Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Rozdali sme darčeky pre malých bojovníkov

Danko Lapčák (6) má problémy so srdiečkom. Nevyhnutne potrebuje nové. Zobraziť galériu (6)
Danko Lapčák (6) má problémy so srdiečkom. Nevyhnutne potrebuje nové. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Vianoce ako majú byť! Denník Nový Čas z vydavateľstva Ringier aj tento rok plnil vianočné sny chorým alebo životom ťažko skúšaným deťom. Aj keď nedokážeme vrátiť zdravie ani odstrániť bolesť, malým pacientom sme aspoň vyčarili úsmev na ich detských tváričkách.

Tohto roku sme splnili najtajnejšie túžby dvadsiatim šiestim deťom. "Žiaľ, nie je v našich silách splniť sen každému chorému dieťatku. Ale mnoho z vianočných želaní budeme postupne realizovať aj v rámci projektu Nového Času Srdce pre deti. Ide o tie želania detí, ktoré im pomôžu zlepšiť kvalitu ich života. Sú to napríklad rôzne zdravotné pomôcky, polohovacie postele,“ povedala manažérka projektu Oľga Danihelová.

Prváčik z Košíc potrebuje nové srdiečko

Dankovo (8) čakanie na telefonát!

KOŠICE - Dankovi (8) z Košíc pred štyrmi rokmi začalo zlyhávať srdiečko. Odvtedy až doteraz trávi väčšinu času v nemocnici. "Po angíne sa mu stav výrazne zhoršil. Len polihoval a lekári povedali, aby sme počítali aj s najhorším! Dávali mu tak pol roka života..." povedala Dankova mama Alena Lapčáková (31). U jej jediného syna sa striedajú stavy slabosti a únavy, preto ho pravidelne sledujú v bratislavskom kardiocentre. "Už tretí rok urgentne čakáme na telefonát!" dodala Košičanka, ktorá verí, že sa čoskoro nájde vhodný darca. Danko si na Vianoce prial notebook a Nový Čas mu jeho túžbu splnil!

 
Rozdali sme darčeky pre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Nový Čas)
Hyperaktívny druhák dostal terénny džíp

Dávidko (8) sa bojí o babičku

LEVICE - Dávidko Perszký (8) z Levíc trpí ľahkou mozgovou poruchou a hyperaktivitou. Znamená to, že len s ťažkosťami dokáže v pokoji sedieť niekoľko minút a veľmi ťažko sa vie sústrediť. Po rozchode rodičov ho dali do pestúnskej starostlivosti jeho babičky Anastázie (55), ktorá sa okrem vnuka stará aj o ťažko postihnutého syna Vojta (37), pripútaného na invalidný vozík. Dávidko babke, ktorá ho vychováva od dvoch rokov, nepovie inak ako mama. Chlapček, ktorý si prial dostať terénny džíp, si však najviac praje, aby sa uzdravila jeho babička. "Ochorela som na srdce a čaká ma operácia. Neviem však, čo si počať, lebo keď pôjdem do nemocnice, neviem, kde nechám Dávidka a Vojta," povedala Anastázia.


Rozdali sme darčeky pre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Nový Čas)
Choré dievčatko sa dorozumieva pomocou obrázkov

Julinka (7) dostala bábiku šu-šu

TOPOĽČANY - Julinka Lukačovičová (7) z Topoľčian sa narodila s detskou mozgovou obrnou. Ťažko chodí a navyše vôbec nerozpráva, dorozumieva sa len pomocou čiernobielych obrázkov - piktogramov. Niektoré znázorňujú jedlá, napríklad mlieko, chlieb či ovocie, a Julka ich má nalepené na chladničke. Rodičom vždy ukáže, na čo má práve chuť. "Keď sa narodila, vážila iba 1 kilogram a merala 37 centimetrov. Už vtedy strávila tri mesiace v nemocnici. Odvtedy sme s ňou podstúpili veľa rôznych vyšetrení, no zatiaľ stále nevieme, prečo vlastne nevie rozprávať," hovorí mama Júlia (27) s tým, že jej dcérka sa najradšej hráva s bábikami. Bábätko šu-šu od Nového Času sa pred Vianocami stalo jej najlepšou kamarátkou.


Rozdali sme darčeky pre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Nový Čas)
Veľký malý Košičan Janko (14) dostal notebook

List napísala mamka

KOŠICE - Veľký malý chlapec Janko Mihok (14) z Košíc sa narodil s Downovým syndrómom a potrebuje zvýšenú opateru. "Navštevuje špeciálnu školu, teraz je ôsmak. Má veľmi dobré známky," teší sa jeho mama Helena Hurná, ktorá do Košíc prišla so synom práve kvôli jeho vzdelaniu. Doteraz však žijú len v podnájmoch, keďže sa im doteraz nepodarilo kúpiť byt. Akoby toho už v živote nebolo málo, Jankovi pred štyrmi rokmi lekári diagnostikovali ochrnuté svalstvo na črevách. Nerád preto chodí von, hoci má rád futbal i hokej. A tak voľný čas chce tráviť pri počítači, ktorý dostal pod vianočný stromček od Nového Času.


Rozdali sme darčeky pre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Nový Čas)

Marianko (5) dostal poníka a lego

BRATISLAVA - Marianko Meško (5) má zákernú chorobu – leukémiu - a na Vianoce si najviac želá zdravie. Spolu s babkou napísal Ježiškovi list a poprosil ho, aby mu urobil radosť a priniesol mu stavebnicu lego. Marianko je chorý dva roky. Rok z toho strávil v nemocnici. "Práve teraz sme skončili terapiu, tak dúfame, že sa to zlepší," prezradila mama Zuzana. S listom Ježiškovi Mariankovi pomohla babka. "Mám čo robiť až do večera a tatino mi určite pomôže," potešil sa Marianko, keď vysypal kocky lega z obrovskej škatule. Okrem stavebnice mu Ježiško doniesol aj poníka. "To je Leila, tak sa bude volať," prezradil Marianko, ktorý má koníky veľmi rád a absolvoval s nimi aj liečenie. Darčeky na Vianoce mu urobili veľkú radosť a pri rozlúčke zakričal: "Ďakujem Ti, Ježiško!"


Rozdali sme darčeky pre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Nový Čas)
Malý Ondrík má leukémiu

Počítač ho spojí s rodinou

TRENČÍN - Keď sa rodina Ondríka Lišku (14) z Trenčína dozvedela, že od Nového Času dostane chorý chlapec notebook, neubránili sa slzám. Ondrík, ktorý má leukémiu, tak s nimi bude v spojení, aj keď bude ležať v Bratislave na onkológii. Doteraz si mohli iba telefonovať. O trápení Liškovcov nám napísala ich vzdialená príbuzná. "Vôbec sme netušili, že niečo také spravila. Sme jej veľmi vďační," povedala Ondrejova mama Lýdia (48). Ondrík ochorel pred vyše rokom. Lekári zistili, že má akútnu leukémiu. Vtedy sa celá rodina spojila a Ondrejov brat Vladimír mu daroval kostnú dreň. "Chvíľu bolo všetko v poriadku, ale znova sa mu to vrátilo," smúti rodina. Teší ich aspoň to, že majú Ondríka na Vianoce doma. "Vlani ich celé strávil v nemocnici aj so sestrou Ľubkou (18), tá sa od neho nepohla ani na krok," dodávajú Liškovci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu