Podmanický odchádza z poslaneckého klubu Smeru-SD, rovnako sa vzdáva členstva v strane, ako aj funkcie krajského predsedu Smeru-SD v Žiline. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii pred parlamentom.

Urobil tak v reakcii na výčitky predstaviteľov strany k jeho záujmu pridať sa k hodnotovej platforme konzervatívnych poslancov, ktorú avizovali členovia klubu ĽSNS. Podľa svojich slov nechce byť príčinou ďalšieho nárastu napätia v Smere-SD. Podmanický povedal, že ak je jediným dôvodom výčitiek jeho záujem presadzovať hodnotovú politiku, považuje to za najlepšiu vizitku svojho doterajšieho pôsobenia. Dodal tiež, že nechce byť zámienkou, ktorú použije podpredseda strany Peter Pellegrini na svoj odchod zo Smeru-SD.

"Keďže nechcem byť prekážkou ešte väčšieho posunu strany Smer-SD doľava a rovnako nezdieľam názory Petra Pellegriniho, ktorý je z môjho pohľadu viac liberál ako ľavičiar a na mnohé kultúrno-etické témy má zásadne opačný pohľad než ja, rozhodol som sa k dnešnému dňu odstúpiť z funkcie krajského predsedu Smeru-SD v Žiline, zároveň ukončujem členstvo v poslaneckom klube a rovnako aj samotné členstvo v politickej strane Smer-SD," oznámil s tým, že z politického života neodchádza. Rovnako ocenil, že v Smere-SD mal vždy priestor na otváranie tém, ktoré ani v strane neboli jednohlasne prijímané.

Podmanický odmieta akékoľvek prejavy fašizmu

Podmanický zdôraznil, že platforma bola iniciatívou poslanca Tomáša Tarabu zo strany Kresťanská demokracia - Život a prosperita. Poslanca Filipa Kuffu a Tarabu nepovažuje za fašistov, ale slušných ľudí, pričom podľa svojich slov odmieta akékoľvek prejavy fašizmu. Taraba a Kuffa pôsobia ako poslanci v klube ĽSNS.

Platforma má slúžiť na prípravu spoločného postupu konzervatívnych poslancov v hodnotových témach. Pozvali do nej aj koaličných poslancov, hnutie OĽaNO deklarovalo, že sa k iniciatíve nepridá. "Pokiaľ budem pôsobiť ako poslanec Národnej rady, nikdy si nedám od niekoho rozkazovať, s kým sa môžem a nemôžem rozprávať, s kým môžem hľadať podporu na dobrú vec," dodal Podmanický.

"Strana Smer-SD rešpektuje toto rozhodnutie a kroky pána Podmanického," reagoval hovorca strany Ján Mažgút. Nevidí dôvod rozoberať predčasné otázky o odchode ďalších poslancov zo strany v tejto súvislosti. "Neevidujem ani žiadne signály zo strany pána Kéryho," dodal.

Záujem pridať sa k hodnotovej platforme avizoval okrem Podmanického aj ďalší poslanec zo Smeru-SD, Marián Kéry. Pellegrini ešte v pondelok 18. 5. povedal, že to vníma ako ich individuálne rozhodnutie, ku ktorému by Smer-SD mal zaujať jasný postoj. Akúkoľvek spoluprácu s extrémistickou ĽSNS označil za chybný krok. Podpredseda Smeru-SD Peter Žiga skonštatoval, že je to v rozpore s hodnotovým ukotvením Smeru-SD.

Kéry zo Smeru-SD neodchádza

Poslanec Marián Kéry zo Smeru-SD neodchádza. Kritiku založenia platformy hodnotovej politiky s poslancami z klubu ĽSNS a Jánom Podmanickým označil za nepochopenie.  "Nepovedal by som, že sa cítim komfortne. Vyrušila ma miera kritiky a nepochopenie. Myslím si, že nás kritizujú ľudia, ktorí nie sú prvý deň v politike, a myslím si, že by mali by vedieť, že odkazy cez médiá nevedú nikam," povedal Kéry.

Na kritiku zo strany podpredsedu Smeru-SD Petra Pellegriniho reagoval tým, že si s ním vymenil niekoľko správ, v ktorých sa mu snažil vysvetliť, že sa s kotlebovcami nespája. "Je to zle pochopené. Ak to pán podpredseda Pellegrini vidí takto, tak som z toho sklamaný," dodal a zdôraznil, že spolu s Podmanickým ohlásili platformu s predstaviteľmi KDŽP, a nie ĽSNS.

Vyjadril sa aj Kotleba

Predseda ĽSNS Marian Kotleba na túto platformu reagoval tým, že Smer-SD presadil v uplynulom volebnom období veľa liberálnych vecí, s ktorými nesúhlasili. Ocenil preto, že sa našli v rámci Smeru-SD aj konzervatívni poslanci. Podmanický podľa neho urobil osobné a slobodné rozhodnutie.

"Verím, že to bude nie na škodu, ale práve naopak, na prospech toho, že sa v tomto volebnom období podarí viac konzervatívnych hodnôt presadiť," podotkol. Dodal, že by bol rád, keby v konzervatívnej platforme bolo všetkých 150 poslancov.

Viac o téme: Smer-SDJán Podmanický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu