Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľké čistky na obrane: Minister zobral hodnosť aj Andrejovi Dankovi, SNS reaguje!

Minister obrany Jaroslav Naď Zobraziť galériu (2)
Minister obrany Jaroslav Naď (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Michal Svítok)

BRATISLAVA - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v stredu podpísal rozkazy, ktorými zrušil mimoriadne povýšenia politikov. O hodnosť kapitána v zálohe tak prišiel bývalý predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a o hodnosť plukovníka exminister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Naď zároveň avizoval prijatie úpravy zákona, ktorou sa zruší inštitút mimoriadneho povyšovania vojakov v zálohe.

Naď priblížil, že niekdajší minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) rozdal členom vtedajšej vlády Roberta Fica (Smer-SD) vo februári 2016 rozkazy na povýšenie do hodnosti plukovníka. Ministri neboli povýšení automaticky, ale museli si ich dať zapísať na okresnom úrade. "Jediný, kto tak spravil, bol Tomáš Borec," priblížil súčasný šéf rezortu. Hodnosti si nedali zapísať členovia kabinetu Robert Fico, Ľubomír Vážny, Miroslav Lajčák, Vazil Hudák, Marek Maďarič, Ján Richter ani Ľubomír Jahnátek. Ďalší minister obrany Peter Gajdoš (SNS) povýšil v septembri 2016 do hodnosti kapitána v zálohe expredsedu parlamentu Andreja Danka.

Dankovci rozhodnutie rešpektujú

V tejto súvislosti sme oslovili aj samotnú SNS. "Z hodnosti kapitán v zálohe pre predsedu SNS nevyplývali žiadne výhody. Rešpektuje rozhodnutie pána ministra Naďa, tak ako rešpektoval rozhodnutie pána ministra Gajdoša. Základnú vojenskú službu si odslúžil v zmysle branného zákona v roku 1998," povedala pre Topky hovorkyňa národniarov Zuzana Škopcová.

Naď zdôraznil, že ide o neprijateľné konanie a urážku vojakov. Hodnosti nemajú byť podľa neho prejavom papalášizmu, politikárčenia či politickej korupcie. V budúcom roku chce preto novelizovať zákon tak, aby sa zrušil inštitút mimoriadneho povyšovania vojakov v zálohe. Podľa Naďa zvažujú iba mimoriadne povyšovanie vojakov zaradených do aktívnych záloh, avšak len za presne stanovených podmienok. Povyšovania vojakov vo výslužbe by sa zákon nedotkol. Kým sa prijme úprava zákona, chce znovelizovať internú smernicu MO SR, kde budú jasne definované podmienky mimoriadneho udeľovania hodností. "Politici už vojenské hodnosti dostávať nebudú," deklaroval.

Naď dokumenty, ktorými ruší hodnosti Andrejovi Dankovi a Tomášovi Borecovi zverejnil už aj na sociálnej sieti.

Rušenie nákupov na rezorte obrany

Ministerstvo obrany vláde navrhne zrušiť nákup viacúčelových taktických vozidiel 4x4. Pozastaví tiež projekt na nákup bojových obrnených vozidiel 8x8. V nákupe radarov chce rezort pokračovať, ale až po úprave a stransparentnení procesu. O postoji MO SR k projektom, ktoré začalo predošlé vedenie ministerstva, v stredu informoval minister obrany Naď.

Minister uviedol, že je podporovateľom modernizácie. Zároveň však treba podľa neho zohľadniť systémovosť a transparentnosť projektov. Pripomenul tiež vážne dosahy krízy spôsobenej novým koronavírusom na rozpočet rezortu. V súvislosti s projektmi rezortu obrany deklaroval, že za jeho vedenia bude verejné všetko, čo nemusí byť utajené.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Pozastavený nákup vozidiel 8x8

V nákupe armádnych vozidiel 8x8 zatiaľ MO SR nebude pokračovať. Naď poznamenal, že ho naďalej považuje za "manuál na netransparentnosť", navyše je podľa neho v nesúlade so záväzkami SR v NATO smerujúcimi k vybudovaniu ťažkej brigády. Predstavitelia MO SR preto majú v najbližšom čase rokovať so spojencami o záväzkoch v rámci tzv. cieľov spôsobilosti.

Od výsledkov vyjednávaní, ktoré by mohli byť známe koncom roka, sa bude odvíjať budúcnosť projektu. "Určite však nebudeme obstarávať niečo, čo nie je v súlade s našimi záväzkami," zdôraznil minister. V prípade pokračovania projektu deklaroval výrazné prehodnotenie na základe možností a potrieb počtov vozidiel. Garantoval tiež obstarávanie každého subdodávateľa.

Definitívna stopka

Projekt na nákup vozidiel 4x4 rezort obrany zruší. Po schválení zrušenia príslušného uznesenia vlády stiahne MO SR tiež odvolanie na Úrade pre verejné obstarávanie, ktorý projekt nariadil zastaviť. Proces nákupu 3D radarov plánuje rezort opäť otvoriť. Radary totiž Ozbrojené sily (OS) SR nevyhnutne potrebujú, ako priblížil Naď. Väčšina je podľa neho po dobe svojej životnosti. Nákup chce preto stransparentniť a upraviť. "Umožníme všetkým zúčastneným krajinám, ktoré sa zúčastnili na procese výberu radarov, aby podali ešte jednu finálnu ponuku," uviedol.

Odborníci OS SR a MO SR zároveň pripravia počas dvoch mesiacov požiadavky, ktoré by mal radarový systém spĺňať. Následne ich odovzdajú zástupcom daných krajín. O víťazovi súťaže má minister vládu informovať do konca roka. Bývalé vedenie rezortu plánovalo v rokoch 2018 až 2025 obstarať celkovo 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu v predpokladanej rámcovej sume vyše 155 miliónov eur vrátane DPH.

Viac o téme: OĽaNOJaroslav NaďVozidlá 4x4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu