Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Predĺženie či zrušenie hraničných kontrol záleží od vývoja situácie, odkázal Mikulec

Roman Mikulec
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Či bude prolongácia dočasného obnovenia kontrol na hraniciach pokračovať aj po termíne aktuálneho predĺženia, nie je možné v tejto chvíli predpovedať. Po rokovaní vlády SR to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Šéf rezortu vnútra zároveň pripustil aj opačný scenár, teda, že sa kontroly môžu skončiť pred koncom predĺženého termínu.

"My sme urobili len rámcové opatrenie, ako to vyžaduje Európska únia," uviedol v súvislosti s rozhodnutím o 20-dňovom predĺžení kontrol na hraniciach, ktoré povoľuje Kódex schengenských hraníc v prípade závažného ohrozenia verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti. "Ak sa epidemiologická situácia zmení, aj toto opatrenie možno kedykoľvek zmeniť," dodal Mikulec.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Predseda vlády SR Igor Matovič v tejto súvislosti potvrdil, že diskutuje s lídrami okolitých štátov o tom, kedy a za akých podmienok by sa kontroly na hraniciach mohli zrušiť. "Ak sa v okolitých krajinách v súvislosti s prípadmi COVID-19 dostanú plus - mínus na našu úroveň, diskutujeme o úplnom otvorení hraníc," povedal Matovič, čím zároveň odpovedal aj na otázku prípadného rozšírenia súčasnej 30 km pohraničnej zóny, umožňujúcej výnimky pre pendlerov.

Vláda vo štvrtok predĺžila dočasné obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach SR v rámci schengenského priestoru do 27. mája. Už druhé predlženie termínu obnovených kontrol na hraniciach s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou a Poľskou republikou a na medzinárodných letiskách súvisí s opatreniami prijímanými v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Súčasťou rozhodnutia je aj zoznam hraničných priechodov, na ktorých je počas trvania dočasného obnovenia kontrol na vnútorných hraniciach v rámci schengenského priestoru možné prekročiť hranice SR.

Viac o téme: PandémiaBratislavaKoronavírusHraničné kontrolyRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu