Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Politická scéna na Slovensku: V uplynulom roku vzniklo deväť subjektov, 95 je v likvidácii

Budova parlamentu
Budova parlamentu (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V uplynulom roku vzniklo na Slovensku deväť nových politických subjektov, zanikol jeden. V likvidácii je aktuálne 95 strán a hnutí. Po parlamentných voľbách vo februári 2020 nevznikla a nezanikla ani jedna strana. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Rezort priblížil, že v uplynulom roku vznikli subjekty MÁME TOHO DOSŤ!, Maďarská komunitná spolupatričnosť, Dobrá voľba, Socialisti.sk, Za ľudí, Slovenské Hnutie Obrody, Maďarské fórum, KDŽP Aliancia za Slovensko a strana Doprava. Zanikla jedna strana, a to Európska demokratická strana. Aktuálne je v likvidácii 95 politických subjektov.

Politické hnutia na Slovensku vznikajú občas aj tak, že si niekto napríklad kúpi už existujúcu stranu a premenuje ju. Pokiaľ strana nevzniká kúpou a premenovaním už existujúcej, jej zakladatelia musia vyzbierať aspoň 10.000 podpisov, odovzdať ich ministerstvu a požiadať o registráciu. Ak splní všetky zákonné podmienky, ministerstvo ju zaregistruje.

Aj v súčasnosti existujú subjekty, ktoré oznámili, že začínajú zbierať podpisy, s ktorými chcú založiť svoju stranu. Na webe ministerstva vnútra sa nachádzajú takéto oznámenia od prípravných výborov vznikajúcich strán Právo a povinnosť, Rómska strana, Ľudia ulice, Pirátska strana a Slovenská pirátska strana.

Viac o téme: LikvidáciaPolitické stranyBratislavaSlovenskoMinisterstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu