Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zničený židovský cintorín v Námestove obnovujú, podpora prišla z mnohých krajín

Vandali zničili židovský cintorín. Zobraziť galériu (4)
Vandali zničili židovský cintorín. (Zdroj: Facebook-Polícia SR)

NÁMESTOVO – Židovský cintorín na brehu Oravskej priehrady v Námestove, ktorý koncom minulého roka spustošili vandali, začali v apríli rekonštruovať. Desiatky pomníkov už v týchto dňoch opäť stoja na mieste. Podľa predsedu občianskeho združenia Pamätaj, ktoré sa o cintorín stará už roky, Karola Kurtulíka obnovu podporili nielen ľudia zo Slovenska, ale aj z Izraela, Rakúska, Nemecka, Austrálie či Švajčiarska.

"Keď sme zistili, čo sa stalo, cez profil na sociálnej sieti som urobil ponuku na zbierku. Ľudia prispievali aj to málo, čo mali. Na účte je momentálne okolo 6000 eur. Mnohí ľudia sa angažovali aj tým, že poskytli kameru, webový priestor, dátové úložisko alebo napríklad elektromateriál," priblížil Kurtulík.

Poškodených má byť najmenej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Karol Kurtulík)

Paralelne s obnovou cintorína sa tak začali aj výkopové práce pre nový kamerový systém. Podľa predsedu združenia je v pláne aj dobudovanie náznakového oplotenia. Rekonštrukcia by mala pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch. To, že cintorín je zničený, zistili miestni aktivisti 16. decembra minulého roku. Po zverejnení fotografií zo spustošeného cintorína sa na sociálnej sieti zdvihla vlna solidarity a začali sa ozývať dobrovoľníci, ochotní podieľať sa na obnove. 

Vandali zničili židovský cintorín.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-Polícia SR)

Na znesvätenie miesta posledného odpočinku židovských obyvateľov Námestova reagoval aj predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Richard Duda, ktorý skutok označil za bezprecedentný prejav barbarstva. Pobúrenie nad vandalizmom vyjadrila aj židovská organizácia B'nai B'rith Tolerancia. Z polície vtedy informovali o tom, že neznámy páchateľ zničil a poškodil nielen desiatky pomníkov a náhrobných dosiek, ale aj zariadenie pohrebiska. Židovskej obci tak spôsobil škodu vo výške najmenej 50.000 eur.

Poškodených má byť najmenej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Karol Kurtulík)

Podľa žilinského krajského hovorcu polície Radka Moravčíka na prípade v súčasnosti naďalej intenzívne pracujú. "Vykonávame všetky potrebné procesné úkony a opatrenia, ktorých súčasťou je aj znalecké dokazovanie, s cieľom objasnenia skutku a rozhodnutia v zmysle Trestného poriadku," uviedol. Z uvedeného dôvodu podľa Moravčíka nie je možné k prípadu poskytnúť žiadne bližšie informácie.

Viac o téme: RekonštrukciaVandaliŽidovský cintorínOravská priehrada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu