Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Smer udrel po stole! VIDEO Kvôli situácii v Pezinku chcú zvolať mimoriadny výbor

Smer sa vyjadruje k infikovaným v DSS v Pezinku. Zobraziť galériu (8)
Smer sa vyjadruje k infikovaným v DSS v Pezinku. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA/PEZINOK - Situácia okolo nového koronavírusu je každý deň vážnejšia a uvedomujú si to aj viacerí politickí predstavitelia. V ohrození sú predovšetkým starší ľudia, ktorí sa nachádzajú aj v domovoch sociálnych služieb po celom Slovensku. Na najnovší prípad ohniska v DSS v Pezinku upozorňuje aj opozičný Smer-SD, ktorý chce dokonca zvolať mimoriadny výbor v parlamente, aby sa touto situáciou zaoberal.


VIDEO Tlačová konferencia Smeru-SD

Strana Smer chce kvôli situácii v Pezinku zvolať mimoriadny výbor (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Fico začal politicky

Na brífingu vystúpil predseda Smeru Robert Fico a Erik Tomáš spolu s hovorcom strany Jánom Mažgútom. "Dovoľte mi na úvod urobiť krátky politický vstup. Filozofia Smeru v opozícii je už všeobecne známa, má jasné črty. Chceme byť dôslednou ľavicovou opozíciou," začal politicky Fico. "Nie sme politici, ktorí majú chuť tancovať na hroboch, tak ako sme to videli pred voľbami u súčasnej vládnej koalície," dodal predseda Smeru.

KORONAVÍRUS Smer udrel po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico priznáva, že len naivní ľudia by mohli veriť tomu, že koronavírus Slovensko bude obchádzať. "Položme si otázku, či je zlyhanie v DSS v Pezinku zlyhaním celého štátu alebo celého VÚC, konkrétne pán Droba," povedal Fico na adresu vedenia Bratislavského samosprávneho kraja. "Včera som netrpezlivo čakal na rozhodnutie o programovom vyhlásení vlády. V pondelok o ňom musíme začať rokovať, lebo je to posledný termín," komentuje Fico s tým, že vláda sa nezmohla na nič.

Doteraz nebolo vyplatené nič

"Do dnešného dňa ani jeden jediný cent nebol nikomu vyplatený," povedal Fico vo vzťahu k ekonomickej prvej pomoci ľuďom a firmám. "Chceme zistiť, čo presne sa stalo v Pezinku a aké dôsledky to bude mať na ďalšie zariadenia na Slovensku. Smer ide preto vytvoriť štandardnú parlamentnú aktivitu, aj keď máme väčšinu," vyhlásil Fico s tým, že na mimoriadnom výbore sa budú pýtať dôsledne mnohé otázky.

KORONAVÍRUS Smer udrel po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Erik Tomáš tieto informácie potvrdil. "Rozhodli sme sa zvolať výbor aj kvôli ďalším pribúdajúcim informáciám o ďalších sociálnych domovoch na Slovensku," začal Tomáš. Župan sa podľa neho spýtal, kde je štát a rovnako sa to pýta aj Smer. Pripomína aj otvorený list zamestnancov z Pezinka z 21. marca. Pripomína podľa neho neskoré testovanie, ktoré začalo až po Veľkej noci a následnú smrť prvého klienta z 5. apríla. Podľa Tomáša stále nie je v platnosti vykonávací predpis v súvislosti s koronavírusom.

KORONAVÍRUS Smer udrel po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Včera sme mali možnosť v priamom prenose vidieť srdcervúcu spoveď jednej zo zamestnankýň," pokračuje Tomáš. "To tí ľudia majú z toho zariadenia utekať ako v Španielsku?" pýta sa poslanec. Premiéra sa tiež pýta, preťo nevenuje väčšiu pozornosť seniorom v týchto zariadeniach, ale skôr sa orientuje na rómske osady. Na výbor chcú pritom pozvať aj župana Drobu.

Programové vyhlásenie vlády ako psovi kosť

Predseda Smeru sa vyjadril aj k blížiacemu sa programovému vyhláseniu vlády. "Nemôžu nám to hodiť ako psovi kosť," dodal Fico k programovému vyhláseniu vlády. "Máme informáciu, že sa dokonca hádajú o dĺžke toho dokumentu," pripomenul Fico a pridáva aj, že koalícia je podľa neho rozhádaná a ide po vyše mesiaci o mimoriadne zlý ukazovateľ. "Majú však štastie, pani Čaputová im podpíše všetko čo prinesú bez hlbšieho preštudovania," vyhlásil Fico na margo hlavy štátu Zuzany Čaputovej.

KORONAVÍRUS Smer udrel po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Alarmujúca situácia v Pezinku

Domov sociálnych služieb je momentálne v karanténe a počet infikovaných sa vyšplhal na vyše 60. Koronavírusu podľahli už traja ľudia. Prvá obeť zomrela ešte 5. apríla. Kvôli epidemiologickej situácii bolo nariadené testovanie zosnulého a následne pitva, ktorá potvrdila, že pacient bol infikovaný. K situácii sa vyjadril už aj predseda Bratislavského kraja Juraj Droba spolu s riaditeľkou Úradu BSK Patríciou Mešťan a riaditeľkou Odboru sociálnych vecí BSK Maricou Šikovou.

KORONAVÍRUS Smer udrel po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)


KORONAVÍRUS Situácia v Pezinku je kritická: Padla prvá hlava! Nákaza aj v ďalšom zariadení


Domov sociálnych služieb v Pezinku sa tak stal novým ohniskom nákazy nového koronavírusu. Práve ochorenie COVID-19 najťažšie zvládajú ľudia nad 65 rokov a preto je tento vírus pre túto skupinu ľudí rizikový. Droba tiež informoval, že bývalá riaditeľka tohto centra končí na svojom poste. Zastúpi ju krízová manažérka.

Správa z DSS v Pezinku zasiahla aj prezidentku

Situáciu okomentovala už aj hlava štátu. Zuzana Čaputová totiž pochádza z Pezinka a v zariadení bola v minulosti ubytovaná aj jej rodina. "Správa o obetiach zo sociálneho zariadenia pre seniorov ma veľmi zasiahla. Nielen preto, že sama v Pezinku žijem a že v tomto zariadení istý čas žila aj moja stará mama, ale hlavne preto, že obeťami su tí najzraniteľnejší z nás a infikovaní sú aj tí, ktorí sa o nich v neľahkej situácii a s nasadením starajú. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým. Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sa podobná situácia v žiadnom domove pre seniorov už nezopakovala. Vírus je neviditeľný a môže udrieť nečakane, bráňme sa mu však maximálnou zodpovednosťou, starostlivosťou a disciplínou, pretože akékoľvek zlyhanie alebo zanedbanie povinností môže mať fatálne dôsledky," vyhlásila ešte v stredu Čaputová.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Viac o téme: SmerKoronavírusDSS Pezinok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu