Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Minister školstva Gröhling bol ONLINE: Deťom nechceme brať prázdniny!

Minister školstva Branislav Gröhling Zobraziť galériu (2)
Minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA - Rodičia doma sa počas pandémie koronavírusu stali učiteľmi. Dokedy bude táto situácia trvať a ako to zvládať? Premiér naznačil, že deti by mali prísť o letné prázdniny a práve počas nich by mali dobehnúť učivo. Je takýto scenár reálny? Sú školy pripravené na vyučovanie počas letných horúcich mesiacov? Je to dobrý nápad? Aj vy máte možnosť opýtať sa tieto otázky. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) bude už dnes o 15,00 online. Pýtajte sa ministra.

Viac o téme: OnlineBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

05.05.2020 16:06 - otázka od Aneta
Dobrý deň pán minister. Vrátime sa do školy až v Septembri či ešte v lete??
Verím, že v septembri sa do škôl vrátime. Ďakujem všetkým za otázky a prajem pekný deň.
05.05.2020 16:02 - otázka od Tomanová
Dobrý deň, rada by som sa opýtala, akým spôsobom budú maturovať budúcoroční maturanti, keďže tento rok zrejme neprebrali všetko učivo (vyučovanie prebieha len cez EduPage), nemohli absolvovať povinnú prax, známkovaní síce sú, ale z viacerých predmetov (napr. aj z matematiky) budú mať na vysvedčení len "absolvoval"? Ak to ešte nie je zrejmé, kedy by sme sa mohli túto informáciu dozvedieť? Ďakujem. Tomanová
Vyučovanie prebieha na diaľku, uľahčili sme hodnotenie a v septembri bude možné dobrať chýbajúce učivo. Maturitu možno budeme inak nastavovať, ale to je na dlhšiu diskusiu.
05.05.2020 16:00 - otázka od Róbert Karnas
Bude sa vyučovanie v letných mesiacoch týkať aj Stredných odborných škôl a Gymnázií? V teplotách aké u nás bývajú v lete je to rozumné a reálne?
Určite neplánujeme otvoriť stredné školy a gymnáziá v lete.
05.05.2020 15:58 - otázka od Mária
Prečo sa spravili unáhlené rozhodnutia a maturanti nematuruju? Situácia nie je taká zlá ako vyzerala, všetko sa otvára, maturanti mohli od polovice mája maturovať, tak ako v ostatných krajinách naokolo. A dúfam, že od polovuce mája pôjdu deti do školy, keďže uz všetko je otvorené.
Nikto nevie predvídať, čo sa udeje. Zo škôl sme mali informácie, že niektorí učitelia sú v rizikovej skupine a obávali sa ísť na maturity, rodičia sa obávali pustiť svoje deti cestovať a na online maturity nemá každý žiak podmienky. Preto som rozhodol, že maturitná známka bude odrážať výsledky študenta.
05.05.2020 15:56 - otázka od jan kontros
Preco nemate tu slusnost odpovedat na maily
Dobrý deň, snažím sa odpovedať na všetky, ale keďže ich je naozaj veľa tak to niekedy trvá pár dní alebo týždňov.
05.05.2020 15:55 - otázka od Lucia
Dobrý deň pán minister, chcela by som sa spýtať ako to bude s talentovými skúškami na stredné školy? Môj syn hrá hokej a na prijatie na strednú športovú školu potrebuje prejsť talentovými skúškami. Zatiaľ škola neprišla s nijakým návrhom a podľa priemeru známok predsa nemôžu rozhodovať. Ďakujem
Talentové prijímačky môžu prebehnúť osobne alebo online. Škola okrem priemeru môže započítať 100 bodov za športový výkon, 100 bodov za národné a medzinárodné úspechy a za 100 bodov za vlastné kritérium, čo môžu byť dané prijímačky.
05.05.2020 15:53 - otázka od Andrea
Chcela by som sa opytat preco ministerstvo skolstva dava len odporucania pre cele skolstvo, preco nie su pravidla jednotne. /napriklad znamky vs percenta/. Nie je to diskriminacia ziakov , ked niekde su znamkovani a inde su hodnoteni slovne/telesna, vytvarna,hudobna/Preco je tato moznost volby u riaditelov skol?
Myslím si, že každý riaditeľ a každý učiteľ pozná svojich žiakov najlepšie. Rovnako aj daný riaditeľ a pedagogická rada môže tieto rozhodnutia konzultovať s rodičmi a prísť s najlepším riešením.
05.05.2020 15:52 - otázka od Peter Orendáč
Pán minister, Vy ste prehlásili, že žiaci budú mať riadne prázdniny a do školy nepôjdu. Premiér sa nechal počuť, že školy budú doháňať učivo v lete. Najnovšie zazneli od neho správy o postupnom napĺňaní škôl podľa profesie rodičov. Ak už, nemali by do škôl skôr nastúpiť tí žiaci, ktorí sa online nevzdelávajú, lebo sú zo sociálne znevýhodneného prostredia, mnohí nemajú prístup k internetu a vzdelávanie nie je ich životnou prioritou? Protichodné informácie od Vás a od premiéra nepôsobia na občanov schizofrenicky?
Školský rok ukončíme, ako je plánované. V letných mesiacoch by boli tieto aktivity dobrovoľné zo strany zriaďovateľov aj rodičov a išlo by o využívanie školských klubov detí, ako to prebiehalo aj v minulosti.
05.05.2020 15:50 - otázka od Renáta Csavnicka
Dobrý deň pán minister. Sama vychovávam syna, druháka. Online výučbu nemáme, zadania a výučbu primárnych predmetov vsak zvladame. Ja ako rodič mam problém s výučbou angličtiny, ktorej absolútne nerozumiem. Nemám na to schopnosti a sama som z toho zúfalá. Kontaktovala som učiteľku angličtiny a vysvetlila sytuaciu. Doporučila mi web. stránku program ALF, a internetový prekladač viet. To je v poriadku. Skúšala som to. Ale ked ja raz tomu nerozumiem, ako to mam naučiť svoje dieťa? Spýtala som sa jej na online výučbu a jej odpoveď bola, že sa toho boji. Ze internet môže sekať, môže byt zlý obraz alebo zvuk. Ako mám teda v mojom prípade postupovať? Obávam sa, že keď v tejto sytuacii syn bude vo výučbe stagnovať, už to v budúcnosti nedobehne. Ďakujem za odpoveď.
Vyučovanie cudzích jazykov je možno najproblematickejšie, ale verím, že aj materiály, ktoré sme zverejnili na www.ucimenadialku.sk ako aj redukcia učiva pomôžu učiteľom lepšie vyučovať cudzie jazyky.
05.05.2020 15:49 - otázka od Janko
Dobry den p. minister! Prerusenie vyucovania jasne ukazalo, ze mimoriadne dolezite su IT zrucnosti. Bohuzial informatika napr.na 2. stupni ZS ma mensiu casovu dotacia ako vacsina vychovnych predmetov ci technika. Redukcia disponibilnych hodin v predoslych rokoch ju neumoznuje ani velmi navysit. Uvazujte o zmenach aj v tejto oblasti?
Určite budeme podporovať všetky IT programy a programy digitálnej gramotnosti, ktorých potrebu možno načrtla aj stránka www.ucimenadialku.sk. Na Slovensku máme aj niekoľko škôl, ktoré už na ZŠ učia napríklad robotiku a programovanie robotov, určite si viem predstaviť šíriť takéto dobré skúsenosti.
05.05.2020 15:47 - otázka od Jozef
Budu potrebny asistenti ucitolov aj v buducom skolskom roku?
Určite budú potrební aj asistenti, špeciálni pedagógovia či podporné tímy. Od septembra budú zrejme ešte viac dôležitý ako doteraz. Už teraz vieme garantovať, že vieme navyšovať počet úväzkov. Do budúcna by sme chceli čo najviac vybudovať podporné tímy na školách.
05.05.2020 15:45 - otázka od Marek Vrabak
Prajem dobry den. Chcem sa opytat, co je to za hlupy napad ostranit maturity a prijimacky na VS? Studentom ,,vypadlo" studium na cca 4 mesiace, ale pred vypadkom sa studovalo normalne. Studenti teda vedomosti maju (mat). Preco sa nespravi len to, ze sa poľaví v narokoch na ucivo z poslednych styroch mesiacoch? Student ma pravo a aj povinnost na maturitu. Maturita nie je obrazom studia poslednych styroch mesiacoch, a preto momentalny vypadok, logicky, nemoze odstranit maturovanie. Rovnako aj statnice na vysokych skolach. Vsetko je to krok spat... Smutne...
Maturitám sme zmenili formu. Kvôli bezpečnosti nás všetkých sme nechceli dovoliť aby viac ako 40 000 študentov cestovalo po Slovensku na maturity a riskovali nákazu či ohrozovali zdravie seba, učiteľov aj nás všetkých. Aritmetický priemer známok zo 4 (alebo 5) koncoročných vysvedčení a 2 polročných vytvára dobrý predpoklad na ohodnotenie študenta. Ak nesúhlasí s navrhovanou známkou, môže maturovať klasicky ústne a môže si ju opraviť. Týmto možno nastavíme aj isté pravidlo do budúcna.
05.05.2020 15:42 - otázka od Lenka
Dobry den, chcela by som sa spytat ako sa budu riesit talentove prijimacie skusky na tanecne konzervatorium. Dakujem
Dobrý deň, talentové prijímacie skúšky môžu prebehnúť prezenčne, teda osobne, ale aj online. Treba sa informovať u školy, akú formu zvolí.
05.05.2020 15:40 - otázka od Peťo Petrík
Dobrý deň. Kedy sa už otvoria školy chceme ísť do škôl ?!!!
Teším, sa že sme sa dostali do fázy, že aj žiaci sa tešia do škôl :)
05.05.2020 15:40 - otázka od Milan
Ako to bude s možnosťou vycestovať na prijímacie pohovory na VŠ do ČR? Bude možný doprovod? Pri návrate bude platiť karanténa?
Dobrý deň, musíte mať potvrdenie, teda pozvánku na prijímacie pohovory. Ak sa zdržíte v ČR do 24 hodín, vrátite sa a stačí sledovať svoj stav. Ak budete v ČR dlhšie, po návrate idete na test a v domácej izolácii čakáte na výsledok. To isté platí pre 1 sprevádzajúcu osobu.
05.05.2020 15:38 - otázka od Kristina Ujlakyová
Chystáte aj vyjadrenie k petícii vysokoškolákov ?
Dobrý deň, vyjadroval som sa niekoľkokrát. Ministerstvo nikdy nerozhodovalo o štátniciach, VŠ si upravujú štátnice samostatne, je to plne v ich kompetencii. Môžete sa obrátiť na svoju katedru, fakultu alebo Akademický senát.
05.05.2020 15:37 - otázka od Peter Kusy
Či minister neuvažuje po terajších skúsenostiach o otvorení ZŠ s online vyučovaním aj v trvalom režime. Niektoré situácie si to dokonca vyžadujú. Myslím túto formu vyučovania.
Neuvažujeme o tom, že by bolo povinné, osobná práca učiteľa so žiakom je zrejme nenahraditeľná.
05.05.2020 15:36 - otázka od Katarína Mizerová
Prečo učitelia dostávajú 80% platu, keď zamestnanci v niektorých podnikoch len 60%? Učitelia ani zďaleka nefungujú na 80%. Som za otvorenie škôl, pretože rodičia musia pracovať a ešte sa učiť s deťmi. Akože do školy nie, ale do Čiech a do Chorvátska áno? Nonsens.
Dobrý deň, ak prebieha vzdelávanie na diaľku, nemôže byť krátená mzda a učiteľ má mať plat 100 %. Nová zmena v zákonníku práce umožňuje znížiť plat zamestnanca na 80 % vtedy, keď nedokáže svoju prácu vykonávať v plnej miere. Na 60 % je možné znížiť plat iba po písomnej dohode so zástupcami zamestnancov.
05.05.2020 15:34 - otázka od Aleš Greško
Dobrý deň, kedy sa pôjdu do školy žiaci stredných škôl ?? Pôjdu žiaci stredných škôl počas letných prázdnin do školy ?
Dobrý deň, na SŠ vie prebiehať vzdelávanie na diaľku efektívnejšie a preto o SŠ pri otvorení budeme uvažovať ako o posledných. Zároveň platí, že školský rok ukončia štandardne a počas leta nebudú povinní chodiť do školy.
05.05.2020 15:33 - otázka od Marek Genzor
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či už existuje nejaká vízia toho akou formou budú prebiehať štátne skúšky a obhajoby diplomových prác na vysokých školách? Ďakujem. MG
Dobrý deň, zo zákona nereguluje štátne skúšky ministerstvo, ale každá VŠ ich upravuje samostatne. Dokonca podľa zákona nemusia prebehnúť ústne štátne skúšky, stačí aj obhajoba práce. Je na školách, akú formu zvolia a ako zohľadnia pri štátniciach túto situáciu.
05.05.2020 15:31 - otázka od Dana Kašťáková
Ak by deti išli do školy budú zároveň fungovať školské kluby či obedy, budú písať koncoročné písomky?.....pretože si to vôbec neviem predstaviť, už teraz je ťažké udržať jeho pozornosť a nie ešte v lete keď bol doteraz v podstate zavretý doma
Ak príde k nejakej forme otvorenia škôl a vzdelávania detí, budeme uvažovať aj nad jedálňami či ŠKD, ale všade je nutné zvažovať hygienické a bezpečnostné opatrenia.
05.05.2020 15:30 - otázka od Dominik Podusel
Dobry den pan minister, je sanca, ze sa do skol vrati iba 1.stupen? Ja si osobne napriklad myslim, ze 2.stupen sa vie ucit online a taki deviataci uz by boli v skolach zbytocne, kedze uz maju prebrate vsetko ucivo. Dakujem za odpoved
Dobrý deň, vidíme to podobne, musíme ale brať do úvahy aj zdravotné hľadisko. Pri akomkoľvek variante otvárania škôl musíme zvažovať ja vek žiakov, učiteľov, priestor školy a podobne.
05.05.2020 15:28 - otázka od Zuzana Kleyna
Je možné odobrať deťom prázdniny? Prečo by ste to mali robiť? Nestačilo vám že my rodičia sme dali veľa času a nervov do vzdelávania počas karantény našim deťom a naše deti to nemali ani náhodou ľahké? A to im chcete ukradnúť prázdniny ktoré im patria? Deti sú unavené z nás aj z vás, tak ich prosím nechajte si oddýchnuť. Prosím
Deťom nechceme brať prázdniny. Od začiatku hovorím, že školský rok ukončíme v štandradnom termíne.
05.05.2020 15:26 - otázka od Andrej
Chcem sa opýtať ci by nebolo lepsie zostať este doma minimalne ten mesiac aby sa COVID 19 nezacal znova šíriť, znova by ľudia cestovali zhromazdovali sa atď
Po dvoch mesiacoch vzdelávania na diaľku asi všetci pociťujeme, že je potrebný aj osobný prístup. Samozrejme takéto rozhodnutie musí prísť opatrne, postupne a za dodržania prísnych bezpečnostných opatrení.
05.05.2020 15:25 - otázka od Dominika Karchutňáková
Je možné že v lete bude klasické vyučovanie? Bolo by aj s ruskami co deti asi nebudu sa pri nich sústrediť ? A ako je reálne otvorenie školského roku v septembri.
Dobrý deň, neuvažujeme o klasickom vyučovaní v lete. Skôr zvažujeme otvoriť školské kluby na báze dobrovoľnosti zo strany zriaďovateľov aj zo strany rodičov. Školské kluby aj v minulosti v rôznych formách fungovali počas prázdnin a o takomto niečom hovoríme.
05.05.2020 15:20 - otázka od Pavol Hudak
Ako to bude s prijmackami na osemrocne gymnazia?
Dobrý deň, prihlášku musíte podať do 15. mája. Prijímačky sa budú konať v druhej polovici júna. Ich formu ešte upresníme, sledujte ministerské stránky a www.ucimenadialku.sk
05.05.2020 15:19 - otázka od PaedDr. Marián Remenius
Je reálny presun originálnych kompetencií (ZUŠ) pod prenesené? Aj bez coronakrízy nám chýbali v rozpočte desaťtisíce €. Tri roky po sebe sa zvyšovali platy učiteľov, ale neupravovali sa normatívy na žiaka. Ak sa presun neuskutoční, bude to zánik ZUŠ-iek. Už teraz nekupujeme nástroje, zastaralé PC vybavenie. To nemáme šancu zvládnuť. Väčšina učiteľov má VŠ, na rozdiel od MŠ. Z toho sa odvíjajú finančné požiadavky. Prosíme o pomoc. Vďaka pán minister za podporu. Srdečne Vás pozdravujem a držím palce Marián Remenius, ZUŠ Rajec
Táto situácia nám ukazuje, že prerozdelenie originálnych a prenesených kompetencií má svoje nedostatky. Preto chcem otvoriť túto tému a preto vytvárame aj pracovnú skupinu, ktorá začína pracovať na tejto téme.
05.05.2020 15:18 - otázka od ...
Ako bude fungovať škola po ukončení karantény (rúška, odstupy)?
Dobrý deň, v prvom rade ďakujem Topkám za možnosť dnes odpovedať na vaše otázky. Verím, že túto situáciu využijeme na to, aby sme školstvo posunuli dopredu a to, čo sme mohli tvoriť niekoľko mesiacov či rokov urobíme za niekoľko rokov a školstvo v septembri bude iné ako teraz. Dynamické a moderné.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu