Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Študenti môžu absolvovať štátnice aj online: Minister predstavil nové opatrenia

Minister školstva Branislav Gröhling Zobraziť galériu (5)
Minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Zmeny v zákone o vysokých školách legislatívne umožnia uskutočnenie štátnic a iných skúšok bez nutnosti fyzickej prítomnosti, ktorých sa skúška či obhajoba týka.

"Do zákona dávame vlastne to, čo už viaceré školy zverejnili, akým procesom majú takéto skúšky prebiehať," uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) v súvislosti s balíkom legislatívnych úprav, označených ako „lex korona vysoké školy“, o ktorých bude vo štvrtok rozhodovať vláda.

KORONAVÍRUS Minister školstva Branislav Gröhling informoval o ďalších zmenách (Zdroj: Topky/Maarty)

Návrh novely zákona o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov upravuje podmienky fungovania vysokých škôl, ale aj opatrenia v oblasti regionálneho školstva. Reaguje na okolnosti pandémie nového koronavírusu. "Ostatné roky sme hovorili o potrebe posunúť vzdelávanie, jeho systém, aj toto je nástroj, akým sa to deje," poznamenal Gröhling pred rokovaním vlády. Verí, že vláda návrh schváli a budúci týždeň novelu odobrí v rámci skráteného legislatívneho konania i Národná rada SR.

KORONAVÍRUS Študenti môžu absolvovať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Schválenie novely v parlamente umožní vysokým školám uskutočniť štátnice či iné akademické skúšky aj bez fyzickej prítomnosti kandidátov, napríklad prostredníctvom videokonferencie. Upravuje ustanovenia o verejnej prístupnosti skúšok, obhajob i zasadnutí akademických senátov či školských samospráv. Návrh novely takisto reaguje na technicko-organizačné problémy súvisiace s fungovaním školských orgánov, predlžovaním štúdia či pracovno-právnych vzťahov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


V oblasti regionálneho školstva upravuje novela napríklad problematiku zabezpečenia elektronickej verzie učebníc či variabilnejšie použitie prostriedkov, určených na záujmové vzdelávanie pre potreby riešenia krízovej situácie, ale aj možné presunutie prostriedkov na školy v prírode a lyžiarske výcviky na neskoršie obdobie. V oblasti výskumu a vývoja návrh operatívne rieši financovanie projektov a doby ich riešenia počas krízovej situácie.

Testy možnej online formy prijímačiek a maturít boli veľmi úspešné

Testovanie možnej online formy prijímacích a maturitných skúšok bolo úspešné. Pred štvrtkovým rokovaním vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

KORONAVÍRUS Študenti môžu absolvovať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Zaznamenali sme 94-percentnú úspešnosť pripojenia a zúčastnenia mladých ľudí," informoval minister o výsledkoch testovania, ktoré sa odohralo v stredu (15. 4.) a vo štvrtok. "Fungovalo to tak, že učiteľ sedí pred počítačom a na monitore vidí troch žiakov. Zadáva online test a otázky i dĺžka testu sú štruktúrované tak, že nie je možné si vyhľadať odpovede," priblížil.

KORONAVÍRUS Študenti môžu absolvovať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dodal, že rezort sa zaoberá aj tým, ako riešiť aj situáciu v prípade tých, ktorí nemajú pripojenie k internetu, rovnako tak ako zabezpečiť spôsob náhradného termínu, ak by predsa len zlyhala technika či online pripojenie. "Budúci týždeň budeme prezentovať, ako sa presne budú realizovať prijímacie pohovory a maturity," dodal.

Viac o téme: Vysoké školyKoronavírusBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu