Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Predlžuje sa platnosť občianskych preukazov, ktorá sa mala končiť počas pandémie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Platnosť občianskych preukazov, ktorá sa mala skončiť v čase krízovej situácie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19, sa predlžuje. Vyplýva to zo súboru zákonov v pôsobnosti Ministerstva vnútra (MV) SR, ktoré tento týždeň vstúpili do účinnosti.

Ak platnosť občianskeho preukazu uplynula v období od 9. apríla do 30. apríla, predlžuje sa až do uplynutia jedného mesiaca od odvolania krízovej situácie, ak sa končí v máji, o dva mesiace od odvolania. Preukazy s končiacou sa platnosťou v júni platia až do uplynutia troch mesiacov od odvolania krízovej situácie a júlové platia až do uplynutia štyroch mesiacov od odvolania.

Podobné predĺženie lehôt sa vzťahuje napríklad aj na platnosť potvrdenia o výsledku lekárskej prehliadky na žiadosti o udelenie vodičského oprávnenia, dokladu o zdravotnej spôsobilosti, dokladu o psychickej spôsobilosti, vodičského preukazu vrátane jeho platnosti pre skupinu vodičského oprávnenia, tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom a dokladu vydaného k tabuľke so zvláštnym evidenčným číslom. Výnimkou je prvý bod, platnosť sa predlžuje do uplynutia jedného mesiaca od odvolania krízovej situácie už v prípade dokladov, ktorým sa skončila platnosť v čase odo dňa vyhlásenia krízovej situácie do konca apríla.

Vydávanie občianskych preukazov a dokladov sa môže obmedziť v nevyhnutnom rozsahu počas trvania krízového stavu. Doručenie občianskeho preukazu na adresu v SR je bezplatné. Ako krízovú situáciu označuje zákon vyhlásenie mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu v súvislosti s ochorením COVID-19.

Viac o téme: PredĺženiePlatnosťObčianske preukazyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu