Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Testovanie v ZOS v Petržalke má u všetkých negatívny výsledok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/David J. Phillip)

BRATISLAVA – Žiadny z klientov oboch zariadení opatrovateľskej služby (ZOS), ktorých zriaďovateľom je bratislavská Petržalka, nie je pozitívne testovaný na COVID-19, rovnako ani klienti zariadenia núdzového bývania a útulku pre matky s deťmi.

Negatívne výsledky majú aj všetci zamestnanci Strediska sociálnych služieb Petržalka, pod ktoré ZOS na Vavilovovej a Mlynarovičovej ulici spadajú, vrátane zamestnancov v rámci opatrovateľskej služby v domácnosti. Vyplýva to z výsledkov minulotýždňového testovania.

"Mestská časť plánuje zabezpečiť testovanie pracovníkov týchto zariadení na pravidelnej báze a v súčasnosti sa v tomto smere hľadajú najefektívnejšie riešenia a nastavujú konkrétne postupy. Aktuálne výsledky testov sú priaznivé a atmosféra v zariadeniach relatívne pokojná," informuje samospráva na svojej webovej stránke.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Testovanie je len jedným z krokov, ku ktorým mestská časť pristúpila. Popri používaní ochranných pomôcok a hygienických prostriedkov pristúpilo vedenie strediska aj k ďalším koncepčným opatreniam. Zamestnanci sú napríklad rozdelení do tímov tak, aby boli v prípade rizikovej situácie k dispozícii pracovníci, ktorí riziku neboli vystavení. "V samotných zariadeniach je vytvorených niekoľko zón, aby sa v prípade potreby mohla problémová zóna okamžite uzavrieť bez toho, aby bola ohrozená prevádzka celého zariadenia," približuje mestská časť.

Zariadenie opatrovateľskej služby na Vavilovovej ulici má kapacitu 20 klientov a pracuje v ňom 14 zamestnancov. Zariadenie na Mlynarovičovej ulici má 30 klientov a pracuje v ňom 17 zamestnancov. Stredisko sociálnych služieb okrem toho ponúka aj možnosť opatrovateľskej služby v domácnosti. 

Všetky opatrovateľky sú vybavené ochrannými pomôckami, teda rukavicami a dezinfekčnými gélmi a rovnako bavlnenými aj jednorazovými ochrannými rúškami. "Koordinácia opatrovateliek, ktoré sa starajú o klientov v ich domácnostiach, je zariadená tak, aby neprichádzali do priameho kontaktu so zamestnancami v pobytovej časti zariadení," poznamenáva mestská časť.

Viac o téme: Test PetržalkaKoronavírusZOS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu