Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Minister Korčok prináša dobré správy: Francúzsko je strategickým partnerom Slovenska, tvrdí

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Francúzsko je podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) strategickým partnerom Slovenska. Okrem strategického partnerstva Korčok s francúzskym rezortným kolegom Jeanom–Yvesom Le Drianom počas pondelňajšieho telefonátu hovoril aj o hlavných prioritách slovenskej vlády či aktuálnom vývoji v európskom a medzinárodnom prostredí. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu slovenskej diplomacie.

"Francúzsko je zároveň kľúčovým investorom a obchodným partnerom SR, vytvára tisíce pracovných miest a naša vláda má preto eminentný záujem o vytváranie dobrých podmienok na napredovanie a rozvoj vzájomných vzťahov," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Obaja predstavitelia sa podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zhodli na tom, že spoločným prístupom dokážeme najlepšie reagovať na bezpečnostné, sociálne, ekonomické a zdravotnícke výzvy, pred ktoré nás stavia kríza spôsobená pandémiou nového koronavírusu. Podľa oboch predstaviteľov je pre zvládnutie súčasných výziev mimoriadne dôležitá podpora spoločného európskeho riešenia krízy. "S Francúzskom a ostatnými členskými štátmi chceme úzko spolupracovať pri riešení následkov pandémie," poznamenal Korčok. Dodal, že potreba koordinovaného postupu členských štátov Európskej únie je nevyhnutná.

Pre zvládnutie súčasných výziev je podľa oboch predstaviteľov mimoriadne dôležitá aj podpora multilateralizmu. V tomto smere Korčok ocenil iniciatívu Francúzska v Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW). "Je nevyhnutné využiť všetky prostriedky, aby použitie chemických zbraní, ako napríklad v Sýrii, neostalo bez následkov. Toto bol hlavný dôvod, prečo sa aj Slovensko k vyhláseniu pridalo."

Korčok tiež zdôraznil, že rozvoj vzájomných vzťahov s Francúzskom patrí k prioritám slovenskej zahraničnej politiky. "Máme preto záujem obnoviť intenzitu politických a pracovných stretnutí hneď, ako to situácia umožní," uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

Viac o téme: SlovenskoFrancúzskoIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu